Vijesti / Lokalni izbori 2021.

osvrt na rezultate

Čehok: 'Spremni smo surađivati sa svima i imamo rezultate. Svi znamo kako je SDP upravljao gradom...'

Čehok: 'Spremni smo surađivati sa svima i imamo rezultate. Svi znamo kako je SDP upravljao gradom...'
Varaždinski.hr

U drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Varaždina sučelit će se aktualni gradonačelnik Čehok i SDP-ov Neven Bosilj.

Aktualni varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na prvi izborni krug te govorio o kampanji, projektima i programima koje misli sprovesti u sljedećem mandatu.

S njim su bili i njegovi suradnici, kandidat za zamjenika gradonačelnika Zlatan Avar, Sandra Malenica, Mario Lešina, Željko Bunić i Marijan Cingula

- Zahvalio bih svim Varaždinkama i Varaždincima koji su nam dali potporu. Isto tako i za sve građane u županiji koji su dali glas za našu nezavisnu listu i gospodina Lešinu kao kandidata za župana. Nakon prvog kruga izbora, mi smo uvjerljivo najjača politička snaga u ovome gradu. U drugi krug ulazimo s velikom prednošću. Naša lista uspjela je osvojiti šest mjesta u gradskom vijeću, što je dobar rezultat s obzirom na činjenicu da je bila manja izlaznost i s obzirom na činjenicu da je manje vijećnika u vijeću nego prije četiri godine - kazao je uvodno Čehok te dodao da se nada da će u drugom krugu na izbore izaći više građana. 

Govorio je o tome kako misli surađivati sa svima u gradskom vijeću. 

- Mi možemo u vijeću surađivati sa svima. Mi nismo stranka, nismo ideološka platforma, mi nemamo stranačka tijela ili predsjednike u Zagrebu ili drugdje. Nitko nam ne nalaže s kime i gdje ćemo surađivati. Smatram da vijeće kao reprezentativno predstavničko tijelo mora biti politički forum na kojem će svi surađivati. Do sada smo nudili ruku suradnje sa svima. I neke odluke donosili smo konsenzualno. Prema tome, ne vidim nikakva razloga zašto se o bitnim pitanjima ne bi moglo donositi odluke konsenzualno ili se napraviti ono što smo inače činili, sazivali smo stranačka vijeća te ćemo to činiti i dalje - rekao je Čehok te dodao: 

- Ono što smatram da će biti presudno u vijeću je komunikacijska taktika i naravno, iskrenost i otvorenost, jer kada imate 21 vijećnika, bitno je naći konsenzus oko bitnih pitanja.

Osvrnuo se na razdoblje kada nije upravljao Gradom. 

- U prvom krugu pokazali smo da nam građani relativno daju najviše potpore. Imamo puno širi mogući potencijal suradnje i mogu nas prepoznati kao osobe izvan političkih ideologija i stranaka. Svi znamo kako je izgledalo šest godina vlasti SDP-a do 2017. godine. O svemu se odlučivalo u stranačkim tijelima, čak i gdje će tko ići i u koji nadzorni odbor ili upravo vijeće. Mislim da to Varaždincima ne treba. Trebaju nam odluke gradskog vijeća, odnosno građana. Vjerujem da će nam građani dati potporu - naglasio je Čehok te nabrojao projekte. 

- U šest godina vlasti SDP-a i Habuša, svi znamo da je to bila koalicija. Danas se pokušava SDP oprati od toga i reći da nisu bili u vlasti. To je bilo šest godina potpune stagnacije Varaždina, šest godina se nije obnovio niti jedan vrtić, mi smo ih obnovili pet. Htjeli su obnoviti vrtić u Kućanu, ali su neslavno propali s natječajem, a mi smo ga zatim napravili. Šest godina se nije obnovila niti jedna škola. Peta osnovna je bila u lošem stanju još 2012., a obnovljena je tek kad smo mi došli 2017. godine. Dogradili smo Šestu osnovnu i napravili dvoranu, kabinete, novu opremu... Nisu mogli napraviti jednostavnu šetnicu kod Kauflanda. Nadvožnjaci su bili u lošem stanju, sada su obnovljeni. Napravili smo četiri rotora. Imali smo samo 30 poduzetnika koji primaju subvencije. Danas imamo 1000 poduzetnika i obrtnika u fondu od 5,5 milijuna kuna. Danas imamo dvostruko više stipendista nego prije. Park mladih danas je nadograđen i sve je više djece. Investicije u zoni Brezje su krenule, imamo proširenje Tehnološkog parka. Aglomeracija u vrijeme SDP-a nije mogla krenuti, mi ćemo je sada dovršiti. Aquacity je zapušteno izgledao, mi smo to uredili, plažu, postavljena je ograda, posađeni drvoredi... Sve su to dobri pokazatelji uspješnosti naše vlasti. Neću još govoriti o EU projektima. Mi do 2017. nismo imali niti jedan pošteni europski projekt, osim cikloturističke točke kod groblja o kojoj uopće neću govoriti, mislim da je to sramota za sve Varaždince - rekao je Čehok. 

Istaknuo je bitnost ITU mehanizma i koliko će to utjecati na gradsku upravu. 

