“Navijamo za vas da postanete Europska prijestolnica kulture!”

– Navijamo za vas da postanete Europska prijestolnica kulture! – poruka je to koju je Varaždinu uputio Ištvan Mirta, direktor uprave kulturnog holdinga Zsolnay iz mađarskog Pečuha, čije je izaslanstvo u srijedu 8. travnja posjetilo Varaždin.

Grad Pečuh je 2010. godine bio nositelj titule Europska prijestolnica kulture, a upravo je u tom periodu spomenuti holding nastao.

Kako se bliži rok za predaju prijavnice Varaždina za ovu prestižnu titulu (rok je 17. travnja), izaslanici su došli podijeliti svoja iskustva stečena tijekom provedbe projekta, ali i procesa cijele njihove kandidature.

Holding su predstavljale četiri osobe, dok ih je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici ugostio zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić.

Titulu Europske prijestolnice kulture Pečuh bio je ponio zajedno s Essenom (Njemačka) i Istanbulom (Turska). U okviru toga razvijeni su brojni kulturni programi te izgradile kulturne ustanove.

Naglašeno je kako je Pečuh ostvario značajne koristi od projekta.

– Uspjeli smo javne trgove i kulturne institucije podići na takvu razinu da je to nevjerojatno – kazao je Ištvan Mirta.

Dodao je kako nisu postigli samo otvaranje novih radnih mjesta već je i grad u cijelosti uređen.

Kulturna četvrt Zsolnay bila je najveća investicija projekta Pečuh Europska prijestolnica kulture 2010. Trajala je dvije godine, a zauzela je veliki dio nekadašnje tvornice porculana Zsolnay.

Tom prostoru, koji se prostire na pet hektara, udahnut je novi život.

Uz investiciju od 11 milijardi funti tvornica je pretvorena u kulturnu četvrtu u kojoj se danas odvijaju brojne kulturne aktivnosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije