Vijesti / Lokalni izbori 2021.

lokalni izbori

REKORDNA ULAGANJA U četiri godine mandata Ivana Čehoka ulagalo se u svaki dio grada

REKORDNA ULAGANJA U četiri godine mandata Ivana Čehoka ulagalo se u svaki dio grada
PR foto

Ulagalo se u vrtiće, škole, mlade, javnu infrastrukturu, socijalne usluge, u kulturu, sport, ceste, poduzetništvo i obrtništvo.

U četiri godine mandata gradonačelnika dr. sc. Ivana Čehoka, njegovih zamjenika te vrijednih ljudi s njegove liste u Gradskom vijeću te suradnicima iz mjesnih odbora, gradske uprave, ustanova, tvrtki, udruga i građana, u Varaždinu se ulagalo u svaki dio našeg grada.

Ulagalo se u vrtiće, škole, mlade, javnu infrastrukturu, socijalne usluge, u kulturu, sport, ceste, poduzetništvo i obrtništvo. Povećan je broj stipendista, gotovo tisuću poduzetnika primilo je subvencije Grada, a više od milijarde kuna iz Europske unije uloženo je u Varaždin. 

EU fondovi

Do 2017. Grad Varaždin je privukao neznatna sredstva iz EU fondova. Dobrom organizacijom i suradnjom grada, gradske agencije DAN i gradskih tvrtki s udrugama, ustanovama i gospodarstvom, Varaždin je danas grad u kojem se financiraju projekti iz EU fondova u visini od 1,2 milijarde kuna. 

Dobro suradnjom sa ustanovama, udrugama i tvrtkama grad i gradska agencija pomažu u apliciranju na fondove i stoga smo ukupno privukli novac u raznovrsnim projektima, od socijalne skrbi do gospodarstva.

Prometnice, rotori i ulice

Od 2017. do danas obnovljeno je više ulica, raskrižja i prometnica nego u proteklih 10 godina. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim cestama, obnovljena su dva nadvožnjaka, osobito nadvožnjak kod Varteksa koji nije saniran 40 godina. Izgrađeno je pet rotora, od kojih je najvažniji rotor kod groblja, čime je povećana protočnost prometa.

No, obnovljeno je 30-tak gradskih ulica, osobito ulice u prigradskim naseljima, kroz koje je prošla kanalizacija. Također obnavljala se horizontalna i vertikalna singalizacija te su postavljeni uspornici prometa. Izgrađene su nove biciklističke i pješačke staze, čime se povećala sigurnost pješaka i biciklista.

Dječja i sportska igrališta

U nekoliko godina obnovljena su, dograđena i dopunjena i izgrađena dječja igrališta, i to tako da u svakom većem dijelu grada bude po jedno dječje igralište. Igrališta se obnavljaju i dopunjuju novim igralima i spravama na zadovoljstvo mališana. Tamo gdje je potrebno grad ograđuje igrališta radi sigurnosti djece. Izgrađena su i potpuno nova igrališta u prigradskim naseljima, primjerice u Kućanu Gornjem preko EU novaca.

Također obnovljena su ili izgrađena i sportska igrališta u svakom dijelu grada te su izgrađena potpuno nova igrališta u Gojancu i na Grabanicama. Igrališta za košarku, rukomet i mali nogomet pristupačna su svima i dostupna građanima u rekreativne svrhe.

Dravski bazeni i šetnica, Aquacity

Dravski bazeni, omiljeno kupalište i ljetno odredište Varaždinaca od 2018. potpuno je obnovljeno a Hrvatske vode i HEP također su uredili svoj dio toga kompleksa, na koji sada dolazi sve više naših građana ali i građana iz cijele sjeverne Hrvatske.

Grad je konačno uspio steći u vlasništvo bazene, osim obnove samoga kupališta, sagrađeni su i tereni za odbojku na pijesku ali i obnovljen okoliš. Također je konačno uređena i šetnica preko Dravske park šume i osvijetljena te tako povezana sa gradom.

Grad je uredio i šetnice od Kauflanda prema središtu te ishodio sve dozvole za šetnicu uz rijeku Plitvicu. Uređuje se i potok Zbel, tako se potiče šetnja i boravak u prirodi.

Na zatvorenim bazenima dograđene su saune i napravljen projekt sanacije krovišta, sve više mladih bavi se plivanjem.

Aquacity smo zatekli neuređen i zapušten, preko Ministarstva turizma smo osigurali novac za obnovu i uređenje obale, ograde, hortikulture kao i vanjskih prostora a u ljetnim mjesecima tamo pronalazi osvježenje nekoliko tisuća građana.

Javni voćnjak i sadnja stabala

Grad i Varkom su u samo godinu dana osmislili i proveli jedinstveni projekt - javni otvoreni voćnjak - te već u prvoj fazi posadili 300 stabala voćki i 80-tak grmova bobičastoga voća. To su prostori koje će moći koristiti svi građani pod jednakim uvjetima, prvenstveno namijenjeni za edukaciju djece predškolske i osnovnoškolske dobi o načinu sadnje, obrezivanja, njegovanja, berbe i prerade voćaka te drugih radova u prirodi. Pod vodstvom udruge koja će se brinuti za voćnjak, svatko će moći pripomoći u održavanju voćnjaka.

Grad je osim toga započeo s projektom sadnje stabala diljem grada kako bi se Varaždin još više ozelenio i kako bi osobito naše prometnice bile ukrašene drvećem pa se zajedno sa voćnjakom u tri godine sadi 1000 stabala.

Grad je također na Banfici prepustio dio svojega zemljišta građanima koji žele obrađivati vrtove, to se širi sada i na istočni dio grada.

Grad također pomaže poljoprivrednu proizvodnju i prodaju naših poljoprivrednika na placu koji je nadaleko poznat kao ponajbolja hrvatska tržnica.

Tehnološki park i informatička industrija

Tehnološki park Varaždin nakon dugoga niza godina konačno je proširen, i to EU novcem, uz samo 10 posto ulaganja grada te je u njemu sada 50-ak informatičkih tvrtki i oko 250 zaposlenih visokoobrazovanih mladih ljudi.

No, grad tu ne staje, ide se sa daljnjim proširenjem Tehnološkoga parka na mjestu bivšega Varteksovog restorana, planira se još jedna zgrada u kojoj će posao pronaći još 250 mladih ljudi. Osim toga, više informatičkih tvrtki pronašlo je ili od grada kupilo zemljište na kojem će graditi svoje vlastite urede. 

Sve je to rezultat odlične suradnje grada sa FOI i Sveučilištem Sjever kao i gospodarstvom koje preko Tehnološkoga parka može zaposliti mlade stručnjake. Upravo zbog toga u Varaždinu danas preko 25 posto od svih trgovačkih društava čine upravo tvrtke iz područja informatičkih, komunikacijskih ili znanstvenih djelatnosti.

Ulaganja u gospodarstvo

Najveća investicija u ovome trenutku je aglomeracija Varaždin, preko 800 milijuna kuna EU novca, gradi se kanalizacijska mreža kao infrastruktura za građane ali i tvrtke. Bez infrastrukture nema industrije.

Grad također razvija zonu Brezje EU novcem, gradi se servisna cesta, pješačka i biciklistička staza a investitori, npr. Solvis, Emile Frey i Cratis već su sagradili ili dobili dozvole za gradnju. Tehnološki park jedna je od najvećih ICT investicija u ovome trenutku.

EU novcem financira se i infrastruktura u gospodarenju otpadom, grad je zajedno s općinama osigurao 35 milijuna EU novca za sortirnicu, kojom će se pojeftiniti usluga za građane te novo reciklažno dvorište.

Sva ta ulaganja znatno povećavaju i vrijednost gradske imovine pa je samo tvrtka Varkom zahvaljujući odličnoj provedbi EU projekata podigla vrijednost tvrtke za pola milijarde kuna.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video