O životu grofice Lujze Erdődy u trakošćanskoj Noći muzeja

Posjetitelji dvorca Trakošćan u Noći muzeja, 29. siječnja, moći će upoznati kulturno-povijesne i običajne osobitosti novomarofskog kraja kroz interaktivnu dramsko-scensku igru o grofici Lujzi Erdődy, jednoj od najznačajnijih ličnosti novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Grofica Lujza Erdődy ostavila je trag u povijesti kao velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

S likom i djelom grofice Lujze Erdődy posjetitelje će upoznati njezina dvojnica Dubravka Baneković kazivanjem zgoda iz grofičina života.

Uz grofičinu dvojnicu o grofici će progovoriti i male seljačke djevojčice Magda i Marica koje će utjeloviti Iva Jež i Helena Baneković.

Kolo vilinsko

U izvedbi dramsko-scenske igre sudjelovat će i dramska družina ‘Kolo vilinsko’ koja od prošle godine djeluje pri Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof.

Dramska družina ‘Kolo vilinsko’ predstaviti će vjerovanja u mitska bića koja su prisutna na području Grada Novog Marofa posebice brojna vjerovanja u vile koje su prema narodnoj predaji živjele u špilji Vilenici kod Možđenca i Petračevoj pećini nadomak Podruta i Kamene Gorice.

Glazbenu notu čitavoj dramskoj-scenskoj igri o grofici Lujzi dat će zbor umirovljenika ‘Prigorčica’ iz Bisaga koji će pod vodstvom dirigentice Marije Tomurad izvesti narodne popijevke na kajkavštini.

Bit će izvedene i popijevke koje na području novomarofskog kraja zabilježio poznati hrvatski etnomuzikolog Vinko Žganec.

Prezentacije

Dramsko-scenska igra o grofici Lujzi bit će izvedena tijekom manifestacije Noć muzej u dvorcu Trakošćanu dva puta.

Prva izvedba će se održati u 19 sati, a druga u 21 sat.

Između predstava grofičina dvojnica prošetat će dvorcem te se družiti s posjetiteljima dijeleći kruščiće od lana.

Posjetitelji te također moći u isto vrijeme vidjeti prezentaciju izrade grofičinih ruža od krep papira te pletenje jurjevskih ili vilinskih vijenaca.

Prezentaciju će održati Štefanija Vuk, Štefanija Turković i Ana Martan.

Autor dramsko-scenske igre o grofici Lujzi kao i idejni začetnik i voditelj projekta ‘Grofica Lujza’ je Tibor Martan, diplomirani etnolog i profesor pedagogije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije