Vijesti / Kolumne

(NE)KULTURNA POSVUDUŠA

Na ispovijedi kod fra Bone Šagija

Na ispovijedi kod fra Bone Šagija

- U ime Oca, Sina i Duha Svetoga, Amen – prekrižila sam se prstima, koji su još uvijek mirisali na osvježivač Magic Dragon, rizle s mirisom čokolade i vino Ribar iz Konzuma na akciji – ispovijedam svoje grijehe koje sam učinila od svoje zadnje ispovijedi.

- Kad je bila zadnja ispovijed? – dopro je do mene ugodni glas sa suprotne strane prozorčića.

- Zadnja ispovijed bila je prije nekoliko godina nakon koncerta Gorana Bareta na Špancirfestu. Imala sam akreditaciju za ići iza stejdža. Bare je za vrijeme koncerta razgovarao s Bogom. Pitao ga je: 'Reci mi, Bože, koje si boje kože?' pa sam mislila da stvarno priča s njim. Otada se nakupilo stvari – rekla sam.

- Bare je vjerodostojniji od mnogih svećenika i pseudokršćana koje susrećem – priznao je.

- Meni zapravo ne treba ispovijed, ja sam Židovka inače, ali treba mi netko s kim mogu razgovarati i kome se mogu povjeriti, a čula sam da Vi niste čovjekomrzac kao ostali svećenici.

- Bog nas voli koliko mi volimo jedni druge.

- Doista to mislite?

- Da.

- Ali militantni kršćani i kolege svećenici će Vas napasti zbog toga. Kad sam zadnji put bila na misi, svećenik je govorio da je humanizam nešto odvratno, da ne smijemo voljeti jedni druge, nego samo Boga.

- Znam takve likove. Jedan me već mjesec dana napada po medijima zato što sam rekao da je Tuđman omogućio privatizacijsku pljačku.

- Pa tko je on i što hoće od Vas?

- Josip Kocijan iz Župe svetog Vida. Bio sam njegov vjeroučitelj. Sad želi da se samolustriram.

- Kako se to radi? Samolustracija, to je nešto kao jugoslavenski harakiri?

- Tako nešto.

- Je li se lik borio u ratu, bavio aktivizmom nakon rata, volontirao u nekoj civilnoj udruzi pa je nabrijan? Koliko je ćiriličnih ploča razbio? Gdje je bio '91? Na kojoj je fronti bio, koja bojna?

- On je živio u Njemačkoj.

- Minhen-bojna! Znala sam! Šta Vam nije, oprostite na izrazu, pun kurac takvih tipova koji iz Njemačke i Australije seru po nama koji pokušavamo živjeti i napraviti nešto od ovog smeća od države?

- Ne smijete koristiti takav rječnik u samostanu.

- Oprostite, čitam Sloterdijka. Meditiram nad njegovom mišlju da su tisućljetni procesi učenja, religija i poezija čovječanstvo učinili neizlječivo umornim od života. Zato sam nervozna. Mislite da je Josip Kocijan kad čitao Sloterdijka?

- Ne, mislim da su vrhovi njegove literarne naobrazbe Katekizam za osnovne škole i 'Hrvatska u raljama djece komunizma' Tihomira Dujmovića.

- I što Vam je još rekao?

- Smjestio me na 12. mjesto neprijatelja Hrvatske, ispred mene su Račan, Mesić, Ivo Josipović, HRT, DORH...

- Tamara Peras je ispred Vas? Dajte fajv, ona je voditeljica centra HRT-a Čakovec – Varaždin, mogla bih pokušati nahuškati Josipa Kocijana da napadne crveni bastion HRT Čakovec – Varaždin. Reći ću mu da sam ja pro-lustracijski raspoložena i da ćemo nakon zatvaranja crvenih kmera od Hrvatske učiniti Poljsku ako ja dobijem Tamarin posao.

- Pretpostavljam da ste zbog takvih ideja i završili na ispovijedi.

- Istina. Bremenita sam mislima da je svaki nastavak novi početak i općenito Sloterdijkovom poetikom započimanja i zato se unedogled mojim životom razmjenjuju neprestana ambicozna započinjanja probijanja društvenom ljestvicom i zastrašujući padovi koji završavaju u dimu Magic Dragona i bljuvotini od Ribara i calzone iz Mlinara.

- Daj si vremena, ne brzaj, to je Wittgenstein poručio filozofima, jer sve što izjavljuju biva izrečeno prerano i prebrzo.

- Mislite da i Kocijan tako reagira kao filozofi, prerano i prebrzo? Ili samo želi gledati svijet kako gori, kao što je Batman rekao za Jokera u Vitezu tame.

- Kocijan želi gledati svijet kako se lustrira.

- Mislite da bi mu to omogućilo erekciju kao u slučaju onog vojnika iz Freudova 'Tumačenja snova', koji se napaljuje kad sanja da vodi ljubav pored jama prepunih žrtava rata?

- Pripazi na rječnik.

- Oprostite. Kako to da je jedan tako pametan i otvoren čovjek kao Vi postao svećenik?

- Kako to da je jedna tako pametna i otvorena osoba postala novinarka?

- Radi lajkova, ali više mi ne znače ni koliko crno pod noktom. Još uvijek mislite da bi žene trebale biti kardinali?

- Isusova majka Marija je prva Crkva, hram Božji, i žene imaju pravo na visoko dostojanstvo kad je život Crkve u pitanju. Bog je, ne zaboravimo, stvorio muškarca i ženu da budu jedno tijelo.

- Kako je ovo dobro, mislim da se ni jedna feministica ne bi usudila to reći. Još samo trebamo okrenuti hijerarhijski položaj falusa i vulve. Falus je Grcima bio simbol plodnosti, a vulva je rađala. Mislim stvarno.

- Sad će Kocijan i Dujmović opet reći da sam u zabludi.

- Je li Dujmovićev falus u raljama Kocijana?

- Pripazite na rječnik.

- Mislite da je Hrvatska u raljama djece komunizma?

- Mislim da je Hrvatska u dupetu Todorićevih menadžera.

- Pripazite na rječnik.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci