Koncert Gorana Končara i Yuvala Rabina ovog utorka u varaždinskoj Katedrali

Ovog utorka, 4. kolovoza u varaždinskoj Katedrali održat će se koncert Gorana Končara, na violini i Yuvala Rabina iz Izraela, koji će svirati orgulje.

Koncert počinje u 20 sati, a dio je programa Ljeto u Varaždinu.

Organizatori su Koncertna direkcija Zagreb i Orguljaška radionica Heferer, u suradnji s Festivalom Orgulja Zagrebačke katedrale, uz potporu Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Na repertoaru će biti djela Johanna Sebastiana Bacha, Davora Bobića, Felixa Mendelssohn-Bartholdia i druga.

Yuval Rabin će koncert održati na orguljama Wolfganga Juliusa Brauna iz 1988. godine.

Prve orgulje postavljene 1649. izgorjele su 1665., nakon čega su nabavljene nove. Od 1988. do 1998. graditelj orgulja Wolfgang Braun gradio je današnje orgulje, koje imaju 54 zvučna registra i veliki broj slobodnih kombinacija i spojeva.
Na novom trodjelnom prospektu ostavljen je i nadalje stari središnji ormar iz 18. stoljeća.

Violinist Goran Končar ubraja se u najistaknutije hrvatske glazbene umjetnike. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a magistrirao 1978. na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.
Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Godine 2004. pokreće LAUS – ljetnu akademiju u Dubrovniku.
U svojoj solističkoj i pedagoškoj praksi posebno je posvećen interpretacijama djela Johanna Sebastiana Bacha, a zatim repertoaru koji je radio s Maxom Rostalom (W. A. Mozart, M. Ravel, C. Debussy i C. Franck), Yfrahom Neamanom (J. S. Bach, M. Bruch, E. Bloch, F. Mendelssohn) te Leonidom Koganom (P. I. Čajkovski, A. Glazunov, A. Hačaturjan, S. Prokofjev, D. Šostakovič).
Posebnu pozornost posvećuje izvedbi klasika 20. stoljeća (B. Bartok, B. Martinu, S. Gubajdulina) te suvremenih skladatelja (B. Papandopulo, M. Kelemen).
U želji da promovira hrvatske graditelje gudačkih instrumenata, inicirao je 2005. osnivanje Udruge profesionalnih graditelja i restauratora gudačkih instrumenata Hrvatske.

Yuval Rabin (Haifa, 1973.) nakon završenog školovanja u rodnom gradu na Konzervatoriju Dunie Weizmann odlazi u Jeruzalem gdje nastavlja studij na Akademiji Rubin za glazbu i ples gdje je diplomirao 1996.
Usavršava se u improvizaciji kod Guya Boveta na Akademiji u Baselu te u sviranju čembala i klavikorda kod Marcusa Hüningera na Schola Cantorum Basiliensis.
Održao je brojne nastupe u Izraelu, Europi i Japanu, a njegov repertoar obuhvaća glazbu od srednjega vijeka do naših dana. Kao gost profesor drži predavanja iz orgulja i klavikorda na akademijama u Tel Avivu, Jeruzalemu i Haifi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije