Vijesti / Kolumne

PIŠE: DENIS VLAŠIĆ

'Guliverova putovanja': Varaždin-Zagreb 80 kuna, a Zagreb-Pula ni 40 kuna!

'Guliverova putovanja': Varaždin-Zagreb 80 kuna, a Zagreb-Pula ni 40 kuna!

Relacija Varaždin-Zagreb jedna je od najjačih putničkih veza u državi. Ako ste česti putnik na njoj, onda pretpostavljam da koristite i internet servise za dijeljenje automobila, gdje možete jako dobro profitirati pošto je neka okvirna cijena pristupačnih trideset kuna, no, ponekad se auti brzo pune i vi ste primorani sjesti u autobus našeg lokalnog prijevoznika.

Pretpostavljam da niste dovoljno ludi da idete vlakom čitava dva i pol sata pa ste kao alternativu izabrali bus, koji ide svakih pola sata i košta nevjerojatnih osamdeset kuna.

Pošto često putujem, nekakvom analizom došao sam do rezultata da ja AP Varaždin najskuplji prijevoznik i apsolutni rekorder u naplati karata.

Plativši osamdeset kuna do Zagreba, a samo trideset osam kuna do Pule, osjećam se prilično nasamareno i izdano, pogotovo jer znam da Županija financira prijevoz srednjoškolaca pa se za njihove prihode ne brine tržište već država.

Također, znam prijatelje koji su putovali za pišljivih pedeset kuna od Zagreba do Splita, a sve to zato da autobus ne ide prazan, tj. da ostvaruje dobit potrebnu za isplatu plaća zaposlenicima.

Da bi situacija postala smješnija, let avionom iz Pule do Zagreba mrvicu je skuplji, a traje pola sata i još te stjuardesa počasti čašom vode.

U pet zadnjih putovanja, u busu nije bilo više od osam ljudi, što bi me dovelo u zabludu da ne znam kako je njima garantirana zarada prijevozom učenika, gdje isti status imaju dijete samohrane majke i klinac kojemu otac radi deset godina u Njemačkoj, a sve to iz proračuna koji pune isti oni koje se bezočno guli na više strana.

Bilo bi glupo ne spomenuti da neke relacije njihovi busevi odrađuju po trinaest sati, što putnike dovodi do stanja pred živčani slom, a moram reći da u praznom busu za Zagreb nekad moraš platiti i kartu za ruksak, jer drugi šofer stoji kod srednjih vrata i refleksno ti uzima torbu i ispisuje račun.

Odgovornima ovu kritiku upućujem dobronamjerno i u nadi da će staviti karte na četrdeset kuna, što bi im prihode iz te relacije povećalo minimalno deset posto, a ako im je pak svejedno, desit će im se isto što i taksistima koji su nestali s autobusne dolaskom konkurencije. U tom slučaju nastavite guliti putnike pa se možete preimenovati u 'Guliverova putovanja'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci