Gdje je kultura u stranačkim programima?

Predizborna kampanja, na zadovoljstvo velikog dijela javnosti, završava večeras, a i u ovoj smo izbornoj sezoni bili izloženi već uobičajenom folkloru domaće politike. Tko su naši, a tko su njihovi, tko su istinski domoljubi, a tko reakcionarni elementi u društvu – pitanja su od kojih svakog prosječnog konzumenta medija već boli glava, piše Ziher.hr.

Ono što je, kao i obično, uglavnom prošlo ispod radara javnosti jest sadržaj rubrike ‘kultura’ u programima stranka za izbore, koji je ovom prilikom uglavnom sveden na minimum, i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu, pa tako kultura u malo kojem programu prelazi više od kartice teksta.

Neke od stranaka i koalicija koje se smatraju ‘trećom opcijom’ kulturom se u svojim programima uopće ne bave, što je također indikativno. Ozbiljne rasprave u ovoj se predizbornoj kampanji nisu vodile gotovo ni o kojem pitanju, a posebno ne o kulturi, budući da se njom, izuzev nekoliko specijalizirani portala, naizgled nitko ni ne bavi.

S druge strane, kultura se uglavnom nije instrumentalizirala u svrhu političke kampanje, izuzev medijskog okršaja Tomislava Karamarka i Olivera Frljića, koji je za ovu potrebu prokomentirao sam Frljić, ali se pojedini kulturnjaci, kako to obično biva, jesu svrstali uz određene stranke, a mali broj njih nalazi se i na samim izbornim listama.

Kulturnjaci o kulturi

Budući da se Ziher voli svrstavati u taj uski krug, odlučio je ispitati same umjetnike (ili, tehnički rečeno, kulturne djelatnike) o sadržaju tih programa. Za potrebe ovih izjava priredili su dokument u kojem su većinu izbornih programa, koliko je to bilo moguće, očistili od naznaka njihovih autora, iako je iole upućenijem čitatelju razvidno barem o kojim se političkim opcijama radi, dok je jedan dio ispitanih umjetnika itekako involviran u kulturno-političke probleme, a s programima su na razne načine bili upoznati i prije upita.

Cilj im je bio okupiti stručnjake koji se povodom ovih izbora nisu javno svrstali ni uz jednu stranku, nisu potpisivali pisma podrške, a koji su na razne načine relevantni za ovu temu.

Sugovornici su bili: Nora Krstulović, Snježana Banović, Oliver Frljić, Nikica Gilić, Milana Vuković Runjić, Olja Savičević Ivančević, Tomislav Fačini, Ida Prestar i Slaven Kosanović Lunar.

Cijeli tekst pročitajte na Ziher.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije