Ivan Mesek: Iz godine u godinu, još uvijek se traži ‘siloviti i veliki vođa’

U mjesecu lipnju varaždinski je umjetnik Ivan Mesek na pročelje palače Sermage postavio mash ‘ultimativnog vođe’. Sutra će isto djelo, potaknuto fascinacijom Hrvata vođama i diktatorima, izložiti u Zagrebu, na fasadi Doma hrvatskih likovnih umjetnika, što govori u prilog aktualnosti dotičnog umjetničkog djela i njegovoj važnosti.

Rad ‘Evo vam ga!’ slika je na mash-u, materijalu koji se inače koristi za reklamne panoe i nastala je slikanjem akrilom preko printanog predloška, dimenzija 400×400 cm.

– Rado bih da se stvari jesu promijenile, no iste stvari ponavljaju se iz godine u godinu. Iako moj rad nije toliko vezan za predizborne teme, očigledno se još i danas gleda na političare kao ‘vođe’ umjesto da se, kao u civiliziranim zemljama, na njih gleda kao na ljude koji posjeduju specifično znanje potrebno da se stvari promijene nabolje. Nažalost, svjedoci smo tog stalnog pretumbavanja prošlosti, čak i u benignim stvarima, a naročito u vrijeme izbora – kazao je Ivan Mesek.

Djelo prikazuje ‘ultimativnog vođu’, nastalog kombiniranjem portreta Franza Jozefa, Josipa Broza Tita, Ante Pavelića i Franje Tuđmana u novonastalog ‘bastarda’.

Rad konačno rješava vječito pitanje koji vođa je bio najbolji ili najgori u hrvatskoj povijesti.

Budući da se do sada još nije pronašao definitivan i neupitan odgovor, autor je skupio jednog od svih njih, utažujući na taj način i vječitu želju i predanost ovog naroda za silovitim vođama.

Postavljanjem na pročelje Doma hrvatskih umjetnika, na poziciji koja je usmjerena prema centralama HDZ-a i SDP-a, rad želi napokon riješiti veliku dilemu te to pitanje napokon skinuti sa dnevnoga reda.

Isto tako, obraća se i svakodnevnim prolaznicima na toj vrlo frekventnoj poziciji te im poklanja ultimativnog vođu, oca, majku, kuma hrvatske nacije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije