premijera u pragu

Redateljica Ksenija Krčar u Pragu režirala predstavu ‘Cooking with Elvis’: ‘Rad na predstavi bio je izazovan, ali iznimno ispunjujuć’

Čestitke!

Varaždinska kazališna redateljica Ksenija Krčar
protekla dva mjeseca provela je radeći u uglednom praškom
kazalištu “Divadlo pod Palmovkou” u kojem je režirala predstavu
“Cooking with Elvis”, slavnog i BAFTA-om nagrađenog britanskog
dramatičara, scenarista ii pisca Leeja Halla.

Premijera ove crne komedije je s velikim uspjehom održana u
petak, 1. ožujka, a između brojnih uzvanika posjetili su ju
i hrvatska veleposlanica Ljiljana Pancirov i opunomoćeni ministar
Zvonko Sviben te predstavnici britanske ambasade u Pragu.

Lee Hall najpoznatiji je po scenariju za jedan od ponajboljih
filmova 90-ih “Billy Elliot”, za kojeg je nagrađen brojnim
nagradama, uključujući i britansku verziju Oscara, nagradu BAFTA.

“Cooking with Elvis” tipična je britanska crna komedija
devedesetih koja o ozbiljnim stvarima priča uz smijeh, ali sa
zrnom soli. Priča je to o složenom odnosu majke i kćeri koje
pokušavaju naći put do ponovne bliskosti nakon što njihov
suprug/otac, inače profesionalni imitator Elvisa Presleya, zbog
prometne nesreće završi u invalidskim kolicima.

Dok se majka s traumom bori padom u alkoholizam, anoreksiju i
promiskuitet, kćer tugu liječi opsesivnim kuhanjem i fascinacijom
hranom, a taj vrtlog nesereće počinje se rasplitati kad u njihove
živote uđe mladi majčin ljubavnik Stuart čije prisustvo u
konačnici, nakon niza urnebesnih “posrtanja”, dovede do hepienda.

Kseniji Krčar ova je predstava prvi povratak u Prag nakon što je
početkom 2000-ih diplomirala na uglednoj praškoj dramskoj
akademiji DAMU, koja se smatra jednom od najcjenjenijih u Europi,
što nije ni čudo s obzirom da je Prag jedan od najvažnijih
europskih kazališnih centara, uz bok Londonu ili Berlinu.

– Bilo je prekrasno vratiti se u Prag. Obožavam ovaj grad koji
otvoreno i bez zadrške voli i živi za svoja kazališta. Rad na
predstavi bio je izazovan i zahtjevan, ali iznimno ispunujuć
zahvaljujući izuzetnoj profesionalnosti i motivaciji cijelog
tima, posebice glumačke ekipe. Riječ je iznimnim umjetnicima koji
su češkoj javnosti dobro poznati zahvaljujući brojnim kazališnim,
ali još više filmskim i TV ulogama te nagradama. Stvarati s njima
bio je pravi užitak i privilegija, a sudeći po ulogama koje su
ostvarili i toplini koju su mi pokazali, vjerujem da je užitak
bio obostran. Autorski tim imao je hrvatski predznak jer se u
njemu nalazio i moj dragi i česti suradnik, scenograf Leo
Vukelić, koji je u ovoj predstavi osim fantastične scenografije
bio angažiran i kao kostimograf tako da je “Cooking with Elvis” u
konačnici, uvjetno rečeno, prava češko-hrvatska
kopordukcija. Srce mi je puno jer su reakcije premijerne
publike bile odlične, a aplauz je trajao dugo, dugo. Nadam
se da mi ovo nije posljednja prigoda da radim ovdje – rekla je
Ksenija Krčar.

Broj kazališnih kuća i skupina u Pragu broji se u desecima, a
domaća i međunarodna publika je brojna i zahtjevna, što uspjeh
varaždinske redateljice čini još značajnijim. U tom kontekstu,
dramsko kazalište “Divadlou pod Palmovkou” spada u red
najuglednijih praških kazališnih kuća, a povijest kazališta, koje
pod sadašnjim imenom djeluje od 1948., seže u sredinu 19.
stoljeća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije