Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORAN ŠTIMEC

Dok mladi napuštaju Hrvatsku, trebaju nam pozitivni primjeri. Pa evo jednoga!

Dok mladi napuštaju Hrvatsku, trebaju nam pozitivni primjeri. Pa evo jednoga!

Moraš naučiti pravila igre i onda jednostavno igrati bolje od ostalih.

Rekao je to, tako bar kažu, veliki i nenadmašni Albert Einstein. Izreka je to koju često citiraju mnogi motivacijski govornici, životni treneri i ostali suvremeni gurui kulta uspjeha.

No, znate i sami, lako je izgovarati mudre misli, daleko je teže živjeti u skladu s njima.

Zato nam trebaju primjeri koji nas motiviraju. Jedan od takvih primjera zove se Denis Mladenović.

Za osobu koja nosi to ime i prezime možda nikad niste čuli. Ako je tako, ne brinite, nije to ništa neobično, budući da je riječ o jednoj zapravo – do prije nepuna dva tjedna - prilično nebitnoj ljudskoj jedinki.

No ono po čemu ovaj građanin Republike Hrvatske i stanovnik grada Varaždina ipak zaslužuje isticanje je to što je u vlastitom životu tu Einstenovu misao uspio učiniti stvarnom.

Istini za volju, ako bismo pokušali parafrazirati Einsteinovu misao, iz Mladenovićovih usta ona bi zvučala otprilike više kao: 'Kae, luzeri!'

Denis Mladenović gradski je vijećnik u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Grada Varaždina. Na izborima u svibnju mjesecu prošle godine našao se na listi Ivana Čehoka i uslijed inercije njegova izborna uspjeha ovaj 32-godišnjak našao se, ni kriv ni dužan, u lokalnom predstavničkom tijelu.

Svih proteklih godina Denis Mladenović marljivo je radio i učio, učio kroz rad i radio kroz učenje, da bi naposljetku otprilike tijekom božićnih blagdana sam sebi poklonio nemjerljivo vrijedan poklon – diplomu stručnog studija na Kineziološkom fakultetu.

I dok većina mladih visokoobrazovanih hrvatskih građana u kolonama napušta domovinu, pritom kao razloge navodeći nemogućnost pronalaženja posla, ali i ogorčenost političkom korupcijom i političkim pogodovanjima, Denis Mladenović svojim primjerom pokazao je da se može i drukčije!

Tako je već 1. veljače, prije, dakle, nepuna dva tjedna, Denis Mladenović zaposlen na radnom mjestu pod nazivom 'stručni suradnik' u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina. Bez natječaja, ako baš inzistirate na proceduri. 

Kada bi postojao personificirani oblik svojedobno popularne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - sjećate se toga, zasigurno ste mnogo puta čuli onu 'S faksa na posao' - onda boljeg primjera za to od Denisa Mladenovića teško da bismo mogli pronaći.

No znate kakvi su ljudi. Jalni, pokvareni, vesele se tuđoj nesreći, gnušaju se nad tuđom srećom. A uspjeh vam neće oprostiti nikada!

Tako i ti 'zli jezici' smatraju da je Denis Mladenović kao stručni suradnik zaposlen, kako se to obično kaže, 'po političkoj liniji'.

Čovjek, eto, ne smije više biti ni gradski vijećnik, a da te ti varaždinski jalnuši odmah ne gledaju ispod oka kada si nađeš pošten posao za koji si stručan. Oni bi, niškoristi kakvi jesu, najsretniji bili kada bi svi gradski vijećnici bili nezaposleni!

No te glasine o 'političkom kadroviranju' teško da imaju ikakvo pokriće u stvarnosti. Koliko su takva diletantska naklapanja – da je ovo zaposlenje izravna posljedica toga što mu je politički mentor Ivan Čehok - isprazna i bez ikakvog pokrića, najbolje pokazuje Mladenovićeva politička prošlost.

Tako je, primjerice - uzmimo tek crticu-dvije kao ilustraciju - Denis Mladenović bio organizator velikog prosvjednog skupa na varaždinskom Korzu 12. ožujka 2011. godine, a na kojem su se pojavili i brojni transparenti s natpisima poput 'Grad baroka bez Čehoka' i sličnima. Evo što je tada Mladenović izjavio za mikrofonom:

- Da se kratko osvrnem i na našu gradsku vlast. Pitali su svi pa zbog čega smo ih prozvali. Prozvali smo ih zato što živimo u mrtvom gradu, koji većina građana Republike Hrvatske smatra idealnim za život s visokim standardom. Da, visoki standard ima samo nekolicina pojedinaca koji nikako da stanu na kraj svojoj pohlepi! Koji su nas uništili svojim kriminalnim radnjama i malverzacijama!

Tako je govorio Denis.

Dobro, možda je bio zaveden. U zabludi. Možda su ga nagovorili. Podmetnuli mu. Možda se predomislio.

No evo što je isti taj Denis Mladenović na svojem profilu na društvenoj mreži napisao početkom prošle godine – sasvim precizno, bilo je to 27. veljače - tek koji tjedan prije nego što će se naći na izbornoj listi Ivana Čehoka.

- Ma, novi gradonačelnik će riješiti i taj problem. Samo, koga odabrati? Onoga kojem je vrh naslikavanje po sajmovima i šetnja po Korzu gore-dole-gore da ga svi vide, onoga koji se nakral za četiri generacije i bez pardona bi se ponovo kandidiral, onu koja je promijenila pet stranaka u zadnje tri godine, onu koja sjedi u fotelji dogradonačelnika pet godina, prima 14.000 kuna, a ne radi apsolutno ništ, ili možda onog koji jedino zna kadrovirati i zapošljavati stranačke štakore? Uh, veliki izbor, teška dvojba.

Zaista je teško povjerovati da bi nova gradska vlast, na čelu s Ivanom Čehokom, radnim mjestom nagradila osobu ovakve beskompromisne retorike.

Čini se stoga daleko vjerojatnijim da je Denis Mladenović možda tek 'krtica' koja 'rovari iznutra', element kojeg je Čehoku podmetnula njegova najljuća politička oporba.

Jer ako nije tako, onda bi se radilo o konvertitstvu nezabilježenom na ovim našim prostorima, a gdje je konvertitstvo gotovo pa dio tradicijske kulture i baštine.

Kad bi zaista bilo tako, slučaj Denisa Mladenovića trebao bi se izučavati na fakultetima i institutima. I to na onima iz zaista raznih znanstvenih područja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Varaždinski.hr.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci