Vijesti / Lokalni izbori 2021.

primopredaja izvršnih ovlasti

Stričak preuzeo vlast od Čačića: 'Nisam najbolji i najsavršeniji, ali sa svojim timom dat ću sve od sebe za županiju'

Stričak preuzeo vlast od Čačića: 'Nisam najbolji i najsavršeniji, ali sa svojim timom dat ću sve od sebe za županiju'
Varaždinski.hr

Stričak od danas stupa na dužnost župana Varaždinske županije.

U Županijskoj palači danas je održana primopredaja izvršnih ovlasti između novoizabranog župana Anđelka Stričaka i sada već bivšeg župana Radimira Čačića.

Stričak tako od danas stupa na dužnost župana Varaždinske županije. 

S njima su bili i zamjenica župana Silvija Zagorec, dosadašnji zamjenik Robert Vugrin, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednicu HSU-a Jadranka Bahlen te bivši predsjednik Županijske skupštine Alen Runac

Prvi je za mikrofon stao bivši župan.

- Prije četiri godine na primopredaji između župana nigdje nije bilo nikoga i ničega. Kad sam došao u Županiju, dobio sam par papirića gdje je nešto pisalo. Što je pisalo? Pisalo je o par projekata vrijednih 4 milijuna kuna. Nije bilo župana ni dožupana.  Siguran sam da će ekipa koju preuzima novi župan nastaviti raditi vrhunski kao štoje radila i dosad. To su kvalitetni ljudi. Neki od njih su tu već 15, 20 godina. Rezultat je ponekad dobar, a ponekad loš, jer je to pitanje coacha, a ne pitanje kvalitete naših ljudi. Trener je ključan. Sve u čemu možemo pomoći, stojimo na raspolaganju. Čestitke županu i zamjenici. Vjerujem u njihov rezultat u sljedeće četiri godine - rekao je Čačić. 

Zatim je novi župan najavio mandat.

- Birači su odgovornost za vođenje Varaždinske županije povjerili nama. Pobjeda je zaslužena u proteklih devet godina vođenjem Županijske organizacije HDZ-a, a zatim i šest godina mojeg djelovanja kao saborskog zastupnika. Obišao sam svaki kutak županije. Razgovarali smo sa svima, čuli potrebe građana i pokušali u suradnji s koalicijskim partnerima sve probleme riješiti. Naravno da nisam najbolji, najsposobniji i najsavršeniji. Nastojat ću zajedno sa svojim timom i zamjenicom Silvijom Zagorec dati sve od sebe da u idućem mandatu Varaždinska županija i svi žitelji osjete jedan iskorak. Na izbore smo izašli s ambicioznim programom i s timom koji to može provesti. Program se odnosi na investicije u zdravstvu, školstvu, infrastrukturi, zaštiti okoliša. Izašli smo s programom za proglašenje Ivanščice parkom prirode. Ako se građani okupe oko nekih bitnih tema, treba pomoći i tome. Vremena su, blago rečeno, izazovna - kazao je Stričak te dodao:

- Od ponedjeljka krećem s razgovorima sa svim predsjednicima političkih stranaka čiji vijećnici su osvojili mandate u budućem sazivu Županijske skupštine. Razgovarat ćemo o skupštinskoj većini, formiranju radnih tijela i prioritetima. Siguran sam da birače nećemo iznevjeriti. 

Zatim su krenula pitanja novinara. Postoji li u varaždinskom HDZ-u netko tko ruši premijera Plenkovića

- Naravno da ne, pitam se tko vam je dao takve nebulozne izjave. Mi smo prošle godine imali unutarstranačke izbore i premijer Plenković dobio je baš ovdje najveću potporu. To dovoljno govori o suradnji županijskog i državnog HDZ-a, odnosno njegovom i mojem odnosu - odgovorio je Stričak. 

Kazao je da nije zabrinut za vladajuću većinu na nacionalnoj razini. 

- U proteklom mandatu kao saborski zastupnik odlično sam surađivao sa svim načelnicima i gradonačelnicima bez obzira koje političke boje bile. Gradonačelnik i načelnik iz redova SDP-a u prošlom mandatu sami vam mogu potvrditi kakvu smo dobru suradnju imali. To je bilo iznad svih očekivanja. Veselim se suradnji s gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljom - rekao je Stričak. 

Postavljeno je pitanje Čačiću o glasanju za rebalans proračuna koje je odgođeno za dva tjedna. 

- Sve što sam o tome imao reći sam rekao. Ponekad negdje piše nešto što uopće nisam rekao. Kao naprimjer u Jutarnjem listu. Svašta se piše u različitim novinama, zato je televizija jako dobra jer direktno prenosite. Sve što sam imao reći sam rekao - kazao je Čačić. 

Hoće li Andrej Plenković imati vašu potporu? 

- Sve sam o tome rekao. Uvijek stojim iza svojih riječi. Nikad ne lažem, nikad ne govorim poluistine. Ako nešto ne želim reći, ne kažem. Churchill je rekao 'vladaš nad riječima koje nisi izrekao, a postaješ rob riječi koje si izrekao'. Što sam rekao, sam rekao, kad budem želio dodati nešto, dodat ću - istaknuo je Čačić.

Runcu je postavljeno pitanje o tome kako komentira da je u utrci za gradonačelnika rekao da je Čačić HDZ-ov žetončić. 

>>> Runac: Čačić je u Hrvatskom saboru žetončić HDZ-a

 - Ta je izjava izvađena iz konteksta. Hvalio sam odnos s bivšim županom i mene kao predsjednika Skupštine. Taj odnos je bio odličan. Okrenuo bih se budućnosti. Pobjednici uvijek gledaju u budućnost, a analitičari će procijeniti jesu li neke izjave bile korektne ili nisu. Reformisti su dobro surađivali s HDZ-om i ta suradnja i dalje neće biti upitna. Razgovarali smo sa županom o projektima te ćemo tako nastaviti i dalje -  rekao je Runac, a na ponovljeno pitanje jesu li onda prema njemu Reformisti žeton ili ne rekao je: 

- Pa gledajte, žeton je sada ubačen. Taj termin, terminologija... Smatram da to uopće nije bitno ako dobro surađujemo. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video