Željko Prstec: Anđeli nas sve ujedinjuju, bez obzira na pripadnost

>> “Postoji nešto razumljivo što ujedinjuje sve – anđeli”

Varaždinski Muzej anđela je jučer, 13. svibnja, proslavio svoj četvrti rođendan, povodom čega je otvorena izložba ‘Smishnice’ mlade zagrebačke akademske slikarice Mirjam Tišljar Vukelić.

Prema riječima slikara i osnivača muzeja, Željka Prsteca, za nastajanje muzeja bilo je potrebno gotovo 30 godina, no iznimno je sretan i ponosan što je Muzej anđela u četiri godine svog rada učinio mnogo lijepih stvari.

Varaždinska pozitiva

– Zadovoljan sam da je tijekom četiri godine kroz muzej prošao velik broj ljudi iz cijeloga svijeta, Indije, Amerike, Kine, i brojnih drugih zemalja. U svijetu razjedinjenosti i bola postoji nešto razumljivo što ujedinjuje sve, bez obzira na pripadnost, a to su upravo anđeli – smatra Prstec, koji dodaje kako je zadovoljan da upravo Varaždinci šire pozitivnu energiju.

Sastavni dio Muzeja su i anđeli, koji se nalaze na skrovitim mjestima u gradu te Anđelinjak, a uz različite postave muzeja održavaju se i brojne aktivnosti i radionice.

Upravo su anđeli glavni motiv prve samostalne izložbe slikarice Mirjam Tišljar Vukelić.

– Osjećam se kao glasnogovornica anđela, a ne kao autorica same izložbe. Nastajanje anđela bilo je sasvim spontano, na prijateljičinu zamolbu da joj napravim poklon za kumče. Od tada do danas prošlo je pet godina, a ja ih i dalje slikam prema narudžbama ljudi. Svaki od njih ima ime i priču uz sebe – otkrila je.

Anđeli kao kriška torte

Likovi su jednostavni kao ‘točka, točka, crtica’ te govore da su tu za nas.

– Nema potrebe da to bude velika umjetnost, već je bitnije da se anđeli obraćaju svima nama. Bitnije je da budu poput kriške torte, koja nam zasladi dan – rekla je autorica.

Učiteljica u školi rekla je Mirjam da je baš ‘smišna’, što je dalmatinski izraz za simpatičnu osobu, pa otud i naziv izložbe Smishnice.

– Željela sam i na engleskom jeziku dobiti izvedenicu iste, stoga takav način pisanja riječi. Smish&nice je nešto kao mješavina slatkog, jer su moje ilustracije upravo to – objasnila je Mirjam koja je svima poručila neka budu glasnogovornici anđela te učine nešto dobro za druge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije