Vijesti / Kolumne

Kratak je put od 'sofisticirane krađe' do velikodušne 'donacije'

Kratak je put od 'sofisticirane krađe' do velikodušne 'donacije'

Ovo je sofisticirana krađa!

Rezolutno je to ustvrdio Zlatan Avar tog 29. ožujka 2016. godine, javno optuživši tvrtku Termoplin da je iz gradskog proračuna protupravno 'izvukla' oko 1,5 milijuna kuna.

Odustajemo od spora s Termoplinom, ta je tvrtka dosad već uplatila pola milijuna kuna donacija...

Bitno tišim glasom prevalio je preko usana isti taj Zlatan Avar prošloga tjedna, 30. siječnja 2018. godine, na sjednici Gradskog vijeća.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

> Avar o slučaju: 'Idemo na mirno rješenje, Termoplin je već donirao pola milijuna'

Od beskompromisnosti do ziheraštva

Tako je, eto, završila ta 'velika afera' koju je beskompromisno i hrabro započeo gradski vijećnik Zlatan Avar, a ziheraški i kukavički zaključio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Bile su, kako vidimo, potrebne tek nepune dvije godine da se ogromne nabrekle gonade gradskog vijećnika pretvore u majušne smežurane kuglice zamjenika gradonačelnika.

Tako to često biva u životu. Čovjek ima najbolje namjere, ali okolnosti mu, kao za inat, ne idu na ruku.

U ovome slučaju gradski vijećnik Zlatan Avar imao je tu nesreću da mu se na putu ispriječio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Niz pitanja bez odgovora

Između ta dva trenutka - od otvaranja 'afere' do zaključenja 'nesporazuma' - stoji cijeli niz događaja o kojima javnost, usprkos velikoj galami koja je nastala u vezi ovoga slučaja, ne zna gotovo ništa.

Istini za volju, neke činjenice jesu poznate, ali je isto tako daleko od javnosti previše njih ostalo skriveno, što pak izaziva brojna pitanja.

Jedno od tih pitanja je: zašto je i kako došlo do ovakvog preokreta? Zašto se zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar suprotstavio gradskom vijećniku Zlatanu Avaru?

Ili, još bitnije pitanje: znači li to što je 'pobjedu' odnio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, a ne gradski vijećnik Zlatan Avar, da Termoplin za ništa nije odgovoran, odnosno da su sve one uvećane fakture za isporučeni plin gradskim tvrtkama i ustanovama točno takve kakve su trebale biti?

Pa onda još jedno pitanje: Ako Termoplin zaista za ništa nije odgovoran, zašto onda zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u kontekstu ove priče uopće spominje bilo kakve donacije?

Iz čega pak slijedi pitanje: Ako se u ovome kontekstu spominju donacije, to, rekli bismo, zvuči kao nekakva naknada? Pa za što točno?

I tako u krug.

Od 'krađe' do 'nesporazuma'

Naposljetku, ako, kako se može ovako zdravorazumski učiniti, Termoplin donacijama vraća novac (ili dio novca) koji je protupravno 'izvučen' iz gradskog proračuna, kako je gradski vijećnik Zlatan Avar tvrdio tog 29. ožujka 2016. godine, zašto zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar to jasno i glasno ne kaže?

Već se u vrhu gradske vlasti sve naziva – 'nesporazumom'.

Čini nam se ipak da bi na ova pitanja gradski vijećnik Zlatan Avar i dan danas odgovorio na jedan način, a zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar na drugi način. 

Malo kronologije

Prisjetimo se kronologije događanja.

Gradski vijećnik Zlatan Avar, nakon što je digao galamu i otvorio aferu, podnio je i kaznenu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša te Ivana Topolnjaka, direktora Termoplina, i Nevenke Grbac, predsjednice Nadzornog odbora Termoplina, ujedno i šefice financija te tvrtke.

U prilog Avarovim tvrdnjama govorila je interna gradska revizija, koju je proveo Dražen Hrain.

Bivši gradonačelnik Habuš pozivao se na svoje tumačenje mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije, dok je revizorska mišljenja koja je sam bio naručio jednostavno bagatelizirao.

> NAŠ KOMENTAR Goran Habuš - 'gradonačelnik Termoplina'

Bilo je to doba žestokih okršaja, dijelom argumentima, dijelom retorikom. U Termoplinu su većinom šutjeli, tek povremeno se oglašavajući priopćenjima za javnost, u kojima su navodili da im se nanosi šteta medijskim napisima o toj temi.

> Habuš: 'Termoplin nije oštetio Grad, tko misli drugačije, široko mu polje'

> Slučaj Termoplin: HERA je tražila fiksnu cijenu, Grad ugovorio promjenjivu

> Avar: 'Habuša demantira njegova vlastita interna revizija, Grad jeste oštećen!'

