Izložba Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća u Bratislavi

Nakon što je održana u Budimpešti, izložba Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća / Iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, u utorak je, 5. svibnja otvorena u Bratislavi, u reprezentativnom prostoru Galerije Ministarstva kulture Slovačke Republike.

>Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća u Bratislavi i Budimpešti

U programu otvorenja sudjelovali su mr. sc. Jakša Muljačić, veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Izložbu je trebao otvoriti slovački ministar kulture Marek Mad’arič, s obzirom na to da je Ministarstvo kulture Slovačke Republike suorganizator programa, no bio je spriječen zbog obveza koje je imao na jučerašnjem zasjedanju slovačkoga parlamenta.

Zahvaljujući, ponajprije, angažmanu hrvatskoga veleposlanstva u Bratislavi, svečanom otvorenju izložbe nazočili su brojni veleposlanici i predstavnici diplomatskoga zbora u Slovačkoj Republici, kao i potpredsjednica Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Jana Laššákova, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Republici Radoslav Janković, osobe iz političkog i kulturnog života u Bratislavi te likovna publika iz Varaždina i predstavnici nekoliko hrvatskih medija.

U glazbenom dijelu programa nastupio je gitarist Antonio Peršak, učenik Glazbene škole u Varaždinu, a bila su nazočna i dva predstavnika Varaždinske građanske garde (purgara) u odorama te povijesne varaždinske postrojbe.

Kao i u Budimpešti, i za publiku u Bratislavi pripremljen je audiovodič kroz izložbu na slovačkom i engleskom jeziku, koji će svi zainteresirani imati prilike koristiti uz pomoć pametnih telefona, što je Gradski muzej Varaždin ostvario u suradnji s varaždinskom tvrtkom Compak d. o. o.

Izložba Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća u Bratislavi je otvorena do 30. 5. 2015. godine, a realizirana je u suradnji Gradskog muzeja Varaždin s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH / Veleposlanstvom u Slovačkoj Republici, Ministarstvom kulture RH i Zakladom “Hrvatska kuća”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije