Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

Čehok predstavio program: 'Nastavljamo gdje smo stali, a 70 projekata imamo spremnih samo za ITU-mehanizam'

Čehok predstavio program: 'Nastavljamo gdje smo stali, a 70 projekata imamo spremnih samo za ITU-mehanizam'
Varaždinski.hr

Od građana traži peti mandat na čelu grada.

Kandidat za peti mandat varaždinskog gradonačelnika, Ivan Čehok, danas je sa suradnicima održao konferenciju za novinare na kojoj je u osnovnim crtama predstavio svoj predizborni program. Uz njega su bili prisutni Sandra Malenica, Zlatan Avar i kandidat za župana Mario Lešina.

Glavni slogan Čehokove kampanje je 'Rad i rezultati umjesto svađa' te na tragu toga želi, kako je rekao, ne osvrćući se na protukandidate, građanima predočiti ono što je dosad napravljeno, kao i projekte za sljedeće razdoblje, koji se nadovezuju na ono što je njegova administracija dosad radila.

Najavo je iskorak u izvorima financiranja.

- Dosad su korišteni europski i nacionalni fondovi te sredstva gradskih tvrtki i ustanova, a ono što je sada velika prednost je to što od srpnja Varaždin ulazi u ITU-mehanizam. Planirali smo 70 europskih projekata samo preko ITU-a. A tu su i projekti za druge europske programe - rekao je Čehok.

Nabrojao je pritom sredstva koja bi Grad trebao dobiti za Državi arhiv, zatim za Centar izvrsnosti za robotiku i STEM područje, Grad je već dobio, rekao je, Reciklažno dvorište, sortirnica je spremna...

- Oko 1,3 milijarde kuna koje smo imali sada, to ćemo dostići i u sljedećem mandatu - najavio je.

Među postojećim projektima koje valja dovršiti istaknuo je Aglomeracija, rok je 2023. godina.

- Velika novina je dogradnja Tehnološkog parka. Osim toga, 7 ili 8 tvrtki već je uzelo zemljište u Brezju, a imamo još nekoliko investitora koji čekaju - osvrnuo se na gospodarstvo.

Poseban program je postavljanje solara.

- Pomagali smo dosad preko naše agencije, to ćemo isto nastaviti. Novi projekt bit će postavljanje solarnih mini elektrana u gradu. U Brezju imamo dosta prostora da napravimo vlastite solarne elektrane.

Istaknuo je da Varaždin sada ima više stanovnika nego proteklih godina.

- Oko 1700 građana se doselilo u ovaj grad u protekle tri godine. Sada Varaždin ima 800 stanovnika više nego prije tri godine. To treba nastaviti. Smisao svega što radimo su pozitivni demografski trendovi. Imamo i najveću stopu zaposlenosti mladih u Hrvatskoj, to treba dalje nastaviti - naglasio je.

Najavio je nastavak subvencioniranja i bespovratnih potpora poduzetnicima, ali i građanima.

Pokazao je i gotove projekte za ugradnju dizala u zgrade.

- To ćemo subvencionirati kako bi se pomoglo građanima - najavio je.

Rekao je da se na području obrazovanja, kulture i sporta ovih godina mnogo ulagalo.

- Ostaje nam još rekonstrukcija dijela palače Sermage i ostaje nam još prirodoslovni dio muzeja, koji bismo htjeli smjestiti uz Dravu, kod Belih kipa.

Ponovno je govorio i o umirovljeničkom naselju.

- Mi smo javni poziv raspisali, dobili nekoliko iskaza interesa, do kraja godine ćemo raspisati obvezujući natječaj. No umirovljenicima treba i mimo toga pomagati. Zato su tu božićnice, uskrsnice, kao mala pomoć životnom standardu - rekao je.

Posebno je istaknuo agendu "Zeleni Varaždin".

- Počeli smo dobro, projektima Plitvica i Beli kipi. Sredstva su spremna, do kraja godine počinje uređenje Belih kipa u sportsko-rekreacijsko-zelenu zonu, gdje će biti i sklonište za životinje i prihvatilište i šetnica i edukacijski centar za djecu. Treba zaštiti ne samo Dravsku park-šumu, nego na području grada imamo i prekrasnu šumu u Poljani, Jalkovcu, Biškupcu, treba zaštititi i potok Zbel... To su projekti koje ćemo raditi u Zelenoj agendi - nabrojio je.

Rješavanje problema baliranog otpada tema je još jednih izbora.

- Čekamo reakciju druge strane nakon presude Vrhovnog suda, jer sad je potpuno jasno da smo bili u pravu. Ono što ne možemo popraviti, a izravna je odgovornost Habuša, Bosilja, Petrića i Čačića, to je činjenica da smo izgubili 35 milijuna kuna od Fonda. Ono što mi jedino napraviti je idući tjedan raspisati novi natječaj i očekivati da će nam država 100% pokriti troškove - iznio je.

Nastavlja se, najavio je Čehok, ulagati i u promet.

- Već u sljedeća dva tjedna ide rotor na cesti prema Ludbregu kod skretanja za Kućan Marof, ove godine još ide rotor Hrašćica i Gojanec na zaobilaznici. U program smo stavili još dva. To su Supilova-Zagrebačka i Zagrebačka-Gospodarska.

U sljedećem financijskom razdoblju Europske unije ćemo će se riješiti i pothodnik i Kučanska rampa - najavila je Sandra Malenica, a Čehok dodao:

- Do 2025. mi ćemo kučansku rampu napraviti! Bilo EU-novcem, bilo našim novcem.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video