OKO STOLA

U sklopu Srijede u Muzeju 19. travnja predavanje pod nazivom ‘Oko stola’

Predavanje je pripremila Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a i jedna od autorica izložbe 'Dobar tek!'

U sklopu Srijede u Muzeju 19. travnja u palači Herzer održava se
predavanje pod nazivom Oko stola, kojemu će se na primjerima
s izložbe Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju
govoriti o povijesti blagovanja, odnosno o tome kako je kroz
nekoliko tisućljeća društvo mijenjalo svoje navike i oblike
(ne)prihvatljivog ponašanja za stolom.

Mijenjali su se namještaj, materijali i oblici posuđa, kao i
pribor za jelo, a izbor namirnica ovisio je, kao i danas, o
financijskim prilikama i modi nekog vremena. Kroz povijest se
jelo od poda do stola, od prstiju do pribora, pri čemu nam je
danas namjena nekih od jedaćih pomagala iz prošlosti teško
raspoznatljiva. Mnogi
su recepti, pomagala za jelo ili vještine, poput umjetnosti
slaganja ubrusa, danas zaboravljeni, no još uvijek, kao i u
prošlosti, oko stola želimo uživati u dobroj hrani i dobrom
društvu.

Predavanje je pripremila Jelena Rančić, kustosica na
Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a i jedna od autorica izložbe
Dobar tek!. Ona će dio vremena odvojiti i za procjenu odabranih
predmeta iz servisa za jelo iz obiteljskih ostavština, koje
posjetitelji mogu donijeti na predavanje i saznati čuvaju li u
svom domu “blago” ili tek žlicu od alpake.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije