Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORAN ŠTIMEC

Otkud smrdi riba ili kradu li političari cvjetne aranžmane s grobova

Otkud smrdi riba ili kradu li političari cvjetne aranžmane s grobova

Više im zaista baš ništa nije sveto.

Nakon što su opljačkali cijelu državu, uništili gospodarstvo, uhljebili svoje kćeri, ljubavnice, rođake i kumove u već debelo prekorpulentnom javnom sektoru te tijekom toga vremena počinili i podugačak niz drugih nestašluka na koje se nitko više niti ne obazire, sada su, u svojoj posvemašnjoj nezajažljivosti, jer čini se kako im nikad nije bilo dovoljno i kako im nikad neće biti dovoljno, odlučili uzeti nam i ono posljednje što nam je preostalo - da se dostojanstveno i u miru prisjetimo svojih predaka, preminulih majki i očeva, baka i djedova, drage nam rodbine ili prijatelja...

Svi sve znaju, ali šute

U sitne noćne sate, kada se prestaju zabavljati svojim aktualnim grotesknim igrokazom koji velevažno i smrtno ozbiljno nazivaju predizbornom kampanjom, ti se pripadnici ljudskoga roda, naroda hrvatskoga, plemena varaždinskožupanijskoga, u puku najčešće, sada već gotovo s pejorativnim značenjem, poznati i pod nazivom političari, okupljaju po grobljima širom županije, pipke svoje korupcijske hobotnice potom rašire po mreži aleja, prolaza i puteljaka između niza tuja i čempresa, obasjani tek blagim odsjajem prerano upaljenih lampaša, te tada, vješto se skrivajući od nadzornih kamera - kradu naše cvjetne aranžmane!

Svi to znaju, javna je to tajna, ali nitko ništa ne poduzima u vezi ovoga društvenog problema koji se periodično ponavlja svake godine uoči blagdana Svih svetih. Niti će policija izvijestiti o tome, niti će državno odvjetništvo okom trepnuti na brojne prijave građana koje zatrpavaju ladice već pretrpanih radnih stolova, pa stoga niti će pravosuđe biti u prilici odraditi svoj dio posla. Naravno da ni mediji, korumpirani kakvi već jesu, neće zapisati nijednu rečenicu o tome kako političari kradu. Naše cvjetne aranžmane.

Hrvati ne vjeruju nikome i ničemu

Čini se stoga, s obzirom na sve navedeno, da hrvatski građani s pravom nemaju povjerenja u politički sustav, policiju i pravosuđe, kao što je to pokazalo recentno istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

'Kako živite?' naziv je toga istraživanja, koje je nastojalo ispitati, kako je ono pisalo - 'bitne sastojke koji oblikuju blagostanje i dobrobit stanovništva te njihovo povjerenje u sustav' i još štošta. Kako živimo? Odlično, dragi OECD, evo, sve je na svome mjestu, nemamo baš nikakvoga razloga žaliti se, imamo tek jedan mali problemčić - ne vjerujemo nikome i ničemu! Al' drago nam je što u tome očajanju nismo sami, već da mizeriju dijelimo sa Srbijom, Bugarskom, Portugalom i Ciprom. A sad prošeći i ne diraj mi cvjetne aranžmane!

Malo nas je, al' smo govna

Mogao je OECD uštedjeti pozamašnu količinu novaca namijenjenih ovom istraživanju da je samo malo prošvrljao općim mjestima hrvatske popularne kulture, u kojoj jedno od središnjih pripada onome splitskom grafitu, sada već općoj pučkoj paroli - 'Malo nas je, al' smo govna'. Ne bi bilo loše prisjetiti se ovih dana te gotovo i prosvjetljujuće i prosvjetiteljske poruke, kada prilikom obilaska grobova naših najdražih možda susretnemo i razne čačiće i stričake, štromare i habeke, batiniće i ilčiće ili bilo koje druge koji imaju namjeru zastupati naše interese u hrvatskome parlamentu nakon 8. studenoga...

Ne, nisu oni došli ukrasti naše cvjetne aranžmane, u to ipak možemo biti uvjereni. Na groblju su iz istog razloga kao i svi mi ostali. No tko onda krade? U potrazi za odgovorom na to pitanje osvrnimo se malo oko sebe, a ako ni to nije dovoljno, zavirimo u spomenuto istraživanje OECD-a. Ono nam, naime, pokazuje još nešto, a to je da ne vjerujemo ni jedni drugima. Možda s pravom?

Smeće unutra, smeće van

Jer iako ona narodska mudrost zbori da 'riba smrdi od glave', ja sam skloniji voditi se mišlju da 'riba smrdi od repa i smrdi cijelim tijelom'. Gledamo li stvari na taj način, naši predstavnici u središnjem nacionalnom političkom tijelu, kako bi to rekao nanadmašni, nažalost preminuli, američki komičar George Carlin, upravo oni su, eto, ono najbolje što imamo za ponuditi.

- Pa, što ljudi misle, odakle ti političari dolaze? Ne padaju s neba. Nisu došli kroz membranu iz druge stvarnosti. Dolaze od naših roditelja, iz naših obitelji, naših domova, naših škola, naših crkvi, naših poduzeća i naših sveučilišta i mi ih biramo. To je najbolje što možemo! To je sve što imamo za ponuditi, to je ono što naš sistem proizvodi: smeće unutra, smeće van!

Stoga ne bi bilo zgoreg zapitati se: ako su oni ono najbolje, što smo onda mi?

P.S. Sasvim netipično za jednu kolumnu, ovoga puta dijelim i spomenuto komičarsko remekdjelo neprežaljenog Georgea Carlina, kao više nego koristan vodič pred izbore 8. studenoga. Uživajte!

 

Goran Štimec - Dežurni namćor - 29.10.2015.

Sve kolumne autora pronađite ovdje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.