> Termoplin o 'slučaju Termoplin': Nakon optužbi i uvreda slijede pravni koraci

> Avar: 'Upućena su mi upozorenja da igram opasnu igru, ali ne bojim se'

Avar ulazi u vijećnicu

Cijela je afera sve više jenjavala kako su se približavali lokalni izbori. Na njima je Zlatan Avar, zajahavši velika i snažna pleća Ivana Čehoka, dokaskao u Gradsku vijećnicu kao zamjenik gradonačelnika.

Već na prvoj sjednici 20. lipnja 2017. nova je gradska vlast pred gradske vijećnike stavila glasovanje o odluci kojom se pokreće postupak povrata preplaćenih sredstava u gradski proračun.

A onda je stigao 11. rujna. Tog 11. rujna 2017. godine Županijska državna odvjetnica Darinka Brđanović odbacila je Avarovu kaznenu prijavu protiv Habuša, Topolnjaka i Grbac.

Naravno da su tada mediji u kojima obitelj Topolnjak ima više nego značajan vlasnički udio to odbacivanje kaznene prijave protumačili onako kako bi se laički i jedino moglo protumačiti – Avar je 'vritnul v kmicu'.

Štoviše, napalo ga se tvrdnjama da je obmanama došao do vlasti.

Ekskluzivno o kaznenoj prijavi

Radi cjelovite istine, valja napokon jasno reći da odbacivanje kaznene prijave ne znači da nije došlo do kršenja ugovornih obveza.

Evo što o tome u odbačaju kaznene prijave piše sama državna odvjetnica, a što dosad nitko niti je citirao niti javno izrekao:

'Sva navedena utvrđenja upućuju na zaključak o postojanju sumnje o tome da je u ugovornom odnosu između Grada Varaždina, odnosno njegovih ustanova i trgovačkih društava, s društvom Termoplin d.d. došlo do kršenja ugovornih odredbi od strane društva Termoplin d.d., kao jedne ugovorne strane, međutim navedeno kršenje ugovornih odredbi, njihovim dovođenjem u vezu sa svim ostalim okolnostima dogovaranja i sklapanja ugovora, ujedno ne upućuju i na zaključak o postojanju sumnje na počinjenje inkriminiranog kaznenog djela ili kojeg drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, već se u konkretnom slučaju radi o građansko pravnom odnosno obvezno pravnom odnosu između ugovornih strana.'

Dakle, državna odvjetnica, pojednostavljeno rečeno, odbacuje kaznenu odgovornost Habuša, Topolnjaka i Grbac, ali neizravno upućuje Grad Varaždin da svoj novac natrag traži na neki drugi način, pa i sudski.

Avar šuti, govori Čehok

Zašto je na kraju zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar odustao od toga da priču privede kraju na jedini ispravan način, onako kako bi to napravio gradski vijećnik Zlatan Avar, može se samo nagađati.

No puno već govori činjenica da je nakon odbacivanja kaznene prijave prestao osobno komunicirati s medijima o toj temi. Preusmjerio ih je na gradonačelnika Ivana Čehoka.

On je pak prvi najavio da će ovaj 'nesporazum' biti riješen donacijom.

> Epilog Avarove kaznene prijave: 'Termoplin će Gradu donirati milijun kuna'

Prepreka na tom putu bio je taj nesretni zaključak Gradskog vijeća u kojem se nalaže gradskoj vlasti da od Termoplina zatraži povrat preplaćenih sredstava natrag u proračun.

Taj je zaključak naposljetku prošloga tjedna stavljen izvan snage.

Kraj priče.

Opet na početak...

- Naglašavam da u zataškavanju slučaja Termoplin, akterima i sudionicima ne može pomoći ni jedna PR-agencija jer se ovdje ne radi o načinu izražavanja, nego se radi o prijevari građana i izrugivanju gradskim ustanovama i institucijama, za što postoje nepobitni dokazi. Ja ću i dalje ustrajati na tome da ih pribavim apsolutno sve. Sve, do zadnjeg papira.

Tako je nekada davno govorio Zlatan Avar. Sada ne govori ništa. Osim onoga izrečenog za govornicom, nije želio izreći ni jednu jedinu riječ o ovoj temi.

A pitanja je mnogo.

Ostaje nam stoga situacija u kojoj se očigledno odustaje od toga da se stvari nazovu svojim imenom. Kakvo god to 'ime' bilo.

Ostaju nam priče o donacijama.

Jedino nije jasno zašto bi donacije imale ikakve veze s pričom o 'prekomjernom fakturiranju'.

Javnost zaslužuje znati istinu

Ono što jest sasvim jasno je da je u relativno kratkom vremenu, od 29. ožujka 2016. do 30. siječnja 2018. Termoplin, izrečeno retorikom Zlatana Avara, prošao put od toga da je počinio 'sofisticiranu krađu' do situacije u kojoj postaje velikodušni 'donator'.

To bi otprilike bilo, opisano sasvim plastično, kao da sumnjate da vam je gospodin iz susjedstva ukrao novac iz novčanika, ali pristajete na to da on tim novcima vašoj djeci kupuje slatkiše.

Varaždinska javnost ipak je zaslužila više. Jasnu i preciznu istinu o tome što se točno dogodilo.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.


Vezani članci