Varaždinski sjajni bal neće se održati: ‘Grad se prema nama maćehinski ponaša’

Na press konferenciji, održanoj danas, 15. siječnja u hotelu Turist, objavljeno je kako se 22. Varaždinski sjajni bal neće održati.

– Kad se sastajemo u hotelu Turist, znak je to da bala neće biti, a kad je mjesto sastanka Gradska vijećnica, bal se održava. Dakle, red je da obavijestimo naše posjetitelje i javnost kako se bal ove godine neće održati. Ipak, to ne znači da mi nećemo nastaviti dalje – započela je Ingeborg Jurić, predsjednica Hrvatske austrijske kulturne zajednice te nastavila.

– Bal se, po tradiciji, trebao održati prvi petak u veljači. Žalosno je da se već drugi puta otkazuje, u vremenu kada je na vlasti sadašanja gradska vlada. Odupirali smo se politici svih ovih godina, prema svima smo se odnosili isto. Mislili smo da je naš projekt dobar te da može prezentirati Varaždin unutar Hrvatske i izvan granica.

Nakon odrađene 21 godine bilo bi razumljivo da projekt ide dalje.

– Moram reći, sviđalo se to nekome ili ne, kako se grad Varaždin nalazi debelo u rukama partije. Naša Austrijska kulturna zajednica proglašena je privatnom, a sve ostalo što se događa u Gradu, to nije privatno. Tu je nastala velika razlika.

Pročelnica je organizatoricama rekla kako se 98 posto potreba u kulturi namjenjuje za njihove potrebe, a svega dva posto za ostale.

– Grad je prigrabio ne samo materijalna sredstva, već bez njihove pomoći ne možemo dobiti ni jednog sponzora. Tako da žele prisvojiti i intelektualna dobra.

Bal je prvi puta otkazan prije dvije godine, dakle, 2014.

– Tada je otkazan zbog nepodmirenih dugova prema hotelu Turist. Otvoreno se govorilo i o tome kako Grad treba preuzeti bal pod svoje. Točnije, neka organizatori budu Turistička zajednica ili Koncertni ured, što mi, naravno, nismo dozvolile jer je to ‘naše dijete’, ideja rođena u našim glavama, odrađeno iz naših privatnih telefona i nismo na plaći Grada. Imovinska kartica nam je gora nego što je bila na početku projekta. Tu bogaćenja nije bilo, već entuzijazam da se nešto kuturno daruje našemu gradu.

Iako svi govore kako je ovo grad kulture, cvijeća i baroka, organizatorice smatraju kako to više nije tako.

– Živimo na staroj slavi i svojim postupcima gradske vlasti pokazuju kako tomu više nije tako. Varaždin postaje provincija u kojoj se neke vrijednosti uništavaju. U Gradu se hvale ako vrhunski umjetnik, poput Lane Kos, svira besplatno. Nisam još čula da bi se neki vijećnik u Gradu odrekao svoje mjesečne plaće kako bi pokrio troškove nekog kulturnog događanja. Bilo je tužno slušati gradonačelnika kako na Dan grada, kao važne kulturne događaje, spominje samo Varaždinske barokne večeri i Špancirfest.

Ime grada u javnosti pronosi HNK, Komorni orkestar i Sjajni bal, a ne nastup Prljavog kazališta ili Balaševića, istaknula je Jurić.

– Zaključite sami da li je bal privatan, a na otvorenje se uvijek poziva gradonačelnik? Nakon toga ga on više ne spominje u svojim javnim istupima, najavama kulturnih događanja. Postoji otpor, balom se želi vladati ili ga uništiti.

Prošle godine je bal bio u problemima, s obzirom da je zbog nevremena velik broj posjetitelja u posljednji čas otkazao dolazak.

– Puno je ulaznica ostalo neprodanih, tako da nam je ponestalo 60 tisuća kuna za isplatu programa. Sve smo to rekli gradonačelniku, a to se od onda, pa sve do danas rješava. Zamolili smo grad za pomoć, obećali su da hoće, a mi čekamo iz rebalansa u rebalans i ništa. Nadamo se da će bal iduće godine održati.

Ingeborg Jurić se obrušila i na velik iznos utrošen u EPK projekt i Advent u Varaždinu.

– Grad ima prema nama maćehinski odnos koji je sada kulminirao! To je krug u koji je teško ući, oni samo sebi dodjeljuju novac! Sadašnjoj vladajućoj ekipi smo mi svi teret i trošak. Ipak, mi još imamo volje, nisu nas do kraja ‘zgazili’, ali se teško boriti s vojskom ‘nesposobnih političara’.

Grad je, u najboljim vremenima, financirao održavanje bala u iznosu od 50 posto.

– Sume su varirale, bile su i vrlo mizerne, ali smo tada imali generalne sponzore, koje sada teško nalazimo. Sredstva Grada za kulturu ne možemo dobiti, tako da ove godine za ništa nismo aplicirali. Grad je obećao 50 tisuća kuna kako bismo podmirili prošlogodišnje troškove, ali zasad nismo dobili taj iznos.

Troškovi organizacije kreću se od 160 do 200 tisuća kuna, s tim da se dio troškova pokrije s prodanim ulaznicama.

– Bal nije zabava, ples, doček Nove godine već je potrebna puno kompleksnija organizacija. Osim toga, ukoliko uprihodimo više, iznos dajemo za restauraciju ogledala u varaždinskom HNK.

> Habuš: Organizatorice Sjajnog bala su pokazale neumjerenost i rasipnost

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije