Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

POLITIČKA KARTA ŽUPANIJE Ovako izgleda situacija uoči drugoga kruga lokalnih izbora

POLITIČKA KARTA ŽUPANIJE Ovako izgleda situacija uoči drugoga kruga lokalnih izbora
Varaždinski.hr

Nakon prvoga kruga lokalnih izbora, održanih u nedjelju 16. svibnja, situacija je sljedeća: u 2 grada i 16 općina situacija je riješena (riješena je bila i u Donjoj Voći, ali tamo se na jednom biračkom mjestu moraju ponoviti izbori), a u preostala 4 grada i 6 općina te na razini Varaždinske županije pobjednike će odlučiti drugi krug. On je na rasporedu u nedjelju 30. svibnja.

Zasad tako znamo da će na čelu Ludbrega i dalje biti Dubravko Bilić (nekad SDP, danas nezavisni), a na čelu Novog Marof Siniša Jenkač (HDZ).

Hadezeovi načelnici koji su ponovo dobili mandate da upravljaju općinom su Damir Poljak (Bednja), Goran Kaniški (Gornji Kneginec), Nenad Horvatić (Ljubešćica), Marin Bosilj (Sveti Ilija) i Dragutin Mateković (Visoko). U drugi krug će morati Bruno Hranić u Vidovcu. Osim toga, nova imena HDZ je ponudio u Jalžabetu, gdje je u drugi krug ušao Robert Horvatić, te u Vinici, gdje je još uvijek u igri Miroslav Kelemenić. Ova stranka također će u drugom krugu pokušati nešto učiniti u Ivancu (Zdenko Đuras) i Lepoglavi (Robert Dukarić). 

Stranka koja je imala najviše općina i gradova nakon HDZ-a je HNS. Njihovi načelnici koji su u prvome krugu potvrdili svoj kontinuitet su Mirko Korotaj (Cestica), Mladen Blaško (Klenovnik) i Josip Jany (Sveti Đurđ). Ova je stranka zadržala i Beretinec, ali s drugim kandidatom, Nikolom Žganecom. Božidar Novoselec (Sračinec) pobjedu će morati tražiti u drugome krugu, jednako kao i u Marijan Škvarić u Lepoglavi, jedinom gradu koji HNS ima priliku zadržati. 

Reformisti su najviše narasli na ovim izborima, budući da dosad nisu imali ni jednu općinu ili grad. U prvome krugu preoteli su dvije općine HDZ-u. U Martijancu je pobjedu odnio Branimir Nađ, a u Donjoj Voći Sonja Kočet. No tamo će na jednom biračkom mjestu izbori morati biti ponovljeni pa za službeno proglašenje pobjede treba još malo pričekati. Osim toga, Željko Bedeković ušao je u drugi krug u Varaždinskim Toplicama, kao i Verica Vitković u Trnovcu Bartolovečkom, Valerija Paljak u Sračincu te Renato Podbojec u Maruševcu i Rajko Solar u Jalžabetu.

SDP je potvrdio pobjedu samo u Petrijancu, gdje je novi stari načelnik Željko Posavec. U drugome krugu kandidati ove stranke su još Mario Klapša u Maruševcu, Sonja Ružić-Cvrtnjak u Trnovcu Bartolovečkom i Neven Bosilj u Varaždinu.

HSS-ov Stjepan Krobot zadržao je svoje mjesto načelnika u Breznici, a HSLS-ova Dragica Ratković za novi mandat u Varaždinskim Toplicama borit će se u drugome krugu. 

Naposljetku, ostali su nezavisni kandidati, kojih je podosta. U prvome krugu pobjedu su ostvarili Dubravko Bilić (bivši SDP-ovac) u Ludbregu, Zoran Hegedić (bivši HNS-ovac) u Brezničkom Humu, zatim Darko Marković (bivši HSS-ovac) u Malom Bukovcu i Franjo Vrbanić (bivši HSS-ovac) u Velikom Bukovcu. U drugome krugu od nezavisnih kandidata pobjede će se pokušati dokopati Miroslav Batinić (bivši HNS-ovac) u Ivancu, Ines Pavleković u Vidovcu, Branimir Štimec u Vinici i Ivan Čehok u Varaždinu.

Svemu tome treba pridodati da se poziciju župana u drugome krugu bore Radimir Čačić (Reformisti) i Anđelko Stričak (HDZ).

Kako trenutno izgleda politička karta Varaždinske županije, pogledajte u nastavku. Još nešto više od tjedan dana i one jedinice lokalne samouprave koje su sada iscrtane prugaste linije postat će ispunjene jednom bojom. Također ponovo donosimo i tablicu s imenima svih pobjednika i onih koji su izborili ulazak u drugi krug.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video