Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORAN ŠTIMEC

EKSKLUZIVNO! Tajni razlog osnivanja HDZ-a: Dajmo Žanku 5+ minuta slave

EKSKLUZIVNO! Tajni razlog osnivanja HDZ-a: Dajmo Žanku 5+ minuta slave

Još od stoljeća sedmog čekao je Dražen Žanko na svojih pet minuta slave.

Ovaj građanin Republike Hrvatske, a prije toga stanovnik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, o kojemu kruže glasine da je zapravo riječ o glazbeniku i kantautoru, sudioniku raznih i nebrojenih dalmatinskih festivala, neizlječivom zaljubljeniku u rodnu grudu, podjednako onu zavičajnu i onu domovinsku, dočekao je napokon tih pet minuta početkom 90-ih godina 20. stoljeća, kada je uglazbio stihove pučkog pjesnika Ive Cvitića pa pjesmom 'Od stoljeća sedmog', kao nacionalnom budnicom kojoj nije mogao parirati ni famozni Đuka Čaić svojim 'Hrvatinama', pokorio nacionalnu televiziju i radijske postaje, pogodivši, kao pravi Sinjanin, točno 'u sridu'.

Groteskni trashoidni disco pop pjesmuljak postao viralni hit

Al' prođe od tad 25 Bajrama, domoljubni ushit okopnio je, a zemljom su zavladali neki koji, kažu, ne vole Hrvatsku kako bi je trebalo voljeti, pa je tako i Žanko grubo odgurnut s pozornice, a najveći i najsjajniji reflektori javne dalekovidnice, kao i medijske scene općenito, više na njega nisu obraćali posebnu pažnju.

Sve do prije dva dana. Netom uoči Dana neovisnosti, koji, eto, koinicidira s početkom predizborne kampanje, vremešni i ocvali Žanko uskrsnuo je, manirom iskusnog lisca, svojim novim uratkom, 'poklonivši' Mladeži HDZ-a himnu povodom njezina 25. rođendana.

Sasvim je izvjesno da ovoga puta njegova pjesma, ako se taj uradak može tako nazvati, neće dominirati televizijskim programima kao što je to bio slučaj s onom s početka 90-ih, ali je zato ovaj groteskni trashoidni disco pop pjesmuljak postao 'viralni' hit na društvenim mrežama i izvan granica The Domovine. Jer neukus, glupost i sramota najbrže se šire, što je već dugo jasno i najvećim mediokritetima na ovim prostorima, koji su od te spoznaje učinili modus operandi.

Deja vu: bista, omladinci, zastave i partijski smušenjaci

Zanimljivo je da je u spotu koji prati himnu HDZ-ova podmlatka zapravo sve na svome mjestu. Tu je bista strogoga, ali odlučnoga izraza lica, tu su razdragani pioniri i omladinci, tu su barjaci i zastavice i tu su partijski čelnici nesigurni kako bi se točno trebali ponašati. Već viđeno, čak i doživljeno, samo s drugom bistom, drugom mladeži, drugim zastavama i drugim partijskim čelnicima. Jedna mala, sićušna razlika tek je u tome što je nekada sudjelovanje u ovakvim ludorijama bilo obvezno, dok je danas stvar izbora.

Vraća se tako HDZ samim svojim počecima. Osim što iz naftalina izvlači tijekom proteklog razdoblja u dobroj mjeri odbačenu retoriku, u tom istom pljesnjivom ormaru sada je negdje u kutu pronašao i, moljcima načetoga, Dražena Žanka.

Tražiti od HDZ-a da se javno ispriča hrvatskim građanima!

Zatvara HDZ time puni krug i šalje nam poruku kao da je sve ono što smo uz njih živjeli i proživljavali tijekom proteklih 26 godina za cilj imalo ne samo pljačkanje i uništavanje države te slične nepodopštine, nego zapravo upravo ovo čemu sada (ponovno) svjedočimo: Dražena Žanka i njegovih 5+ minuta slave. Kao da su u onoj baraci na Jarunu, kada se osnivao HDZ, u donijetoj Programskoj deklaraciji stranke dvije točke bile posebno apostrofirane. Prva: osamostaljenje Hrvatske. Druga: dajmo Žanku da pjeva!

Ako je Kanada bila primorana javno se ispričati Sjedinjenim Američkim Državama zbog Bryana Adamsa, nema razloga ne tražiti od Hrvatske demokratske zajednice da se javno ispriča hrvatskim građanima zbog Dražena Žanka. Jest da se prvospomenuti primjer odigrao u South Parku, no ima li neke suštinske razlike?

Goran Štimec - Dežurni namćor - 8.10.2015.

Sve kolumne autora pronađite ovdje.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6029

Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.