Vijesti / Lokalni izbori 2021.

lokalni izbori

'ZAJEDNO' Bez suradnje i partnerskih odnosa nema razvoja grada

'ZAJEDNO' Bez suradnje i partnerskih odnosa nema razvoja grada
PR foto

Gradonačelnik Čehok na izbore u nedjelju, 16. svibnja 2021. godine ide kao kandidat za još jedan mandat...

Varaždin danas ima najnižu stopu nezaposlenosti i najveći postotak zaposlenih mladih, a grad ponosno nosi certifikat 'Grad za mlade' koji je dobilo tek devet gradova u Hrvatskoj. Također, broj stanovnika u Varaždinu raste, grade se stanovi za mlade obitelji, uređuje se okoliš, sade stabla, voćnjaci, uređuje se Drava, šetnice, igrališta i zelene površine. 

Gradonačelnik sa svojim suradnicima imao je partnerski odnos s građanima, od onih najmlađih do umirovljenika, ukljućujući i udruge, branitelje, nacionalne manjine i vjerske zajednice.

Gradonačelnik Čehok na izbore u nedjelju, 16. svibnja 2021. godine ide kao kandidat za još jedan mandat, ali kao nositelj županijske liste. Nabrojali smo neke od uspjeha ove četiri godine i dio onoga što se napravilo. 

Grad mladih

Nakon što je bio prvi hrvatski grad koji se okitio titulom 'Grad - prijatelj djece', Varaždin je sada među prvima dobio i titulu 'Grad mladih'.

Konačno je obnovljen i predan mladima 'Centar za mlade' u Preradovićevoj, koji vode udruge mladih. Grad je ili sagradio ili obnovio igrališta, sportska borilišta, Skate park, košarkaško igralište, kultni 'Partizan', cageball igralište, terene za odbojku na pijesku, postavljena su i sprave za street workout vježbanje i druga. 

Sport

U proteklih nekoliko godina varaždinski su sportaši, izbornici i klubovi doživjeli neke od svojih najvećih uspjeha. Sportaši su osvajali nagrade na europskim i svjetskim prvenstvima, klubovi osvajali nacionalna prvenstva i igrali europske lige.

U jednom trenutku Varaždin je imao čak šest izbornika u različitim sportovima, a svi se još sjećamo euforije dočeka Zlatka Dalića nakon sjajnoga uspjeha na svjetskom prvenstvu u nogometu.

Grad je sagradio sportsku dvoranu 6.OŠ, obnovio atletsku stazu na Slobodi, obnavljaju se dva nogometna kampa - stadion u Zagrebačkoj i stadion NK Varteks u Hrašćici, obnavljaju se sportska igrališta u prigradskim naseljima, dvorana u Graberju i mnoga druga borilišta.

Obrazovanje

Nakon 40 godina u Varaždinu, u Kućanu je sagrađen novi vrtić, energetski je obnovljeno pet objekata, u kojima su sada uštede i do 70 posto, ostaje još izgradnja novoga vrtića kako bi se preselili mališani iz Koprivničke, iz vrtića koji se ne može obnoviti pa je potrebno sagraditi novi.

Također, obnovljena je II. i V. OŠ, dograđena šesta, izgrađena i sportska dvorana, a i ostale se škole iznutra uređuju prema potrebi.

Imamo i nove visokoškolske programe, a sa preko 7500 studenata Varaždin ima najviše studenata po broju stanovnika u Hrvatskoj. Velik dio studenata dolazi iz cijele Hrvatske i izvana što govori o atraktivnosti Varaždina kao studentskoga grada.

Kultura

Varaždinske kulturne institucije konačno su smještene, zgrade su obnovljene i proširen je krug kulturnih djelatnosti. Naša koncertna dvorana je zasjala novim sjajem, kazalište je dobilo lift za slabije pokretne građane, novu pomičnu pozornicu, uređuje se nadstroplje kazališta.

Obnavlja se Sinagoga, jedinstven spomenik kulture, rekonstuirana je palača Ritz i predana našoj knjižnici. Rekonstruirana je i zgrada u Preradovićevoj za centar za mlade, u kojoj se odvijaju izložbe, predavanja, Gllugl teatar i druge aktivnosti.

Više smo uložili u izvaninstitucijsku kulturu, novčano i organizacijski pomažemo kulturne projekte, grad je dao pravo građenja Kerekeš teatru i očekujemo novu kazališnu zgradu koju će koristiti i udruge amaterske kulture, folkloraši, plesne skupine, udruge kulturnoga stvaralaštva mladih i drugi. Također grad će smjestiti i jedinstveni Muzej anđela.

Subvencije obrtništvu i gospodarstvu

Za razliku od ostatka Hrvatske u kojem je pandemija zakočila gospodarstvo, u Varaždinu su zahvaljujući  gradu obrtnici i mali i srednji poduzetnici mogli koristiti bespovratne potpore te tako lakše izdržati teret krize. Dok smo 2016. imali jedva 10 tvrtki s ukupno 60.000 kuna potpora, u 2020. smo imali 1000 tvrtki sa 5.5 milijuna potpora za opremu, radna mjesta, promociju ulaganje u edukaciju. 

Grad je također promišljenom politikom potpore omogućio razvoj zona, prije svega zone Jalkovec i Brezje, u kojima su investitori izgradili ili će izgraditi svoje poslovne prostore i zaposliti radnu snagu s našega područja. Grad je također znatno podigao vrijednost gradske imovine i gradskih tvrtki što sve pridonosi razvoju gospodarstva.

Umirovljenici i socijalna skrb

Odličnom suradnjom s udrugom umirovljenika grada Varaždina, grad je znatno povećao izdvajanja za umirovljenike i konačno je uvedena uskrsnica tako da oni s najmanjom mirovinom sada primaju i tu novčanu pomoć.

Osim toga, sami umirovljenici zajedno s gradom dodjeljuju i uskrsne pakete, pripomoć ali i druge oblike pomoći, sufinanciraju se sportski susreti umirovljenika, druženja za Dan žena kao i druge kulturne priredbe.

Preko Crvenoga križa i EU projekata organiziran je prijevoz starijih od 65 godina, projekt Pelamo se, kojim se starijim i slabije pokretnima ili onima koje nema tko voziti osigurava da mogu doći do liječnika, pošte i do svih drugih institucija koje su im potrebne.

Vatrogasci i sigurnost građana

Varaždinski su vatrogasci zadnji puta opremljeni od 2005. do 2010., nakon toga, na žalost, nitko se nije za njih brinuo. Upravo je ovih godina grad pojačano uložio u nabavu vatrogasnih vozila, prije svega vatrogasnih ljestava i navalnoga vozila, koji su, kako smo na žalost, vidjeli u potresima, od iznimne važnosti za sigurnost građana. Osim toga dopunjena je i ostala oprema, od odijela, vozila, opreme za spašavanje, opreme za vodne intervencije itd.

Grad nije zaboravio ni na dragovoljna vatrogasna društva, koja čine važnu sastavnicu ukupne vatrogasne preventive, okupljaju i obučavaju mlade ljude pa se i njima nabavlja potrebna oprema te upravo ovih dana stiže novo navalno vozilo koje će još povećati sigurnost naših građana.

 

Najnovije

Reci što misliš!