Toplakova ‘Erozija’: Voda ostala konstanta, ali ovoga puta u drugom podneblju

>> Izložba “Erozije” Živka Toplaka

Izložba ‘Erozija’ varaždinskog likovnog umjetnika Živka Toplaka otvorena je danas u Galerijskom centru u Uskoj ulici.

Varaždinke i Varaždince koji su subotnje jutro odlučili iskoristiti za upoznavanje s novim Toplakovim djelima u izložbenom prostoru dočekali su otisci, polureljefi – raznolike strukture koje oblikuje voda u kamenu. Osim vjernih replika takvih erodiranih stijena izloženo je i devet monotipija – slika otisnutih iz istih silikonskih uzoraka iz kojih su nastale i replike stijena – te pet kubusa, koji na jednoj od ploha imaju fragment različitih stijena. Istovremeno je prikazivan i video uradak povezane tematike.

– Izloženi radovi uglavnom su iz prošle i ove godine, dok su dva rada iz 2008. godine. Radi se o replikama stijena jadranskih otoka, Raba, Ugljana, Cresa, Malog Lošinja, Murtera i Kornata – rekao nam je Toplak u najavnom intervjuu uoči otvorenja izložbe. Tako je svoju sklonost prema vodi, poglavito Dravi, po čemu je prepoznatljiv, povezao s jednim drugim i drugačijim podnebljem.

> Živko Toplak: U stvaranju me pogoni naivna dječja radoznalost

O njegovu radu danas je govorio akademski slikar Darko Sačić.

– Živko Toplak je u svome radu istovremeno i eksperimentator i kreativac. Oni koji dulje vrijeme prate njegov rad sjetit će se, da tako kažem, njegovih ‘ljevaoničarskih’ početaka. Bile su to likovne igre slučajnosti, nakon čega se preko akvarela, po kojima je postao i poznat, a i ostat će u hrvatskoj umjetnosti zabilježen kao jedan od najproduktivnijih akvarelista, ovom izložbom ponovno vraća na otiske, koji pokazuju njegovo umijeće prepoznavanja kvalitete u slučajnosti i ponavljanju te slučajnosti – objasnio je Sačić.

Ova izložba, koja se može razgledati do 19. kolovoza, rečeno je također prilikom otvorenja, predstavlja svojevrsni uvod u početak obilježavanja dviju Toplakovih obljetnica – 70 godina života i 50 godina likovnog stvaranja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije