‘Tvornice radnicima!’: U srijedu otvorenje murala u Itasu

U ivanečkoj tvornici ITAS Prvomajska u srijedu, 6. svibnja, u 13 sati bit će upriličeno svečano otvorenje murala oslikanog na zidovima tamošnje industrijske hale.

Rezultat je to djelovanja umjetničke skupine Kurs, koja oslikavanje murala u Ivancu provodi u sklopu šireg projekta Urbani festival kustoskog kolektiva BLOK. Ovaj BLOK-ov projekt temelji se u pravilu na privremenim intervencijama u javni prostor.

– Suvremeni je mural dio strategije uljepšavanja i jedan od uspješnijih mehanizama “oživljavanja oronulih pročelja” kojima se brendira grad, dok je u nekim drugim političkim okolnostima bio način opismenjavanja masa, prevođenja politički i socijalno angažirane poruke u vizualni jezik dostupan i čitak svima – stoji u pozivu na događaj, uz napomenu da je mural zamišljen na način da bude dio, a ne ukras, radničke borbe.

Tvornica ITAS Prvomajska nameće se kao logičan odabir za provođenje takvog kulturno-aktivističkoh projekta. Naime, riječ je o poduzeću koji predstavlja nasljeđe nekadašnjeg metalurškog diva Prvomajska, koja je radničkom borbom uspjela zaustaviti procese rastakanja proizvodnje i zauzeti pogone. Kroz model radničkog dioničarstva, koji i dalje razvijaju, radnici i danas brane tvornicu iznutra.

– Oslikavanjem murala u fabrici ITAS Prvomajska u Ivancu želimo prije svega pružiti podršku radničkom organiziranju i borbi koja se odupire tržišnoj logici i interesima krupnog kapitala. Ovom intervencijom nastojimo se svojim radom uključiti u radničku borbu i doprineti njenom širenju i jačanju. Ova intervencija se suprostavlja suvremenoj precepciji murala kao sredstvu estetizacije i ukrašavanja, ona nije romantizacija borbe radnika ITAS-a, već postaje njen sastavni deo. Odluka o pozicioniranju murala unutar tvornire je proizašla iz želje da se obratimo radnicima, sadržajem koji u prvi plan stavlja radnički kolektiv i radničko upravljanje. Svim posjetiteljima tvornica fabrike mural treba jasno govoriti: “ITAS to su radnici” – poručuje Kurs, odnosno Miloš Miletić i Mirjana Radovanović, umjetnici iz Beograda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije