Srijeda u Muzeju: ‘Svemir je sve samo ne dosadno mjesto’

Srijeda u muzeju prošla je u znaku astronomije i mnogi će od zadovoljnih slušatelja zasigurno češće gledati prema noćnom nebu i proučavati zakone što se na na njemu iscrtavaju.

U Palači Herzer, 10. svibnja, održano je predavanje Zvjezdani vremeplov/Nebo na dlanu u izvedbi Ivana Bahmeca i Katarine Šprem iz zagrebačkog Astronomskog društva Beskraj.

Zvjezdano nebo nada mnom

Katarina Šprem uvela je prisutne u osnove astronomije i ukazala na razlike izmeu astronomije i astrologije.

– Ljubav prema astronomiji stara je, a početke nalazimo u Mezapotamiji. Njih nasljeđuju Grci, a oni su bili prvi koji su odlučili odvojiti astronomiju od religije – kazala je astronomkinja Šprem.

Daljni razvoj astronomije bio je u znaku nasilne smrti zagovornika znanstvenog proučavanja svemira.

Ipak, napretka je bilo, makar i po cijenu života te je astronomija, umjesto uske vezanosti za religiju, sad bila utemeljena na matematičkim pricipima.

Spominjala su se imena mnogih značajnih astronoma, primjerice Tȃles iz Mileta, Hipatia iz Aleksandrije, Nikola Kopernik, Johannes Kepler, Galileo Galilei, Isaac Newton

– Što se tiče amaterskog promatranja neba, postoje tri načina: očima, dalekozorom te teleskopom. No ne preporuča se gledanje u sunce bez zaštite – dala je neke savjete prisutnima.

No, Astronomsko amatersko društvo svoje aktivnosti ne ograničuje na zvjezdano nebo, već se angažiraju i u obrazovanju opće populacije u putevima astronoma.

Kratka povijest svemira

Mladi astronom Ivan Bahmec ispričao je prisutnima kratku zajedničku povijest svemira, a početak je navodno bio Big Bang.

– Ipak, nije to bilo ništa veliko, niti je bio prasak. Nije se svemir proširio u prazan prostor, već je sam prostor bio ono što se proširilo – uveo je u priču astronom Bahmec.

Vrijeme koje je bilo potrebno da se to širenje ostvari u potpunosti bilo je manje od jedne sekunde, no na prve se zvijezde moralo pričekati nekih 100 milijuna godina.

Gravitacija je tu igrala glavnu ulogu i zahvaljujući njoj formirale su se zvijezde, a kasnije i planeti.

– Svemir je sve samo ne dosadno mjesto – zaključio je Bahmec.

Ako ste se jučer zainteresirali za tematiku ili nakon čitanja ovog teksta, video ispod prava je stvar za vas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije