Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORAN ŠTIMEC

Varkom zaboravio da je komunalna tvrtka pa počeo 'furati' korporativnu logiku

Varkom zaboravio da je komunalna tvrtka pa počeo 'furati' korporativnu logiku

Kada gotovo 500 domaćinstava s područja Varaždinske županije, na vrhuncu ljeta i uz temperature koje dosežu i do 40 stupnjeva, nema priključak na vodoopskrbni sustav, ali ne stoga što koriste alternativni izvor pitke vode, već stoga što im je komunalna tvrtka Varkom 'zavrnula ventil' zbog neplaćanja računa, onda to posljedično postaje daleko širi problem, u čije je rješavanje nužno uključiti i druge javne službe.

Bilo bi, na primjer, sasvim logično i primjereno da zajedno s Varkomovim djelatnicima na teren simultano izlaze i djelatnici službe hitne medicinske pomoći, kako bi od dehidracije onemoćalim starcima, odraslima i djeci ostavljenima 'na suhom' pravovremeno mogla biti pružena adekvatna zdravstvena pomoć, a bilo bi isto tako nužno da se u ekspediciji zatvaranja ventila pronađe mjesto i za ponekog socijalnog radnika, čiji bi zadatak bio trenutno donijeti odgovarajuća rješenja, jer obitelj koja nije u stanju osigurati sredstva za pristup pitkoj vodi, zasigurno ne zadovoljava ni osnovne uvjete za adekvatnu brigu o svojoj djeci.

Solidarnost na djelu

Zaista, kada bismo živjeli u pravom 'uređenom društvu', kojem, tako kažu, težimo, obiteljima koje nisu u stanju platiti račun za vodu trebalo bi istovremeno uzeti i vodu i djecu. A vjerojatno protiv njih poduzeti i još neke mjere zbog tako neodgovornog ponašanja.

Srećom, ne živimo u 'uređenom društvu' pa je spomenutih gotovo 500 domaćinstava ostalo 'samo' bez vode. Djeca su i dalje na broju; jest da su znojna i žedna, ali snaći će se nekako ta deriščad koja razmaženo i istovremeno naivno vjeruje da je pravo na vodu osnovno ljudsko pravo.

Bit će, utješno je u to vjerovati, s njima zasigurno sve u redu, jer čašu vodu popit će kod susjeda, a bolji među njima ustupit će im i vlastitu kupaonu kako bi se otuširali i oprali zube prije spavanja.

Solidarnost na djelu. Tako se to nekada zvalo.

Ljudske i neljudske osobine

Solidarnost, naravno, ljudska je osobina. Stoga je, čini se ovako na prvu, iluzorno od komunalne tvrtke Varkom, s obzirom da je pravna, a ne fizička, stvarna osoba, očekivati bilo kakvu manifestaciju solidarnosti.

I upravo se takva poruka može iščitati iz očitovanja koje je ta tvrtka odaslala kao odgovor na upite koje joj je u vezi spomenutog problema, isključenja brojnih neplatiša iz vodovodne mreže, proteklog tjedna uputila stranka Živi zid.

Zanimljivo je pritom da to očitovanje potpisuje fizička, stvarna osoba. Zanimljivo je i to da su zaposlenici te tvrtke fizičke, stvarne osobe. Posebno je zanimljivo, čak i teško za povjerovati, da je sam direktor, odnosno predsjednik uprave, odnosno glava poduzeća, kako god ga nazvali - fizička, stvarna osoba. Ali kad se sve njih stavi zajedno na jednu hrpu, i tu se hrpu nazove nekim imenom, u ovome slučaju Varkom, ona gubi svojstva koja su imali pojedinačni dijelovi te hrpe.

Kolaps sustava

Korporativno djelovanje, opće je poznato, ne poznaje solidarnost. Jer kad bi korporativna logika bila oblikovana po načelu solidarnosti, radeći iznimke i odstupanja od zadanih pravila upisanih u neki dugi niz paragrafa, došlo bi do 'nereda', odnosno - 'kolapsa sustava'.

Tako kažu i u Varkomu, komunalnoj tvrtki u potpunom vlasništvu lokalne zajednice, koja, djelujući očigledno daleko ispred svog vremena, revno prihvaća neumoljivu, hladnu, beskompromisnu korporativnu logiku. Kao da je privatizacija ove tvrtke i njezino tržišno pozicioniranje stvar prošlosti i sadašnjosti, a ne neke bliže ili dalje budućnosti.

Docirajući odgovor Varkoma na upit Živog zida, a naročito cinična opaska kako je 'i hrana osnovna ljudska potreba i ukoliko je želite nabaviti u trgovini ili na tržnici morate istu i platiti', pokazuje nam kako se neke buduće privatizacije Varkoma ne trebamo, zapravo, uopće bojati.

Prijatelji i neprijatelji

Jer on zapravo već sad djeluje po istim načelima po kojima bi bio ustrojen nakon prelaska u ruke privatnog kapitala. Lani je ostvario dobit od 1,2 milijuna kuna. Djeluje isključivo po 'načelu potpunog pokrivanja troškova', odnosno nema mogućnosti preraspodjele dohotka putem sredstava iz proračuna, već se financira isključivo od naknada koju plaćaju krajnji korisnici. Neplatišama olako uskraćuje pristup vodovodnoj mreži bez prethodnog utvđivanja razloga koji su doveli do neplaćanja, bez mogućnosti dogovora oko otplate dugovanja pa čak i bez provođenja ovršnog postupka.

Od Varkoma se očekivalo da bude posljednje utočište javnog dobra u nadolazećoj privatizaciji svih preostalih javnih dobara. Od Varkoma se očekivalo da, metaforički rečeno, bude posljednje 'poduzeće prijatelj' među svim ostalim 'poduzećima neprijateljima', koja nužno moraju ili će morati prihvatiti korporativnu logiku. Štošta se još od Varkoma očekivalo.

No, kako se ono kaže, sjebala su nas očekivanja. Ili, kako se ono također kaže, kraj takvog prijatelja, neprijatelji nam nisu ni potrebni.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci