Vijesti / Lokalni izbori 2021.

lokalni izbori

DETALJAN VODIČ Evo što sve trebate znati za glasanje na lokalnim izborima

DETALJAN VODIČ Evo što sve trebate znati za glasanje na lokalnim izborima
Ilustracija

Danas je prvi krug lokalnih izbora...

Prvi krug lokalnih izbora održava se u nedjelju kada će birači izabrati kandidate za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine. Biraju se i općinski načelnici, gradonačelnici i zamjenici te njihovi zamjenici iz redova nacionalnih manjina. Tko ne izbori pobjedu u prvom krugu, „sreću“ će tražiti za dva tjedna u drugom krugu, u koji ulaze dva kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana koji dobiju najveći broj glasova. Drugi krug održava se na Dan državnosti 30. svibnja. Donosimo detaljan vodič kako glasati prema uputama Državnog izbornog povjerenstva.

Vezana vijest:

Izbori, glasanje, glasački listić LOKALNI IZBORI 2021. PROUČITE, IZABERITE Ovo su svi kandidati u svim gradovima i općinama Varaždinske županije

1. Glasa se u nedjelju od 7 do 19 sati. Tko se na biračkom mjestu zatekne u 19 sati, moći će glasati i nakon 19 sati.

2. Glasa se u mjestu prebivališta, odnosno nije moguće glasanje u nekom drugome mjestu, bez obzira na to radi li se o Hrvatskoj ili inozemstvu.

3. Svaki birač prije glasanja mora se prethodno identificirati, u pravilu pomoću osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili koje druge javne isprave s fotografijom.

4. S obzirom na pandemiju, na izborima će moći glasati i birači koji nisu produljili osobne iskaznice, jer sve osobne koje su istekle nakon proglašenja pandemije u ožujku 2020. vrijede do kraja pandemije.

5. Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

6. Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na COVID-19 te će se njihov dolazak smatrati dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga. U Hrvatskoj se neće moći zadržavati dulje od 12 sati.

7. Cijelu subotu i nedjelju do 19 sati traje izborna šutnja i u tom je razdoblju zabranjeno javno predstavljanje izbornih programa, objavljivanje procjena kako će tko od kandidata proći na izborima, lobiranja među glasačima...

8. Glasanje se obavlja osobno na biračkom mjestu glasačkim listićem. Na izborima članova predstavničkih tijela glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasa.

9. Na izborima općinskog načelnika, gradonačelnika i župana glasački listić popunjava se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasa. Glasanjem, tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata ujedno se glasa i za njegova zamjenika kada se uz kandidata bira i njegov zamjenik te nema mogućnosti odvojenog glasanja za zamjenike kandidata.

10. Na izborima zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda, glasački listić popunjava se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasa.

11. Neispunjeni glasački listić, glasački listić koji je popunjen tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koju je kandidacijsku listu ili kandidata birač glasao te glasački listić na kojem je birač glasao za dvije ili više kandidacijskih lista, odnosno na kojem je birač glasao za dva ili više kandidata smatrat će se nevažećim.

12. U zatvorenim prostorima nošenje maski je obavezno i za birače i za članove biračkih odbora, kao i za promatrače i medije, kao i na otvorenom ako nije moguće držati razmak veći od dva metra. Ako se birač na biralištu pojavi bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati biraču masku.

13. Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima na dan izbora izmjere temperaturu i, ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju respiratorne ili neke druge simptome koji su karakteristični za COVID-19, da se jave liječniku, a preporučuje im se i da na biralište ponesu vlastitu kemijsku olovku.

14. Birači s koronavirusom ne mogu na biračko mjesto, ali k njima mogu doći članovi biračkog odbora i u tom slučaju svoju glasačku dužnost obavljaju ispred ulaznih vrata u stan.

Isto pravilo vrijedi i za birače koji su u samoizolaciji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video