Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

Habuš objavio kandidaturu: 'Čehok nema konkurencije? Da, samo po kaznenim postupcima'

Habuš objavio kandidaturu: 'Čehok nema konkurencije? Da, samo po kaznenim postupcima'
Varaždinski.hr

Lokalna politika mora se voditi pristojno, pošteno i pametno, što sada nije slučaj, kaže Habuš.

Nekadašnji varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je javno najavio svoju kandidaturu na lokalnim izborima 16 svibnja. Bit će kandidat HNS-a, a kandidat za njegova zamjenika je Igor Klopotan.

Habuš je prvi puta upravljao Gradom nakon izvanrednih izbora 2011. godine te je potom pobijedio i na redovnim izborima 2013. godine. Na prošlim lokalnim izborima 2017. godine nije se kandidirao, povukao se iz politike te čak prestao biti članom HNS-a. 

Razlog kandidature

Sada se vratio, a odgovorio je i koji je razlog njegove kandidature.

- Četiri godine promatram što se događa u Gradskom vijeću. Od integralne nagodbe, koja je bila zamišljena kao integralna pljačka, od rješenja za bale koje je bilo duplo skuplje od rješenja koje sam ja predlagao 2016. godine, pa do činjenice da bale još uvijek stoje u Brezju i Ivan Čehok sada traži peti mandat da bi riješio bale! Traži peti mandat da riješi problem kučanske rampe! U Gradu i dalje vlada politička trgovina, korupcija, nepotizam... Gradonačelnik direktno petlja u ugovore koji su predmet kaznenih postupaka. Imamo jedan od najlošijih saziva Gradskog vijeća u povijesti Varaždina, gdje se politika svela na matematiku odnosno broj ruku. To nije Grad koji želim, mi Varaždinci takvi nismo, to nisu vrijednosti na kojima želim da moje kćeri odrastaju. Jedini način za to mijenjati je vratiti se u politiku. 

Rekao je da je dugo vagao oko ove odluke.

- Kada vidim da čovjek s toliko tereta na leđima ide po još jedan mandat i predstavlja se kao gradonačelnik bez konkurencije... Ja vas pitam po čemu? Jedino po kaznenim postupcima - rekao je Habuš.

Igor Klopotan kao zamjenik

Kandidat za zamjenika gradonačelnika, dr. sc. Igor Klopotan, izabran u zvanje docenta, trenutno obnaša dužnost dekana Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, predavač je i na Sveučilištu Sjever te na drugim visokim učilištima diljem Hrvatske, oženjen, otac troje djece, ima 15 godina iskustva u realnom sektoru i 10 godina iskustva u javnom sektoru.

- Zajedno ćemo u upravljanju Gradom pronositi vrijednosti za koje smatramo da ih u politiku treba vratiti. Postoji nekoliko ključnih vrijednosti koje moramo imati na umu kad biramo ljude koji će upravljati gradskom imovinom. Mi smo ih nabrojali tri, a zajednički nazivnik im je odgovorno upravljanje Gradom. To su pristojno, to je pošteno, to je pametno - iznio je Habuš.

Pristojno

Svako od tih načela detaljnije je obrazložio. Pristojno se odnosi na način političke komunikacije. Podsjetio je tako Habuš na odnos župana Radimira Čačića i gradonačelnika Ivana Čehoka, ali i na Čehokov način komunikacije prema političkim neistomišljenicima i građanima. 

Pošteno

Što se tiče načela poštenja, Habuš je rekao:

- Svaka osoba koja se kandidira na ovu funkciju, mora biti neupitno poštena. To znači da ćete upravljati financijama na transparentan način. Isto tako, da odluke koje ćete predlagati neće biti predmet stalnih sumnji. Što mi imamo u Varaždinu? Imamo gradonačelnika koji ima tri kaznena postupka, kojem se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i ovlasti, pogodovao ili primio mito. Tom čovjeku u proteke četiri godine povjerili smo milijardu kuna našeg novca. I traži da mu damo mandat da to radi još četiri godine. Je li sve to što znamo neupitno poštenje? To ostavljam građanima da procijene.

Pametno

Pametno upravljanje gradskim financijama, objasnio je Habuš i treće načelo, počiva od toga, kako kaže, da gradonačelnik bude svjestan da ništa u ovome gradu nije počelo i ništa neće završiti s njime.

- Grad će i nakon vas morati živjeti, doći će novi gradonačelnici. I zato treba održivo gospodariti proračunom. A u protekle četiri godine Čehok je, da bi ispao najbolji i najveći gradonačelnik, prvo je digao komunalnu naknadu za 25%. Onda je zadužio Grad za preko 60 milijuna kuna. Ni to nije bilo dosta pa je Grad izdao obveznice u iznosu od 67 milijuna kuna. Ni to nije bilo dosta, pa se onda u jednom trenutku najavljivala i prodaja Termoplina. Dakle, Čehok je stvorio preko 130 milijuna kuna obveza Gradu, a da ni jedna jedina bala iz Varaždina nije maknuta i ne znamo kolika će biti cijena sanacije bala. Sve to nije ni pametno ni racionalno, to je u funkciji samopromocije, promocije jednog jedinog čovjeka - rekao je Habuš. 

Na kraju je zaokružio cijelu priču.

- Ono što je sukus svega jest da od nas devet kandidata, samo jedan mora dokazivati svoju nevinost pred pravosuđem i samo jedan nosi teret na leđima u vidu teških optužbi i osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti, pogodovao i primao mito. Razmislite o tome da li smo njegovim ponovnim izborom spremni svi zajedno nositi njegov teret na leđima i tako snositi odgovornost za negativan imidž grada.

Najavio je potom da će uskoro predstaviti i sve učinjeno u njegovu mandatu od 2011. do 2017. godine, kako bi odgovorio na to da u tome razdoblju nije učinjeno ništa. 

Predstavljanju su prisustvovali predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, zamjenik predsjednika HNS-a Mirko Korotaj, v.d. predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije Marijan Škvarić te predsjednik Podružnice HNS Varaždin Dejan Težak. Uvodno ga je predstavio Krunoslav Lukačić, HNS-ov kandidat za župana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video