Danas završavaju 51. Varaždinske barokne večeri.
Podjelom festivalskih nagrada “Jurica Murai” i “Ivan Lukačić”, te
koncertom učenika varaždinske Glazbene škole u Katedrali danas će
završiti 51. Varaždinske barokne večeri.
Pretposljednjeg dana festivala održan je koncert u zemlji partner
Sloveniji, u Muzeju baroka u Šmarju pri Jelšah gdje su nastupili
članovi ansambla Early Delight.
– Sa Šmarjem pri Jelšah sudjelovali smo prije nekoliko godina u
europskom projektu, a upravo zbog Muzeja baroka koji je otvoren
prije šest godina odlučili smo jedan od koncerata upriličiti
upravo ovdje i tako pred kraj Varaždinskih baroknih večeri
zaokružiti koncerte upravo u zemlji partner. Publika, glazbenici,
a i mi kao organizatori možemo biti itekako zadovoljni, jer
idealno su se u ovom prostoru spojili barokna glazba i barokna
ostavština. Zahvaljujem Muzeju baroka na gostoprimstvu i siguran
sam da ćemo nastaviti suradnju – istaknuo je Raymond Rojnik,
organizator Varaždinskih baroknih večeri.
Kada se u Šmarju pri Jelšah pripremalo za sinoćnji koncert, u
varaždinskom HNK-u promovirana je monografija “Mirjana Bohanec
Vidović-hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska
glumica”, nakladnika Tonimir d. o. o. i sunakladnika Ogranka
Matice hrvatske Varaždin i HNK-u Varaždinu.
Potporu su izdavanju monografiji dali Ministarstvo kulture i
medija, te Grad Zagreb. Primadona Mirjana Bohanec Vidović
ostvarila je zapaženu opernu karijeru u Hrvatskoj i Europi, kao i
diplomatsku, glumila je u nekoliko filmova, sudjelovala u
produkcijama Varaždinskih baroknih večeri, a i osnivačica je
Zaklade za mlade operne pjevače.
Monografiju su u kazalištu predstavili jedna od autorica tekstova
Hrvojka Mihanović Salopek i urednik izdanja Ernest Fišer, dok je
osvrte na monografiju još dvoje autora Ive Hraste Sočo i Nenada
Polimca pročitao glumac varaždinskog HNK Zdenko Brlek.
Učenica Glazbene škole iz Varaždina Klara Blažunaj uz klavirsku
pratnju Vesne Leljak Petković izvela je ariju iz opere “Juda
Makabejac” G. H. Handela zahvalivši tako u ime mladih glazbenika
Mirjani Bohanec Vidović na potpori koju pruža mladima
– Oduševljena sam koliko je kvalitetno i sjajno napravljena ova
monografija. Moj je život bio dosta kompliciran i sastavljen od
tri dijela, ali mislim da sam napravila dosta. Htjela bih i
mladima poručiti kako se iz gotovo iz ničega, i iz skromne,
siromašne obitelji može napraviti puno uspjeha u životu, ako
čovjek puno radi i ako voli to što radi i ako je pozitivan.
Osnovala sam Zakladu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koju
financiram svojim sredstvima upravo da mladima pomognem na onom
prvom koraku u životu, kad završe akademiju i da krenu u svijet –
istaknula je primadona Bohanec Vidović, koja je uz pratnju Borisa
Hercega na klaviru izvela i ariju po kojoj je mnoge generacije
pamte “Ja ljubim” iz kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli”.
Nastavljena je sinoć i već tradicija da jedna večer Varaždinskih
baroknih večeri bude posvećena gastronomiji, a za što su se u
ovoj godini pobrinuli varaždinski chef Anđelko Levanić iz
restorana Bedem i njegov kolega iz Brežica Jure Tomič, vlasnik
oštarije Debeluh.
– Slično razmišljamo, susjedi smo, a i kuhinje nam sliče jedna na
drugu. Držali smo se naših autohtonih namirnica, gastro baštine
našeg kraja i pripremili smo zajedno hladna predjela, glavna jela
i deserte. Neizostavna je naravno naša zagorska purica, ima i
divljači, a bučino ulje zapravo obojica itekako koristimo –
istaknuo je chef Levanić, a chef Tomič je dodao:
– U ovoj gastro priči najvažnije je prijateljstvo i čast mi je da
mogu biti ovdje u Varaždinu. Donio sam, rekao bih jedan “touch”,
namirnice iz moje okoline koje su pripremljene na netipičan
način. Svi sastojci koji su upotrijebljeni na ovim autorskim
tanjurima su lokalni. Neka su to od jela kojih se sjećam iz
djetinjstva, a pripremio sam i paštu s kojom sam postao svjetski
prvak 2016. godine u kojoj je naš lokalni kozji sir, bučino ulje
koje nam je zajedničko, bučin cvijet i jedan poseban sastojak
koji smo pripremili u našoj kuhinji. Ova Gala večera donosi
zapravo spoj tradicije i moderne gastronomije.
Pripremili su chefovi 20-tak jela, kako su zajednički istaknuli,
kojima su nastojali i pokazati posebne detalje i tako počastili
nepca okupljenih u atriju varaždinskog Starog grada, koji su
imali prigodu kušati i birana vina, kao i jedinstveno Barokno
pivo.