Vijesti / Kolumne

(NE)KULTURNA POSVUDUŠA

Profesori obrisali guzice sindikalnim pristupnicama

Profesori obrisali guzice sindikalnim pristupnicama

Sva sretna što sam se napokon uhljebila u prosvjeti, izlazila sam iz zbornice, dok su me kolege nastavnici gađali čvarcima koje je u povodu Dana učitelja iz Šanjekove mesnice donijela profesorica iz hrvatskog jezika.

Moje šesto čulo probudilo se, anticipirala sam napad i kao Xena, princeza ratnica, ulovila čvarak prije nego što me pogodio u lice. Stisnula sam ga i drobeći ga u šaci unijela sam se profesorici hrvatskog u lice.

- Trebala bih Vas kazniti – rekla sam joj – ali neću.

- Why not? – pitala me namještajući naočale za čitanje na čijim je okvirima pisalo Ray-Ban – pronašla si Boga kad si s HRAST-ovom mladeži molila protiv abortusa pred bolnicom? – spustila mi je, na što su ju ostali u zbornici odobravajući potapšali po ramenu i smijuljili se.

- Ako na svojem putu do cilja baciš čvarak na svakog psa koji zalaje na tebe, nikad nećeš doći do cilja. Tako je govorio Dostojevski – pokazala sam joj da se razumijem u njezinu struku, književnost, da ju mogu pobijediti u njezinu području.

Sad je još snažnije počela popravljati naočale, poput kišnog čovjeka, pokušavala me zastrašiti svojim skupim cviksama kao neki dan ravnateljica Desigual haljinom i francuskom svilenkastom čokoladom.

- Nemojte se praviti važni tim pepeljarama jer znam da ih niste sami kupili, nego ste ih dobili džabe na temelju kolektivnog ugovora – napala sam ju.

- Nije istina! – viknula je – morala sam ih doplatiti još par tisuća jer šugava država pokriva naočale samo ako nisu skuplje od 3.326 kuna. A to je bilo kad sam radila kao asistentica na faksu. Sad kao obična nastavnica u ovoj truloj srednjoj školi nemam pravo ni na WC papir – briznula je u plač vadeći K-plus maramice iz apšisane torbice – nemam čak ni za Violetine maramice s mirisom dunje – jecala je.

Pokušala je otvoriti K-plus maramice da obriše nos, ali ljepljiva traka ostala joj je među prstima, dok je omot i dalje ostao zatvoren. Zgrabila sam joj torbicu.

- Aha! Iz New Yorkera! – poentirala sam – takvu i ja imam! Ti uopće nisi imućna – otkrila sam njezinu slabost svima u zbornici – sigurno simpatiziraš i Živi zid!

Školski sindikalni vođa baš je izašao iz ureda ravnateljice i napravio selfi s djelatnicima iz zbornice u pozadini.

- Možda su dobili bitku, ali mi iz sindikata nikad se nećemo prestati boriti za prava nastavnika! – uzviknuo je, a svi u zbornici popratili su taj poklič ogromnim pljeskom.

- Kolegice iz hrvatskog, treba vas ravnateljica! – začuo se glas ravnateljičine tajnice, koja je u svojoj sobici igrala babl vič sagu na fejsu.

- Zašto me treba? – nastavnica hrvatskog prestala je plakati i podignula obrve.

Odgovora nije bilo. U zbornici svi su pognuli glave. Čulo se samo gulp gulp kako tajnica uništava mjehuriće na babl vič sagi.

Hodajući prema zbornici, nakratko me pogledala. Vidjela sam joj strah u očima, izgledala je kao Nadežda Tolokonjikova iz Pussy Riot kad je čula da ju je Putin poslao na robiju.

Unutra je bila kraće nego Branimir Mihalinec kod ministra Mornara, a kad su se vrata otvorila, iz ureda ravnateljice izašla je tek sjena žene od one koja je ušla.

- Dobila sam otkaz – podijelila je s nama svoju tragediju.

- Kako? Zašto? O ne! Stvarno? – ispitivali su ju nezainteresirano kolege u zbornici grabeći čvarke iz košarice, a sindikalni vođa s guštom je zgrabio zadnjeg.

- Rekla je ravnateljica da su dobili puno bolju djelatnicu s puno boljim preporukama. Postala sam tehnološki višak.

- Koja je ta? – pitao je sindikalni vođa.

- Rahela Fulir Kiš, ona je dobila preporuke predsjednice RH – potuljeno će – a nije još ni faks završila. Učinite nešto, sindikalni vođo – molila ga je.

- Bez brige. Mi ćemo po onom članku Kolektivnog ugovora – češkao se po tjemenu - poslati žalbu Ministarstvu, pa čak i u Ured predsjednice – govorio je otvarajući francusku čokoladu kojom ga je potkupila ravnateljica.

- Lažeš! – prozrela ga je nastavnica hrvatskog – To si rekao i Martini iz filozofije i Petru iz povijesti, ali su svejedno dobili otkaze.

Sindikalni vođa gutao je čokoladu kao da mu je to zadnji obrok ikad.

- Aj' ne seri, svake godine organiziramo domjenak za vas nastavnike, kaj to nije dosta? Sad bi još i da se zamjerim ravnateljici, a ti da umjesto mene dobivaš francuske čokolade. Nisam glup – govorio je dok su mu zubi postajali sve crnji – Pa nisam zabadava išel na sindikalne sastanke u Westin – posprdno je zaključio pružajući meni kao novoj djelatnici sindikalnu pristupnicu da se učlanim.

Ovi profesorski papci stvarno nemaju pojma kako se pravi štrajk i izražava bunt. Mogli su dobiti besplatne instrukcije od nas koji smo u jednom danu bojkotirali rad Filozofskog fakulteta. Nas su buntu učili anarhosindikalisti iz Pule i Zagreba, a ne ove mlakonje.

- Slušajte papci! – tražila sam pozornost – Naučit ću vas kako se boriti za svoja prava. Svi izvadite vaše sindikalne pristupnice – na što su svi posegnuli u torbe.

- Sad ustanite i odnesite ih na WC. Otvorite držač za toaletni papir i umetnite sindikalne pristupnice u njega – nastavnik informatike zapisivao je upute u blokić da ne bi zaboravio postupak.

- To je prvi korak, a sad - 'Pljas!' - ošamarila sam nastavnicu hrvatskog, koja je još histerizirala, i u ruku joj stavila veliki šestar kojim profesor matematike crta kružnice po ploči.

- Sad ga ubodi u vrat – pokazala sam prstom prema sindikalnom vođi – a njegovom ćemo krvlju na transparent napisati poruku: 'Mi nismo novi HEP!'.

Sindikalni vođa vidio je da više nema zajebancije.

- Odsad koristimo metode anarhista! – ohrabrila sam mlitavu masu nastavničkih luzera da izađu iz Platonove špilje. Iz ruke nastavnice hrvatskog istrgnula sam K-plus maramice i rastrgala foliju.

- Ako ti među prstima ostane ljepljiva traka, a maramice zatvorene, upotrijebiš silu – naučila sam ju kako se bore ljudi koji žive na granici siromaštva.

- Hvala ti što mi nisi dala ribu, nego si me naučila pecati – pogledala me poput mačke u čizmama.

Brisala je suze maramicama dok su profesori brisali dupeta sindikalnim pristupnicama. Iz WC-a vraćali su se ponosito, s prkosnim smiješkom na usnama, kao da su se oslobodili okova lažne ideologije. I govana.

Rahela Fulir Kiš - (Ne)kulturna posvuduša - 7.10.2015.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci