Dani europske baštine: Prezentacija Rangerovih slika u Lepoglavi

U Hrvatskoj će se, u organizaciji Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturne baštine, od 21. rujna do 3. studenoga, obilježavati Dani europske baštine, prenosi Lepoglava.Net.

Riječ je o manifestaciji koja za cilj ima širenje znanja i svijesti, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju.

Dani europske baštine će se u Hrvatskoj obilježiti nizom prigodnih događanja. Jedno od njih vezano je za Lepoglavu. Naime, u svetištu župne crkve Blažene Djevice Marije u Lepoglavi prezentirat će se iluzionističke zidne slike, koje su nakon višegodišnjih konzervatorsko – restauratorskih radova ponovno zasjale u svojem izvornom obliku.

Organizator prezentacija, koje će se održati 18. i 25. rujna, od 10 do 12 sati, bit će Hrvatski restauratorski zavod koji je izvodio konzervatorske radove.

Riječ je o izuzetno vrijednim iluzionističkim zidnim slikama na zidovima i svodu svetišta, koje su rad najpoznatijega predstavnika baroknog iluzionističkog slikarstva u hrvatskoj umjetnosti – Ivana Krstitelja Rangera.

Zidne slike prikazuju u prizemnome pojasu s lijeve strane scenu ‘Isus tjera trgovce iz Hrama’, a s desne strane scenu ‘Dvanaestogodišnji Isus u Hramu’.

Na gotičkome svodu svetišta smješteni su između susvodnica mramorni okviri sa žutosmeđim reljefima evanđelista, dok su u poljima na tjemenu smješteni anđeli te središnji prikaz ‘Marijina uznesenja na Nebo’. Svetište je oslikano u razdoblju 1742. – ‘43. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije