Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

KRVNA SLIKA ŽUPANIJE Tko je dobitnik, a tko gubitnik nakon prvoga kruga

KRVNA SLIKA ŽUPANIJE Tko je dobitnik, a tko gubitnik nakon prvoga kruga

Radi bolje preglednosti, pokušali smo i bojama prikazati gdje je čija utvrda...

Izbori, pa tako i lokalni, pravo su vrijeme za ocjenu uspješnosti političkih stranaka. Pritom ne mislimo na uspješnost u provođenju javnih politika u korist građana, već na to koliko su jedinica lokalne samouprave uspjeli, kako često kažu, osvojiti.

Vezana vijest:

Josip Jany, Dragutin Mateković, Goran Kaniški LOKALNI IZBORI 2021. REZULTATI PO OPĆINAMA U njih 13 sve ostaje po starom, a ovo su rekorderi

Običaj je da sve stranke nakon izbora proglašavaju pobjedu, tako da se to počelo događati i nakon prvoga kruga jučer održanih izbora za čelnike i članove vijeća u 22 općine i 6 gradova te na razini Varaždinske županije. 

Već sad se mogu vidjeti neke promjene koje su se dogodile na čelnim mjestima u Varaždinskoj županiji, iako će prava ocjena tko je dobitnik, a tko je gubitnik ovih izbora uslijediti, jasno, nakon drugoga kruga. Pitanje je to koje će biti bitno šefovima i šeficama županijskih organizacija, a za četiri glavne političke opcije kod nas to su Anđelko Stričak (HDZ), Marijan Škvarić (HNS), Radimir Čačić (Reformisti) te Barbara Antolić Vupora (SDP).

Krenimo redom. U protekle četiri godine politička krvna slika Varaždinske županije izgledala je ovako...

HDZ

Najviše jedinica lokalne samouprave bilo je pod upravljanjem HDZ-ovih čelnika, točnije jedan grad i deset općina.

Od gradova to je bio Novi Marof, iako si je HDZ pripisivao i Varaždinske Toplice, gdje su podržavali HSLS-ovu Dragicu Ratković. Od općina, to su bile Bednja, Donja Voća, Gornji Kneginec, Jalžabet, Ljubešćica, Martijanec, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko. 

Vezana vijest:

Dubravko Bilić, Siniša Jenkač LOKALNI IZBORI 2021. KONAČNI REZULTATI U 6 GRADOVA Samo Bilić i Jenkač izbjegli drugi krug, svi ostali idu u 'pripetavanje'

Na ovim izborima, HDZ je u prome krugu potvrdio pobjedu u Novom Marofu te u pet općina (Bednja, Gornji Kneginec, Ljubešćica, Sveti Ilija i Visoko), a u drugome krugu imaju priliku potvrditi još tri općine - Jalžabet, Vidovec i Vinicu. No dvije općine su u prvome krugu već izgubili (Donju Voću i Martijanec), a da pritom nigdje drugdje nisu to kompenzirali. No za to još ima neke šanse, budući da HDZ ima kandidate u drugome krugu u borbi za Ivanec i Lepoglavu, kao i za župana. Dodajmo tome da si HDZ svojata i Breznicu, gdje je pružio podršku članu HSS-a.

HNS

Odmah do HDZ-a po broju jedinica lokalne samouprave pod svojom kontrolom bio je HNS, imali su dva grada i osam općina.

Članovi te stranke od gradova vodili su Ivanec i Lepoglavu, a od općina Beretinec, Breznički Hum, Cesticu, Klenovnik, Maruševec, Sračinec, Sveti Đurđ i Trnovec Bartolovečki. 

Na jučerašnjim izborima već su izgubili Ivanec i Breznički Hum (Zoran Hegedić više nije član HNS-a, iako je stranka podržala njegovu kandidaturu), a za Lepoglavu se bore u drugome krugu. Od općina HNS je u prvome krugu zadržao Beretinec, Cesticu, Klenovnik i Sveti Đurđ. No zato su izgubili Maruševec i Trnovec Bartolovečki, a ni oni nigdje taj gubitak zasad nisu kompenzirali. Ostaje im još prilika da u drugome krugu pobjede u Sračincu. 

SDP

Iako se Varaždinska županija često proglašava 'crvenom', SDP je pod svojom upravom imao samo jedan grad, Ludbreg, i jednu općinu, Petrijanec.

Na ovim izborima u prvome krugu izgubili su Ludbreg i zadržali Petrijanec. Za dva tjedna imaju priliku dobiti još Maruševec i Trnovec Bartolovečki, gdje ulaze s prve pozicije. Tu je i Varaždin, gdje njihov kandidat ganja aktualnog gradonačelnika.

HSS

U tri općine na vlasti je bio HSS. Bilo je to u Malom Bukovcu, Velikom Bukovcu i u Breznici.

Načelnici Malog i Velikog Bukovca napustili su stranku i kandidirali se kao nezavisni (uz podršku Reformista) te pobijedili, dok se Breznica i dalje piše HSS-u, no tu si podršku pripisuje HDZ.

HSLS

Tu je već spomenuti HSLS, koji je imao gradonačelnicu Varaždinskih Toplica, no u sprezi s HDZ-om. Ona u drugom krugu brani taj mandat protiv kandidata Reformista.

REFORMISTI

Naposljetku, zanimljivost je da su Reformisti dosad vlast obnašali samo na razini - Varaždinske županije. Imali su župana, ali ni jednog gradonačelnika ili načelnika. No sada se i to promijenilo, Reformisti su HDZ-u ukrali Donju Voću i Martijanec, a pripisuju si i Mali i Veliki Bukovec, gdje su pobijedili nezavisni kandidati, bivši HSS-ovci. U drugome krugu pokušat će sa svojim članovima još osvojiti Varaždinske Toplice te Jalžabet, Maruševec, Sračinec i Trnovec Bartolovečki. 

NEZAVISNI

Za kraj su ostali nezavisni. Neke od tih opcija su, kao što smo vidjeli, pod skutom Reformista, no ima i drugačijih primjera. Središtem županije, gradom Varaždinom, upravlja gradonačelnik bez stranke i to će pokušati nastaviti nakon što odradi drugi krug izbora. Osim njega, nezavisne opcije imaju priliku osvojiti vlast još u Vinici i Vidovcu. 

U tablici u nastavku pokušali smo prikazati kako su stranačke boje raspoređene po gradovima i općinama. Prva kolona prikazuje kako je to bilo u prošlome mandatu, a preostale dvije kolone pokazuju kakvo je stanje nakon prvoga kruga, tko je ostvario pobjedu te tko protiv koga ide u drugi krug. Konačna rekapitalicija izbornog uspjeha ili neuspjeha pojedinih stranaka slijedi, naravno, nakon završetka drugoga kruga.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video