Klaunovska radionica razbija predrasude o crvenom nosu

>> Klaunovska radionica razbija predrasude o crvenom nosu

U sklopu 7. Dana suvremenog plesa, u pokusnoj dvorani varaždinskog HNK, održava se radionica Klaun u prostoru i vremenu.

Radionica je posvećena istraživanju odnosa izvođača/klauna u prostoru i vremenu, dok je tema radionice prisutnost izvođača u različitim okolnostima, koja se mijenjaju ovisno o predloženim zadacima i igrama.

Tijelo kao najvredniji instrument

Poseban naglasak usmjeren je na razvijanje i percepciju vlastitog tijela kao najvrednijeg instrumenta izvođača.

Program je podijeljen u dva dijela od kojeg je prvi fizički trening u cilju pripreme za izvedbu, a drugi niz zadanih struktura/igara koje nude zadani okvir, no njihov razvoj ovisi o igračima, stoji u opisu radionice na Facebooku.

Međutim, stoji li napisano, odlučili smo provjeriti sami i otići na radionicu. Iako je petak poslijepodne, radionici se drugog dana održavanja odazvalo nekoliko mladih ljudi spremnih naučiti kako biti klaun i vladati svojim tijelom u prostoru.

– Polaznici su iz Varaždina, Čakovca i Zagreba, a cilj radionice je upoznati se sa različitim pristupima rada klauna u kazalištu kao nekog univerzalnog lika. Radi se kontinuirano tri dana, a u nedjelju imamo prezentaciju naučenog na glavnom gradskom trgu, odnosno Korzu – izjavio je voditelj radionice Matija Kezele.

Dosta rada se bazira na kretanju i pokretima tijela, ali kako kaže Matija, sama radionica nije fizički naporna.

– Meni nisu naporne, tek je drugi dan, ali prije svega je zabava, tako da nema neke ozbiljnosti, već se kroz zabavu i veselje istražuje klaun u kazalištu – rekao nam je Matija.

Klaunovska umjetnost

Matija se već dugi niz godina bavi ovom vrstom umjetnosti, stoga ne čudi da njemu nije naporan ritam rada, dok je polaznicima ipak malo teže.

– Prijavila sam se jer mi je to bila jedina zanimljiva radionica, a klaunovi me oduvijek zanimaju. Nakon prvog dana, osjećam malu bol u mišićima, ali to mi se sviđa – rekla nam je Tena, jedna od polaznica radionice.

Kad netko spomene klaunove, većina odmah pomisli na one iz cirkusa u šarenim odorama i velikim crvenim nosevima, no kako doznajemo, ovo nije jedna od takvih radionica.

– Ugodno sam se iznenadila kad nam je Matija rekao da neće biti nikakvih crvenih noseva, kostima i šminke, već da će se bazirati na pokretu i traženju klauna u sebi – pojasnila je Tena.

Radionica se održava svakog dana od 16 do 19 sati, zaključno s nedjeljom, kad će na Korzu u 11 sati polaznici pokazati naučeno i objasniti okupljenim Varaždincima kako klaun ne mora imati crveni nos i šareni kostim da bi bio prepoznatljiv i zabavan publici.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije