Vijesti / Lokalni izbori 2021.

rješenje županijskog izbornog stožera

NIJE BILO NEPRAVILNOSTI Odbačeni prigovori Čehoka i Patafte na provedbu izbora

NIJE BILO NEPRAVILNOSTI Odbačeni prigovori Čehoka i Patafte na provedbu izbora
Varaždinski.hr; Bruno Fantulin/Pixsell

Županijsko izborno povjerenstvo raspršilo je i zadnje sumnje...

Županijsko izborno povjerenstvo odbilo je prigovor Ivana Čehoka na postupak provedbe izbora za gradonačelnika Grada Varaždina i prigovor Davora Patafte na postupak provedbe izbora za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Oba prigovora okarakterizirana su kao neosnovana.

Čehok je iznio prigovor da je broj nevažećih listića u drugome krugu porastao u odnosu na prvi krug (u prvom krugu bilo je 558 nevažećih listića, dok u drugom 604 nevažeća listića) te je zatražio dodatnu kontrolu nevažećih listića.

Iz ŽIP-a su istaknuli kako na biračkim mjestima na području Grada Varaždina nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora te da članovi biračkih odbora i promatrači nisu imali ni jednu primjedbu.

Navode kako prigovori Ivana Čehoka nisu potkrepljeni nikakvim dokazima i predstavljaju subjektivno mišljenje podnositelja prigovora o ispravnosti izbornog postupka.

- Takvi prigovori ne mogu biti osnova za ponovno prebrojavanje glasačkih listića i ponovnu procjenu da li se radi o važećim ili nevažećim listićima u izboru za gradonačelnika – istaknuli su iz ŽIP-a te dodali kako je takav stav izražen u više odluka Ustavnog suda.

Patafta je u svojem prigovoru naveo da je promatrač Reformista kršio izborna pravila na biračkom mjestu u Gornjem Kućanu 'vršeći prisilu prema biračima s ciljem da utječe na njih u pogledu kako će glasovati na izborima'.

U prigovoru tvrdi da je ta osoba zaustavljala birače na ulazu i govorila im da iz epidemioloških razloga nije dozvoljen ulazak u zgradu gdje se odvijalo glasanje. Dodao je kako su neki promatrači zahtijevali od birača da glasaju za Reformiste, a da ne glasaju za Ivana Čehoka i Davora Pataftu 'jer se radi o lopovima'.

Nakon razmatranja svih činjenica, predsjednica biračkog odbora zaključila je da čitavog dana nije bilo nikakvih nepravilnosti na biračkom mjestu, a događaji koji se opisuju i u prigovoru i primjedbama promatrača nisu se dogodili (detalje možete pročitati u objavi ŽIP-a u poveznici na kraju teksta).

- Navedena očitovanja predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva i predsjednice biračkog odbora ovo izborno povjerenstvo ocjenjuje vjerodostojnim i argumentiranim, nasuprot odredbi promatrača kao nevjerodostojnih, a dijelom i irelevantnih – iznio je ŽIP.

Cijelo rješenje na prigovor Ivana Čehoka možete pročitati OVDJE.

Cijelo rješenje na prigovor Davora Patafte možete pročitati OVDJE.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video