- Spremni smo dalje surađivati. Nemamo vremena čekati. Trebamo ući u ITU mehanizam. Napraviti sva potrebna tijela, dogovoriti kojih će to biti 14 gradova ili općina. Grad Varaždin će se morati početi ponašati drukčije jer ćemo morati istodobno prijavljivati projekte i istodobno odlučivati o projektima. Grad postaje upravljačko tijelo Europske unije.

Smatra da su kampanji spomenuta neke nerealna obećanja. 

- Bit će populizma i nerealnih obećanja. Vidim da se razgovara o kućanskoj rampi. Nakon 50 godina došli smo do dozvole. Ako netko kaže da je to moguće napraviti u godinu dana, odmah mogu reći da govori neistine. Treba vam samo razgovori s HEP-om, Varkomom i HŽ-om i svim drugima koji unutra imaju infrastrukturu. Mi smo to sve obavili i čim se otvori europski fond, mi ćemo kućansku rampu imati spremnu. Isto je i s projektom optike na području grada, gdje čekamo europski projekt. U manjim sredinama poput prigradskih naselja nastavljamo dalje - kazao je. 

Naglasio je glavne odrednice programa. 

- Imamo 70-ak projekata koji su spremni. Tu je i stanogradnja. Demografska obnova Varaždina, imamo 800 stanovnika više, a vjerujem da ćemo imati i 1000 više ako ostanemo upravljati gradom. Ako se to ne dogodi, bojim se da će biti kao u županiji gdje je 2000 stanovnika manje. To su sve pokazatelji koji govore o razlici između nas i njih.

Osvrnuo se i na sudske procese koji još traju. 

- Priče oko sudskih procesa su uzaludne. 12 godina čekamo da se procesi okončaju. Do sad su okončani da sam u dva oslobođen, a u dva je USKOK sam odustao. Još su dva ostala koji idu na ponovno suđenje. Uvjeren sam da ću dokazati nedužnost. U kampanji se nećemo pretjerano osvrtati na druge i baviti se listama. Možemo surađivati sa svima. Čuo sam da su mnogi za projektnu suradnju, što nama savršeno odgovara - rekao je Čehok te dodao: 

- Primijetio sam temu transparentnosti. Mi imamo dva certifikata o transparentnosti. Dobili smo certifikate Ministarstva financija. Ako netko smatra da se može napraviti aplikacija iznad one koju je napravio zamjenik Avar besplatno, koju inače koriste europski gradovi, vrlo rado, mi ćemo staviti to u povjerenstvo i reći da naprave aplikaciju. Ali to ne može koštati 200 tisuća kuna kao u nekim drugim gradovima.

Dotaknuo se i teme dječjih vrtića koji su još potrebni u gradu. 

- Ono što nam je ostalo, vrtić u Koprivničkoj treba srušiti i sagraditi novi. To nije moguće napraviti prije nego što se napravi zamjenski gdje ćemo djecu preseliti. Ostaje vrtić u Hrašćici i Jalkovcu. Prije nego to napravimo, mi ne možemo cijene vrtića smanjiti. Ali kada to napravimo, onda možemo smanjivati cijene vrtića. Ali očekivati graditi i obnavljati te smanjiti cijene u prvoj godini, to jednostavno nije moguće.

Osvrnuo se i na subvencije za kupnju stanova, infrastrukturna rješenja, sveučilište...

- Inzistirat ćemo na ugradnji liftova za stambene zgrade zajedno s energetskom obnovom. Imamo idejne projekte gotove. Inzistirat ćemo na subvenciji kupnje prve nekretnine za mlade obitelji. To je nešto što rade europski gradovi. Bilo da se radi o subvenciji gradilišta, ali omogućit ćemo građanima da imaju povoljniju cijenu te da mlade obitelji imaju subvenciju kupnje prve nekretnine. Inzistirat ćemo na ubrzavanju optike, prometnim rješenjima koje predlaže struka, prvenstveno u Zagrebačkoj i veća prometna raskrižja. Rotor kod Kućan Marofa ide i dva rotora na obilaznici – Gojanec i Hrašćica – to su najfrekventnije lokacije. Ne treba zaboraviti ni pothodnik u podvožnjak, čekamo suglasnost HŽ-a. Tu je i razvoj sveučilišta, i jednog i drugog. Na skupštini Tehnološkog parka svi predstavnici sveučilišta složili su se da bi se nova zgrada, koja bi se gradila tamo gdje je Varteksova menza, da svako sveučilište uzme jedan ili dva kata za svoje potrebe. Širimo broj visokoobrazovanih, mogućnost zapošljavanja u Varaždinu te spoj gospodarstva, znanosti i tehnologije.

Za kraj, rekao je da s manje ljudi rade dvostruko više posla od prethodne gradske vlasti. 

- SDP se šest godina bavio samo sobom. Oni su s 10 više zaposlenih, radili dvostruko manje i imali 100 milijuna manji proračun nego mi danas. To vam govori da je bilo riječ o uhljebljivanju, bavljenju sobom. S manje ljudi u Gradu i ostalim tvrtkama, mi danas radimo dvostruko više nego prije. A tako će biti i dalje – zaključio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video