Vijesti / Lokalni izbori 2021.

pitanje saborske većine

ČAČIĆ PORUČIO HDZ-u 'Naš glas se ne kupuje. Ovog trenutka većina je mala, ali legalna i legitimna'

ČAČIĆ PORUČIO HDZ-u 'Naš glas se ne kupuje. Ovog trenutka većina je mala, ali legalna i legitimna'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Ukoliko HDZ u Vraždinskoj županiji odluči na suradnju s vijećnicima s liste Ivana Čehoka, Čačić poručuje da više neće podržavati HDZ u Saboru...

Predsjednik Reformista Radimir Čačić u večerašnjem je Dnevniku HRT-a optužio HDZ da su iznevjerili dogovor za lokalne izbore te im zaprijetio prekidom suradnje na nacionalnoj razini ako budu surađivali s ljudima s optuženičkih klupa, ciljajući na bivšeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka.

- Ne samo da su iznevjerili, nego su brutalno išli protiv dogovora, rekao je Čačić gostujući večeras u Dnevniku nakon što je Natalija Martinčević, saborska zastupnica Reformista, koji su dio vladajuće većine, bila suzdržana kod izglasavanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Vezana vijest:

natalija martinčević saborska zastupnica Martinčević suzdržana na glasanju oko opoziva Berošu, HDZ-u poručila: 'Ako misle surađivati s Čehokom...'

Martinčević je nakon glasovanja rekla da se HDZ-ov kandidat u Varaždinskoj županiji u prljavoj kampanji koristio i ljudima pod optužnicama i presuđenim kriminalcima te da postoji namjera da se u Skupštini Varaždinske županije formira većina s takvim ljudima. Riječ je o listi bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je Čačića nazvao žetončićem.

Čačić je u Dnevniku rekao da je Andrej Plenković njega prvog zvao izvan HDZ-ovog kluba kad je formirao Vladu. Rekao je da su jedino tražili projekt brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec.

- Rekao je "da", ušlo je to i u program Vlade, rekao je Čačić.

Čačić je potom dodao da je dogovor brutalno prekršen uključivanjem osuđenih kriminalaca u kampanju te da je HDZ povukao "apsolutno nevjerojatan i sulud potez":

- Na regionalnoj razini su javno rekli - ne ispod žita, javno - Čačić je naš žetončić, ne glasajte za Čačića, rekao je Čačić.

- Probili su tu liniju razlike između regionalnog i nacionalnog, spojili su te dvije stvari pokušavajući Reformistima i meni nanijeti štetu porukom: "On je loš jer podržava Plenkovića". To je direktno udar na Plenkovića i ako on to ne razumije, ne znam, rekao je Čačić.

Čačić je rekao da je o toj temi jučer ozbiljno razgovarao s Plenkovićem.

- Pretpostavljam da je razumio tko tu što radi, tko šalje kakve poruke, rekao je Čačić.

Tko stoji iza te priče, ako nije Plenković? - bilo je iduće pitanje.

- Pa pretpostavljam svi oni koji bi ga sutra htjeli maknuti.

Na primjer?

- To će on sam...

Iz HDZ-a ili drugih stranaka?

- Iz HDZ-a, naravno, drugi bi ga sigurno htjeli...

Upitan je li legitimna većina sada sporna i jesu li i dalje spremni biti partner HDZ-u u Saboru, Čačić je odgovorio:

- Vrlo jasno smo rekli, sve ono što smo dogovorili, očekujemo sad jasne rokove kad ide ta pruga...

Upitan hoće li dignuti ruku za rebalans, Čačić je odgovorio:

- O programskim stvarima, ako se bude poštovalo na nacionalnoj razini, da, ali smo dodali tome jedan uvjet, jer su sami prekršili sporazum o lokalnim i regionalnim izborima - ne želimo vidjeti, nigdje, ni na gradskim razinama, kada govorimo o Varaždinu, ni na skupštinskim, županijskim, niti da štapom dotiču one koji su na optuženičkim klupama, s kojima su radili sve ovo do sada, jer su to prošli put napraviti. Sad više ne. Ako to naprave - fala dečki, rekao je Čačić.

Dodao je da je su HDZ i Čehok umreženi do srži na lokalnoj razini te da će, ako tako ostane, na nacionalnoj razini morati kupovati glasove.

- Naš glas se ne kupuje. Ovog trenutka većina je mala, ali legalna i legitimna, poručio je šef Reformista.

- Mi jasno velimo, mi smo centar, lijevi centar, ali smo spremni u interesu građana Hrvatske i Varaždinske županije sprečavati desnicu da zavlada, a sad se Plenkovića gura prema desnici. Njegovi vlastiti, zaključio je Čačić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video