Upis novih članova u Varaždinski folklorni ansambl uoči inozemnih turneja

Nakon kratke zimske stanke, Varaždinski folklorni ansambl počeo je s pripremama za ovogodišnje programe. Kao i svake godine, tako i u 2016. VFA planira postaviti nove koreografije na svoj repertoar, održati cjelovečernji koncert i niz manjih nastupa u Varaždinu i Hrvatskoj te nekoliko manjih i većih inozemnih gostovanja i turneja.

Godina 2015. bila je jedna od najuspješnijih u povijesti Varaždinskog folklornog ansambla, ali i varaždinskog kulturno-umjetničkog amaterizma uopće. VFA se okrunio titulom državnog prvaka osvojivši 1. nagradu na 22. susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu u kategoriji koreografiranog folklora.

Uspjesi na domaćem i inozemnom terenu

U prethodnom 21. susretu ni jedno folklorno društvo iz Varaždinske županije nije se plasiralo niti među tri najbolja ansambla, stoga je ovo povijesni uspjeh za VFA.

Uz priznanje u hrvatskim okvirima, VFA je jedno do rijetkih društva iz županije koje već godinama kontinuirano sudjeluje na značajnim i velikim europskim folklornim festivalima. Prošle je godine VFA sudjelovao na festivalu Büyükçekmece u Turskoj, gdje je u konkurenciji od 24 grupe iz cijeloga svijeta osvojio nagradu za najbolju koreografiju, time također ispisavši povijest.

Sjajne inozemne i nacionalne uspjehe okrunilo je na kraju godine priznanje u lokalnim okvirima, Plaketa Grada Varaždina za ‘izvrsnost i izniman doprinos u očuvanju i prezentaciji tradicijske kulture i umjetnosti, kontinuiranoj promociji Grada Varaždina u zemlji i inozemstvu te ostvarenim rezultatima u 2015. godini’, što otprilike zaokružuje sve čemu VFA teži od svog osnutka.

Navedeni rezultati ne bi bili mogući bez dugogodišnjeg kvalitetnog rada stručnog vodstva ansambla, koje predvodi osnivač i umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin.

Planovi za 2016.

Varaždinski folklorni ansambl već sada planira čak dvije inozemne turneje u 2016. godini, sudjelovanje na festivalima u Belgiji i Njemačkoj s kojima njeguje dugogodišnju suradnju i prijateljstvo. Također je u pripremi nova koreografija koja će se premijerno izvesti na županijskoj smotri folklora te tradicionalni godišnji koncert u varaždinskom kazalištu, o čemu će se sve znati na vrijeme.

Povodom nadolazećih programa VFA ponovo pokreće upis novih članova. Svi zainteresirani, željni plesa, pjesme, prijateljskog druženja i putovanja, mogu se prijaviti srijedom i petkom u 19:30 na probama VFA u Aninoj ulici u Varaždinu. Zašto vam novogodišnja odluka ne bi bila da naučite plesati ili pak svirati tamburaške instrumente?

Prednost pri upisu imat će srednjoškolci i studenti, a posebno se traže muški plesači te svirači/ce tamburaških instrumenata. Tko brzo savlada program mogao bi već ovo proljeće i ljeto provesti na turneji s članovima VFA. Više informacija može se saznati na Facebook stranici Varaždinskog folklornog ansambla (www.facebook.com/vfa.hr).

‘Sončece’

Uz VFA valja spomenuti i Dječje folklorno društvo ‘Sončece’ koje djeluje kao škola folklora i tamburaških instrumenata u okviru ansambla. Članovi ‘Sončeca’ prošle su godine sudjelovali na međunarodnim dječjim smotrama folklora u Kranju i Mariboru u Sloveniji te u više hrvatskih gradova.

U školu folklora i tambura mogu se upisati djeca osnovnoškolske dobi srijedom i petkom u 18:30, također u Aninoj 11 u Varaždinu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije