Vijesti / Lokalni izbori 2023.

IZBORI 2023

I dalje se ne zna datum izbora, postoji opasnost da odugovlačenje ugrozi natječaj za bale

I dalje se ne zna datum izbora, postoji opasnost da odugovlačenje ugrozi natječaj za bale
Varazdinski.hr, PIXSELL

Grad do 23. svibnja mora odlučiti o ponudi teškoj 28,8 milijuna eura. Čini se daleko, ali...

Vlada je jučer, 16. veljače, napokon donijela odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Varaždina. No datum održavanja izbora još nije poznat. Jučerašnja odluka o izborima 26. ožujka odnosila se samo na Općinu Kalnik. O Varaždinu i ostale četiri jedinice lokalne samouprave Vlada tek treba odlučiti. 

Od jučer je počeo teći rok od 90 dana u kojem izbori moraju biti održani. To bi značilo da teoretski zadnji mogući datum održavanja izbora pada na sredinu svibnja. Ono što pritom treba znati je da krajnji rok za donošenje odluke o natječaju za bale pada na 23. svibnja!

Šest mjeseci za odluku o balama

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je ključni problem na koji gradska vlast upozorava proteklih tjedana. Varaždinska politička pozicija u nekoliko navrata proteklih je tjedana upozoravala na to da bi datum održavanja prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Varaždina mogao utjecati na ishod natječaja koji je raspisan za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i sanaciju odlagališta. 

Kako je gradonačelnik Neven Bosilj u nekoliko navrata isticao, u natječaj je Grad uključio pravne mehanizme koji mu daju vrijeme od šest mjeseci da se donose odluka i eventualno potpiše ugovor s izvođačem, a ako se to ne dogodi, da ne postoji opasnost za Grad od nove tužbe. 

Dva pravna spora za isti posao

Naime, Grad Varaždin godinama je opterećen sudskim sporovima zbog prijašnjih poslova vezanih uz bale. Onaj prvi ugovor iz 2008. godine, iz vremena 'prve ere' Ivana Čehoka - kojem su potpisnici Grad Varaždin, Varkom i tvrtka T7 VIS (današnji T&H Invest) - prvostupanjski sud u prosincu 2022. proglasio je ništetnim. To je drugi puta da sud donosi takvu odluku. Ona je već jednom imala čak i pravomoćni status, ali je u postupku revizije Vrhovni sud to vratio na početak.

Traže 47 milijuna eura

Drugi spor vezan je uz tužbu C.I.O.S.-a zbog neispunjenja koncesije iz 2013. godine. Tada je gradonačelnik Goran Habuš raspisao natječaj, odabrana je zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R iz grupacije C.I.O.S., ali posao nikad nije realiziran jer nisu bili stvoreni preduvjeti. C.I.O.S. putem suda traži izgubljenu dobit od 47 milijuna kuna (oko 6,2 milijuna eura), što bi s kamatama iznosilo nekoliko desetaka milijuna kuna više. 

Ponuda od 28,8 milijuna eura

I sad je tu treći natječaj. Otvaranje ponuda bilo je 23. studenoga, pristigla je samo jedna ponuda, ona zajednice ponuditelja tvrtke CE-ZA-R iz Zagreba i HIS iz Donje Višnjice. Iznos nabave je 173.381.575 kuna (oko 23 milijuna eura) odnosno, s PDV-om, 216.726.968,75 kuna (oko 28,8 milijuna eura). 

Rok za odluku je 23. svibnja

Rok za donošenje odluke o ponudi je, dakle, 23. svibnja. Pitanje je u kojom mjeri kasni datum izbora može utjecati na to da novo Gradsko vijeće neće ni imati priliku odlučivati o ovome pitanju.

Dok je gradskoj vlasti ovo ključno pitanje, oporbeni vijećnik Ivan Čehok smatra da je iznos za ovaj posao ionako pretjeran. Štoviše, on tumači da je Bosilj namjerno izazvao izbore, jer nije ni pokušao još jednom predložiti proračun, nadajući se da će u novome sazivu osigurati podršku većine vijećnika za zbrinjavanje bala po toj cijeni od 28,8 milijuna eura.

Namjerno odugovlačenje?

Gradska vlast proteklih je tjedana upozoravala da svako odugovlačenje Vlade u donošenju odluke o raspisivanju izbora može prilično naštetiti Gradu. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazio je bojazan da je odugovlačenje namjerno, dok je šef Reformista Radimir Čačić siguran da je to namjerno i proziva HDZ i Čehoka zbog opstrukcije.

Bosilj može sam donijeti odluku

Istini za volju, gradska vlast napominje da odluku o odabiru gradonačelnik može donijeti i bez Gradskog vijeća, no čini se da takva odluka ne bi bila previše politički popularna. Kako sada stvari stoje, mnogo toga ovisit će o odluci Vlade kojom će biti određen datum izbora. Po svemu sudeći, za to će trebati pričekati barem do idućeg četvrtka. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video