FOTO: Otvorena izložba fotografija Antonije ‘Tonke’ Vajde u Palači Herzer

>> Otvorenje izložbe Foto Tonka (20.8.2015.)

U Palači Herzer otvorena je, 20. kolovoza, izložba ‘Foto Tonka: Tajne ateliera društvene kroničarke’. Riječ je o izložbi fotografija Antonije ‘Tonke’ Vajde (1887.-1971.), udane Kučar i Prut.

Uz fotografije u posjedu Gradskog muzeja Varaždin, fotografije iz Zagreba i Rogaške Slatine, dodatak ovoj izložbi su i ‘posuđene’ fotografije Varaždinki i Varaždinaca koje je Tonka fotografirala za vrijeme svog rada na našem području.

– Ovo je fotografija mene kao djevojčice – rekla nam je Ružica Radelić, jedna od Varaždinki koji je posudila svoje osobne fotografije za ovu izložbu.

Samu izložbu svečano je otvorio ravnatelj Gradskog muzeja, Miran Bojanić Morandini, kratkim uvodom, a potom je riječ prepustio dr. sc. Lovorki Magaš Bilandžić, višoj asistentici na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Tonka je prostoru i vremenu u kojem je djelovala dala dašak hollywoodskog glamura. Ona je promijenila i sam način gledanja na žene, ali je bila i dio pravca koji je vodio od sve jačeg jačanja svijesti kod žena i potrebe za neovišnošću – kazala je Magaš Bilandžić.

Antonija ‘Tonka’ Vajda je tako jedna od fotografkinja koje su bile kroničari svog vremena, koje je pod naglom ekspanzijom, zbog jačanja tržiša i kupovne moći, prošlo mnoge kulturno-društvne transformacije, navodi Magaš Bilandžić.

Izložba je dostupna do 20. rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije