Vijesti / Kolumne

PIŠE: DENIS VLAŠIĆ

Ovo nije dio nekog kreativnog retrodizajna, to su tapete topličkog lječilišta

Ovo nije dio nekog kreativnog retrodizajna, to su tapete topličkog lječilišta

Tapete na fotografiji nisu dio nikakvog superkul prostora koji retrodizajnom mami poglede i dokaz je da u tom prostoru djeluje skupina kreativaca. To su tapete lječilišta u Varaždinskim Toplicama.

Prije par godina, kada sam tamo boravio na rehabilitaciji, upravo su me one veselile prilikom skromnog obroka koji se u restoranu poslužuje. Već derutne ponosno su prkosile vremenu dizajnom iz prošle države, koji je u to vrijeme vjerojatno doživljavao vrhunac.

Silom prilika morao sam opet posjetiti lječilište i živo me zanimalo hoću li opet naići na njih. Naravno, tapete su još uvijek tamo, kao i derutno lječilište s ljekovitom termalnom vodom koju su stari Rimljani izrazito cijenili, a mi ju puštamo u kanalizaciju umjesto u cijevi radijatora, jer, plin je mainstream i bilo bi glupo plaćati jedan račun manje.

Jedan od najljepše pozicioniranih gradova Hrvatske znan po termama iz doba Rima poznat je po političkim previranjima i totalnoj nezainteresiranosti za daljnji razvoj poznatog lječilišta.

Pred izbore možemo čuti o nekoj novoj spinalnoj bolnici, ali većinu godine Toplice krasi učmalost, nebriga političara i lokalnih hohštaplera o kojima čujem poneku priču kad se zaustavim na dućanskoj pivici s bicikla.

Iako u lječilištu radi kvalitetno osoblje, infrastruktura okolo namučila bi i gimnastičare, a o brizi za hortikulturu ne želim ni govoriti jer se svodi na rijetku košnju trave.

Klasični primjer gdje neka od državnih stranaka u šaci drži dijamant i brusi ga do neprepoznatljivosti, a prašinu koju pada smatraju ekskluzivnim dobrom namijenjenim izričito njima, tzv. 'odabranimao.

Uvijek kad prolazim tim krajem razmišljam o tome što bi bilo da Austrijanci posjeduju ovakav biser. Pitam se proizlazi li moje razmišljanje iz genetske ukorijenjenosti Hrvata kao vječnog sluge, ili pak samo želim uživati u blagodatima prirode ponuđenima na dlanu.

Za vikend posjetite ovaj grad, pojedite izvrstan sladoled na zavoju i pitajte se isto. Ja ću ostati doma i zamišljati da nismo likovi iz Alan Forda, stripa koji je preveo čuveni Nenad Brixy iz Varaždinskih Toplica.

Denis Vlašić

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci