Vijesti / Lokalni izbori 2021.

SVAKI GLAS BITAN U Gornjem Kućanu ponovit će se izbori. A novi rezultati mogli bi promijeniti odnos snaga u Gradskom vijeću!

SVAKI GLAS BITAN U Gornjem Kućanu ponovit će se izbori. A novi rezultati mogli bi promijeniti odnos snaga u Gradskom vijeću!
Varaždinski.hr, PIXSELL

Zvuči nevjerojatno, ali glasovanje na jednom od 51 biračkih mjesta moglo bi odrediti tko će imati većinu u predstavničkom tijelu.

Županijsko izborno povjerenstvo jučer, 19. svibnja, poništilo je rezultate izbora za članova Gradskog vijeća na jednom biračkom mjestu u Varaždinu. Konkretno, radi se o biračkom mjestu u Vatrogasnom domu u Gornjem Kućanu.

Dva listića više

Ustanovljeno je da tamo postoje dva glasačka listića više od broja građana koji su glasovali. S obzirom da se nije moglo sa sigurnošću ustanoviti što se točno dogodilo, izbori na tome biračkome mjestu ponovit će se 30. svibnja, istovremeno s održavanjem drugog kruga izbora za gradonačelnika.

Nesigurna većina

Ono što je pritom zanimljivo je da bi rezultati ponovljenog glasovanja na tome biračkome mjestu, samo jednom od 51 biračkih mjesta u Varaždinu, mogli promijeniti odnos u broju mandata koje su političke opcije osvojile na nedjeljnim izborima. Štoviše, rezultat bi mogao odrediti tko će imati većinu u Gradskome vijeću!

6, 5, 4, 3, 2, 1

Konkretno, ako se iz izračuna izbace rezultati s ovoga biračkog mjesta, HDZ gubi jedan mandat, a Reformisti dobivaju jedan. To znači da Lista Ivana Čehoka ima 6 mandata, SDP-ova 5, Budimo grad 4, HDZ 3, Reformisti 2 te Lista Davora Patafte 1 mandat.

Naravno, ako bi rezultati u ponovljenom glasanju ostali isti, ništa se neće promijeniti, HDZ bi dobio još jedan mandat i opet imao četiri vijećnika, a Reformisti bi opet imali samo jedno vijećničko mjesto.

Tko se kome smije 'preliti'

No postoji mogućnost koju ne treba odbaciti, a ta je da se ovoga puta glasovi drugačije rasporede. Za to je najvažnije kakav će biti omjer glasova između HDZ-a i Reformista. Istovremeno, rezultati SDP-a ili Budimo grad takvi su da ako se glasovi koji su njima išli u prvome krugu preliju na stranu Reformista, te dvije opcije ne riskiraju gubitak svojih mandata. Ako pad dio Čehokovih glasova ode HDZ-u, postoji rizik da Čehokova lista ostane bez jednog svojeg mandata. 

Borba za svaki glas

Logično bi, naravno, bilo da pri ponovljenom glasanju brojke budu slične kao u prvome krugu, no s obzirom da je riječ o tome da o rezultatu ponovljenog glasanja u Gornjem Kućanu može ovisiti na koju stranu će prevagnuti većina u Gradskome vijeću, nije nemoguće očekivati, nazovimo to tako, 'delegirano' glasovanje kod određenog dijela biračkog tijela. Hoće li se to zaista i dogoditi, to ćemo znati vrlo brzo, za deset dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video