Gdje su svi ti nezadovoljni mladi?

Čitam neki dan objavu nove predsjednice Savjeta mladih Grada Varaždina i uz najavu plana rada vidim nekoliko interesantnih i hvalevrijednih projekta, ali i izjavu kako će Savjet mladih ubuduće samo podržavati, a ne koordinirati radom Centra za mlade. I mislim si – konačno netko pametan.

Progovarao sam o tome pri prvom osnivanju Savjeta mladih, dosađivao jedno te isto, a tupim to i dalje, iako je prošlo više od osam godina pa sam već dosadan i sam sebi. Je li zaista briga Savjeta koordinirati Centrom za mlade u administrativnom smislu? Ma u bilo kojem smislu. Očito brkam lončiće… Ili ih brka politika?

U čemu je problem? Briga Savjeta mladih trebala bi biti uočavanje problema mladih (dobna skupina između 15 i 30 godina) te nalaženje rješenja za njih. Ta rješenja predlažu se Gradskom vijeću Grada Varaždina, a vijećnici ih uzimaju ili ne uzimaju u obzir.

Tako da tu ne bi trebala spadati koordinacija rada Centra za mlade, iako se članovima Savjeta to neprekidno nameće. Kao i organizacija Dana maturanata i mnoge druge nebitne stvari. Oni su tu kako bi skupili i ujedinili sve sudionike dobne skupine mladih, potaknuli njihovo umrežavanje, ojačali njihov status u ovom društvu.

No, taj je problem nešto stariji. Godine 2007., prema tada donesenom Zakonu o Savjetima mladih na državnoj razini, osnovan je i prvi saziv Savjeta mladih Grada Varaždina. Kao i većina takvih tijela i ono je poslužilo tadašnjoj aktualnoj vlasti za samopromociju. Pa smo tako imali prilike doživjeti nekoliko otvaranja Centra za mlade u tzv. Vojnoj pekari u Ulici Pavleka Miškine.

Kako je sve to prošlo znamo i sami. Puno pompe, malo rezultata. Doduše ima rezultata, sanitarni čvorovi na lokaciji napuštene zgrade u Ulici Pavleka Miškine su napravljeni, no na tome je i ostalo. Istina je da je to područje urbanističkim planom određeno za nešto sasvim drugo, a vjerujem da se to znalo i ranije. Ne znam, možda se to tamo i moglo realizirati jer je prostor adekvatan. Možda još uvijek nije kasno? I tako, nikom ništa, prošlo je, to ostaje u prošlosti.

A u zadnje vrijeme imamo tzv. novi Centar za mlade. Centar u zgradi bivšeg Doma željezničara. Pišem “takozvani” jer se kod nas nikad ne zna što će biti i je li i ovoga puta riječ o još jednom političkom spinu? Naravno da je zgrada u komi i pitanje je što će s njom biti, kako će se riješiti vlasnička pitanja, koliko bi koštala obnova zgrade, ako se zgrada ikada i obnovi, hoće li zaista pripasti mladima?

A da stariji stanovnici nemaju živaca za mlade pokazuje i stalno žaljenje čak i na malu buku u gradu. Valjda zaboravljaju da su i oni nekad bili mladi. Tako će sigurno i buka u Domu željezničara zasmetati nekog umirovljenika koji živi u blizini.

Da li nam nedostaju kvalitetni mladi pojedinci? Kad vidim ekipu iz Lepoglave, mladi okupljeni oko udruge NUM, naravno da se zapitam zašto Varaždin kaska po ovom pitanju. Njihove aktivnosti šire se po cijelom svijetu, sufinanciraju se putem fondova Europske unije, putuju po svijetu i šire svoje kontakte.

No ipak, stvari se pomiču na bolje i kod nas. Plan je udruga koje su korisnici našeg Centra za mlade okupiti se oko udruge/saveza zvanog “Vakuum”. Mladi aktivni volonteri tako će upravljati odnosno koristiti prostor umjesto Savjeta mladih, koji će aktivnosti samo nadzirati.

Vakuum će tako imati barem neku šansu za apliciranje na EU-fondove. No nadam se da će ovu ideju podržati i Grad Varaždin te sufinancirati njihov rad i hladni pogon iz proračuna.

S druge strane bi se očito svi zajedno trebali zapitati gdje su te mase nezadovoljnih mladih o kojima bruje mediji. Zašto ne čujemo njihov glas?

Zato veliki bravo za par pojedinaca koji se trenutno trude i rade za Centar mladih, ali su nažalost – rijetki. Mladi, probudite se, dajte podršku entuzijastima Vakuuma, zima je već odavno prošla!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije