Vijesti / Lokalni izbori 2023.

IZVANREDNI IZBORI

Što ako ni novo Gradsko vijeće ne izglasa proračun? Onda će se birati novi gradonačelnik

Što ako ni novo Gradsko vijeće ne izglasa proračun? Onda će se birati novi gradonačelnik
Varazdinski.hr

Bosilj se nada većoj stabilnosti u novome sazivu Gradskog vijeća. Za to će mu trebati bitno bolji izborni rezultat nego prije dvije godine.

Izbori koji bi na proljeće trebali biti održani u Varaždinu formirat će novi saziv Gradskog vijeća. Neizglasavanje proračuna dovelo je do ove situacije, a hoće li Bosiljeva vlast biti bolje sreće s novim sastavom Vijeća, ovisit će o rezultatima izbora i poslijeizbornim suradnjama.

Zasad se čini da su jedino SDP i Reformisti stabilni partneri. U sadašnjem sazivu SDP je imao petero vijećnika, a Reformisti dvoje. U početku je četvero vijećnika Budimo grad stajalo uz Bosilja, no ta suradnja je vrlo brzo pukla, da bi se na kraju platforma podijelila na dva dijela. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bez rezultata anketa teško je predviđati bilo kakve rezultate izbora. Posebno je teško predvidjeti kakav bi rezultat mogla ostvariti platforma Budimo grad, koja je tijekom mandata doživjela korijenite promjene. Logično je očekivati da bi SDP trebao poboljšati svoj rezultat, jer izlazi na izbore s pozicije obnašatelja vlasti, što uvijek daje vjetar u leđa u slučaju da mandat nije opterećen nekim katastrofalnim potezima. 

Nema druge logike nego da SDP krene u izbore s porukom da je za ovu situaciju koja se dogodila krivo politikantstvo oporbe i opstrukcija kojoj je vlast bila izložena. Tom porukom se u prvome redu cilja na vijećnike s liste Ivana Čehoka i na one HDZ-ove. S druge strane, oporba će pokušati naglašavati sve Bosiljeve mane, a jedna od njih je i njegova nesposobnost da osigura većinu u Vijeću.

Bosilj se nada resetu brojki u Gradskome vijeću, a nove brojke trebale bi mu omogućiti da vodi Grad do kraja mandata bez većih problema uoči svake sjednice. No, kakve god brojke bile nakon izbora na proljeće, nezamislivo je da bi SDP i Reformisti mogli dogurati do 11 vijećnika. Trebat će im i treći partner. 

A što će se dogoditi ako će i novi saziv Gradskog vijeća biti nestabilan jednako kao i dosadašnji? Odgovor na to pitanje dao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Vezana vijest:

bale, Miroslav Marković GRAD BEZ PRORAČUNA Grad Varaždin još nema imenovanog povjerenika. Marković vjeruje da to nije slučajno

- Postoji mogućnost da će nakon osnivanja novog Gradskog vijeća i dalje biti onih koji će opstruirati. Nakon izbora imamo rok od tri mjeseca za izglasavanje proračuna. Ako se ne izglasa, onda se opet ide na izbore, ali ovoga puta, osim izbora za Gradsko vijeće, održavaju se i izbori za gradonačelnika - objasnio je Marković u izjavi za VTV Televiziju.

Takozvani 'lex sheriff' ovoga puta spasio je Bosilja od izbora, ali pred sobom ima samo još jednu priliku. Stoga se ovi izbori čine kao svojevrsna borba za Varaždin. Ali ne u smislu borbe za bolji grad, već prije svega u smislu borbe za osvajanje političke vlasti. 

- Ako dođe i do tih drugih izbora, to je još dodatnih tri do četiri mjeseca. To znači da je Grad praktički cijele godine u blokadi - upozorava Marković.

Vezana vijest:

Radimir Čačić, bale u Brezju ČEKA SE ODLUKA VLADE Čačić kaže da se namjerno odugovlači s izborima: 'To sve vode Stričak i Habijan'

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, upozorio je da svako odgađanje izbora dovodi Varaždin u opasnost da propusti prijavljivanje na europske natječaje. Kako je rekao, većina njih raspisuje se u prvoj polovici godine. 

- Ako uspiješ spriječiti funkcioniranje jednog grada u prvoj polovici godine, onda si ga ubio - izjavio je Čačić.

Odluka Vlade o imenovanju povjerenika i datumu izbora očekuje se ovoga tjedna. Već se ulazi u veljaču, a odluke i dalje nema. Marković i Čačić uvjereni su da njihovi politički protivnici namjerno rade na tome da se izbori prolongiraju što je više moguće.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video