Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

Čehok i Lešina o Županiji: 'Bez nas se neće moći sastaviti većina u Skupštini'

Čehok i Lešina o Županiji: 'Bez nas se neće moći sastaviti većina u Skupštini'
Varaždinski.hr

Iznio je Čehok i svoju procjenu Čačićevih izgleda za pobjedu u drugome krugu.

Mario Lešina, koji je na nedjeljnim izborima bio kandidat za župana ispred liste Ivana Čehoka, danas se osvrnuo na ostvarene rezultate i najavio daljnje djelovanje njihovih petero vijećnika u Županijskoj skupštini.

Pet bitnih tema

Zahvalio je Lešina biračima te ponovno istaknuo glavne točke svog programa, koje su vezane uz obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, zelenu politiku i komunal.

- U obrazovanju glavne točke su prijenos osnivačkih prava nad školama na općine i gradove tamo gdje to moguće, te stvaranje uvjeta za to tamo gdje to još nije moguće, zatim usklađivanje srednjeg školstva s potrebama gospodarstvsa i razvoj Sveučilišta Sjever. Nadalje, zdravstveni sustav je u kolapsu, nedostaje osoblja i takvo je neodrživo. Jedna točka je zelena županija, a tu se zalažemo za iskorištavanje velikog potencijala rijeke Bednje. U komunalu bitno je prometno povezivanje, brza cesta prema Ivancu, zaobilaznica pored Sračinca i Petrijanca. Što se tiče gospodrarstva, ono se u Varaždinu razvilo u zadnje četiri godine, što se ne može reći za ostatak županije. Mi ovdje u gradu imamo problem s nedostatkom radne snage, a u drugim sredinama s nedostatkom radnih mjesta. Ludbreg i Ivanec nemaju zadovoljavajuću poslovnu zonu, a o manjim općinama da i ne govorimo.

Županija izgubila 2.200 stanovnika

Rekao je da je to preduvjet demografske politike.

- A ne da imamo situaciju da Županija izgubi 2.200 stanovnika u četiri godine, a Varaždin dobije 800. To je loše, jer bez jakih općina i jakih gradova nema ni jake županije. A za to je potrebna suradnja. No danas je Županija sama sebi svrha i funkcionira na jedan autističan način, prije svega svađajući ljude, umjesto da ih povezuje - kaže Lešina.

Dodao je da tradicionalna industrija, koja je jaka u Varaždinu, bez aplikacije IT-a i bez aplikacije industrije 4.0, neće ostati konkuretna.

- Od župana o tome apsolutno ništa nismo čuli. Važno je spomenuti i kratke lance opskrbe škola i bolnica, jer svi OPG-ovi ne bi mogli proizvesti pola od toga što je potrebno za te ustanove - iznio je Lešina u kratkim crtama na koje će teme staviti naglasak kao vijećnici.

Još se ne zna koja imena ulaze

Kojih će petero vijećnika sa Čehokove liste ući u Županijsku skupštinu, još uvijek nije poznato. Lešina kaže da će to odlučiti nakon završetka drugog kruga izbora. No na konferenciji za novinare bili su prisutni Sanda Golub (na sedmome mjestu liste) te Vjeran Rožić (na osmome mjestu), za koje Lešina kaže da unutar njihova tima pokrivaju područje obrazovanja odnosno branitelja te da njihov ulazak u Skupštinu nije upitan.

Ivan Čehok, ako nositelj liste, zahvalio je biračima te je rekao da su iznenađeni potporom.

- Ovo je prvi puta da se jedna nezavisna lista uopće okupila na razini Varaždinske županije. Mi smo u tome uspjeli i ostvarili jako dobar rezultat. Bez naših vijećnika neće se moći konstituirati Županijska skupština. Jednako tako, neće se moći provoditi bilo koja županijska politika - ustvrdio je Čehok.

Dodao je da su oni jako nezadovoljni načinom rada župana i njegovom komunikacijom.

- Nastojat ćemo promijeniti način rada u Skupštini, kao što se zalažemo i za promjenu prioriteta županijske politike. Da prioritet više nisu energetska obnova svih mogućih zgrada, koje i imaju i nemaju smisla, nego da je prioritet gospodarstvo, promet i visoko obrazovanje te, prije svega, naša bolnica - rekao je Čehok.

Lista dobila duplo više

Lešina je komentirao i razliku u rezultatu između njega kao kandidata za župana i Čehokove liste za Županijsku skupštinu. Naime, Lešina je dobio 3.915 glasova (5,53%), a lista 7.823 glasa (11,58%).

- Ja sam nastupio kao nezavisni kandidat svojim imenom i prezimenom, a nositelj liste je bio Ivan Čehok. Eto, sad se vidi ta jedna razlika između mene i njega... No, s obzirom da je moj politički angažman vezan uz Varaždin, sve što smo dobili u ostalim jedinicama lokalne samouprave je veliko kao kuća - rekao je Lešina.

Što se može s 5 vijećnika?

Otvoreno je i pitanje na temelju čega smatraju da se bez njihovih petero vijećnika (od ukupno 37) neće moći formirati većina, kao što je rekao Čehok. Naime, Radimir Čačić je prije dva dana rekao da je tih pet Čehokovih mandata 'potpuno beznačajno', kao i da može surađivati sa svima osima sa Čehokom.

- Po mojoj procjeni, Čačić jako teško može dobiti u drugome krugu. Ja sam uvjeren da se bez nas neće moći konstituirati Skupština, jer će se uz nas vjerojatno vezati HNS. A ako bude pravoga 'clasha' između Stričaka i Čačića, onda ni oni neće ni skupa nastaviti, kao što su dosad surađivali. Dakle, mi prvi puta imamo pravu oporbu u Županijskoj skupštini. Ako pobijedi Čačić, mi ćemo biti jedna kvalitetna oporba, naš kandidat je vrlo jasno rekao što ćemo podržati. Ali nećemo dopustiti pretvaranje Županije u podružnicu Reformista - odgovorio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!