Vijesti / Kolumne

PIŠE: DENIS VLAŠIĆ

Dok raspravljamo o svjetonazorskim temama, ekonomija pati, a prijatelji odlaze

Dok raspravljamo o svjetonazorskim temama, ekonomija pati, a prijatelji odlaze

Već nekoliko mjeseci u većini internet rasprava rasteže se tema vezana uz pitanje pobačaja, a u stopu je prate i ostale svjetonazorske teme.

Rekao bi čovjek da smo prilično uređeno i ekonomski jako društvo koje je riješilo većinu pravih problema koje mogu mučiti jednu malu, prirodom bogatu državicu. Konačno, na red je došlo i najteže civilizacijsko pitanje, koje je građanstvo dočekalo punog želuca i spremno na borbu do posljednjeg daha.

Mrze jedni, mrze drugi

U bespućima interneta mogli bi endemskim primjercima proglasiti osobe kojima su prilično dosadila pitanja koja služe još većoj razjedinjenosti ovog nesložnog društva koje počiva na trulim temeljima i vječno nerazjašnjenoj povijesti, a koja se za potrebe internetskog fajta vadi čak i na raspravi o starim kulinarskim vještinama pokojne prabake.

I dok sijevaju iskre s internetskih mačeva, a jabučice na grlima vibriraju u ritmu ratnog bubnja, za primijetiti je kako se pluralizam kojim se ponosi demokracija vješto sklanja iz bilo kakve internet tučnjave.

Mrze jedni, mrze drugi, a treći pišu lažne dnevnice i međusobno se tužakaju, što je zapravo i jedini način da mi obični promatrači to saznamo.

Svaki treći student ekonomist

Naravno, mi nismo ekonomski jaka država, iako nam je svaki treći student ekonomist.

Zapravo, mi o ekonomiji pričamo samo kad se političari odluče na podjelu dobara lažući puku o nekoj besplatnoj usluzi ili obećavajući narodu devetstotu izmjenu zakona čiju funkciju je nemoguće objasniti, ali evo, tu je.

Ekonomija je od dosade, jer je rijetko spominju, odlučila popravljati samu sebe pa tako možemo vidjeti dugotrajnu tendenciju rasta BDP-a koju jednakim žarom koriste i političari i građani.

Nemojmo ispitivati koliko će to trajati, napokon vidimo plodove dugotrajnog rada pa je u redu da nabacimo ozbiljnije teme i pokačimo se dok političari pripremaju zamku za lokalne izbore.

Zamaglili smo prave probleme

Udarnom temom o pobačaju, ali i ostalim svjetonazorskim temama, zamaglili smo prave probleme, prikrivši tako vlastitu nebrigu i lijenost koja je zaslužna za stanje u kojem se nalazimo.

Pa tako nismo ni svjesni da smo u nekoliko godina izgubili grad veličine Rijeke.

Zapravo, znamo mi to, jer smo lajkali par objava koje su objavili naši prijatelji, no imamo važnijeg posla.

Naš mozak smatra da je jeftinije udijeliti lajk prijateljima emigrantima, nego razmisliti i suočiti se s problemom koji će uskoro možda zadesiti i nas.

Kako vratiti pokojeg prijatelja inženjera

Dok traje kavga o pobačaju i ostalim svjetonazorskim temama meni, korisniku interneta koji žali za drugovima u inozemstvu, na pamet je pao jedan instrument kojim bi povratio pokojeg prijatelja inženjera.

On izgleda otprilike ovako: ako se riješimo svih onih koji rade za državu, a lažirali su putni nalog ili svjedodžbu, koliko bi nam se sugrađana uskoro vratilo, ili još bolje, što bi na to rekla ekonomija?

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci