Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

#ijasamfranjo

#ijasamfranjo
Varaždinski.hr

Što reći kad ti dođe učenik prvog razreda osnovne škole, kažeš mu da ti donese bilježnicu, a on ti počne vrištati 'ružna si, glupa si, crkni' i dođe ti do stola, iskezi zube i počne režati na tebe? Kad je to bilo rečeno roditeljima oni su se nasmijali i rekli 'Hihihi, da nekad se zna tako ponašati.' Slatko, jel' da?...

Lavina se pokrenula. Profesor iz Čakovečke srednje škole grubo je reagirao prema dvojici učenika, nakon što mu je i zadnja kap prelila čašu tolerancije i strpljenja zbog njihova ponašanja i dospio je u medije. Osuđen je u medijima kao zlostavljač sirote nevine dječice, nasilnik, a onda su, revoltirani, progovorili i drugi učitelji i profesori. 

#ijasamfranjo

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dvjema vodećim nastavničkim facebook grupama, koje okupljaju nekoliko tisuća prosvjetara širom Hrvatske, i u nekoliko manjih grupa s tematikom prosvjete, počeli su se javljati pod heštegom #ijasamfranjo prosvjetari koji su bili na ovaj ili onaj način zlostavljani od učenika. Sakupilo se tako preko stotinu rukom pisanih i poslikanih svjedočanstava prosvjetara u kojima je opisano koje su sve neugodnosti, prijetnje i zlostavljanja doživjeli od svojih učenika.

I dok se, ukoliko netko samo povisi glas na dijete, na zadnje noge digne cjelokupan pedocentrijski sustav naše domovine, nakostriješi se pravobraniteljica za djecu, zakriješte kojekakve udruge i svekolika javnost počne nabacivati drvlje i kamenje na učitelja/profesora koji je bio 'grub' prema djetetu, sada se javnost čudi ko pile glisti i zgraža nad time što sve prosvjetari doživljavaju na svojem radnom mjestu od te iste jadne nezaštićene dječice. 

Kako je dobro biti dijete

Da sam dijete radila bih što želim. Mogla bih gađati profesore kredom, jabukama, papirićima, mogla bih im ključevima grepsti auto i bušiti gume, mogla bih ih psovati, prijetiti se, mogla bih im doslovce skakati po glavi. Zašto? Zato što bih bila zaštićena, zaštićenija od ličkog medvjeda.

U moju bi obranu, da sam dijete, stali: stručna služba škole (nemoj pisati pedagoške mjere i prijave, puno je to papirologije, na vrat ćeš nam natovariti inspekcije), roditelji (ma on se je samo šalio kad je rekao da će vas ubiti, šala mala), ravnatelji (kolega sigurno ste negdje pogriješili i izazvali dijete da se tako ponaša, ne radite dobro svoj posao), pravobraniteljica za djecu (dijete je uvijek u pravu, nezaštićeno, jadno, vi odrasli ste odgovorni za djetetovo i svoje ponašanje) i svekolika javnost (kod dobrih profesora koji imaju autoritet učenici ne rade sranja – pardon my french op. a.).

Da sam dijete, profesor kojeg sam gađala kredom i kojem sam pljunula na stol bi dobio otkaz jer me je gurnuo, a mene bi žalili kao zlostavljano siroče. 
Eh, ali nisam dijete. #ijasamfranjo!

Zločini bez kazne

Prosvjetari diljem Hrvatske prijavili su zlostavljanja koja su doživjeli na svom radnom mjestu  i ona su objedinjena u jedan album fotografija tih svjedočanstava koji sad kruži internetom. Ono što se tamo može pročitati i više je nego strašno.

Najviše stradaju mladi učitelji i profesori, a najviše stradaju u srednjim školama. Srednja škola nije obvezna. Zašto se ne bi nasilnika, zlostavljača, problematičnog učenika, jednostavno izbacilo iz škole po kratkom postupku pa neka onda razmišlja što će i kako će.

Ali mi smo socijalno osjetljivo društvo pa svima pružamo, ne drugu, već i stotu šansu. Jer, što će jadno dijete u budućnosti bez završene škole? Kako što će? Kopati! Postoji hrpa zanimanja za koje nije potrebna ikakva škola. Ako se sa šesnaest, sedamnaest godina ne zna ponašati onda je za njega lopata.

Zašto ne bismo problematične učenike poslali na  društveno korisni rad? Neka skupljaju smeće po gradu. Neka gule krumpire po restoranima. E pa ne može jer je to kršenje dječjih prava.

Problematični učenici zapravo krše Ustav

Danas je sve kršenje dječjih prava. Ako postoji pravobraniteljica za djecu, zašto ne postoji neki pravobranitelj za prosvjetare? Zašto ne postoji ni minijaturni člančić nekog zakona u kojem će se braniti dostojanstvo prosvjetara i njegovo pravo na neometan rad? Zašto ne postoji ikakav instrument kojim bi se prosvjetar obranio od nasilnog učenika?

Članak 55. Ustava Republike Hrvatske kaže: 'vatko ima pravo na rad i slobodu rada.' Svatko osim prosvjetara. Jer kako raditi i odrađivati svoj posao ako te netko sustavno gađa papirićima, gumicama ili kredom, upada ti u riječ, šeće po učionici, maltretira te (jedno takvo zlato je kolegici na satu na svaku njezinu rečenicu pljeskalo, drugi put joj se nakon svake riječi beljilo - epilog: roditeljima je to bilo slatko, stručna služba je rekla: nemoj se obazirati)? Kako bi bilo da dođemo liječniku i dok nas pregledava da ga gađamo svime što nam padne pod ruku, da ga psujemo i bacamo stvari sa stola? Izbacio bi nas van. A profesori učenika koji to radi ne smiju izbaciti iz učionice. 

Zamislite se u tvornici. Da vas netko, dok radite za pokretnom trakom gađa, belji vam se, čupka vas, šeće oko vas i ometa? E pa u takvim uvjetima prosvjetari rade. I još gorim. 

I ne samo da se ometa profesore. Pate i ostala, ona dobra djeca koja su u školi da nauče, pati 98 posto fine i kulturne djece, dok pojedinci kojima ne možeš i ne smiješ ništa zlostavljaju i profesore i suučenike. 

I dječja prava na obrazovanje krše ti zlostavljači. A ništa im ne možeš. Ne smiješ. 
Što reći kad ti dođe učenik prvog razreda osnovne škole, kažeš mu da ti donese bilježnicu, a on ti počne vrištati 'ružna si, glupa si, crkni' i dođe ti do stola, iskezi zube i počne režati na tebe? Kad je to bilo rečeno roditeljima oni su se nasmijali i rekli 'Hihihi, da nekad se zna tako ponašati.' Slatko, jel' da? Što reći kad ti učenik trećeg razreda osnovne škole stane na klupu, skine gače i počne mahati spolovilom prema djevojčicama? Objašnjenje roditelja: 'Pa znate, on je u predpubertetu.' Rješenje stručne službe: 'Ma daaaj ne cjepidlači, daj mu usmenu opomenu razrednika'. 

Epilog?

Tko zna. Možda će i opet biti 'tresla se brda rodio se miš' kako to kod nas i inače biva. Sindikat se busa u prsa junačka kako će organizirati veliki prosvjed ako profesor kojem je pukao film godinu dana pred mirovinom dobije otkaz (umjesto da sindikat poduzme sve da do otkaza ni u kom slučaju ne dođe).

Kolege na fejsu pokreću akciju prikupljanja sredstava da se kolegi dokupi staž tih godinu dana ako dobije otkaz. Ministrica šuti. Pravobraniteljica za djecu se sakrila. Ne vidi što djeca prosvjetarima rade. A dječica su i dalje zaštićena da mogu raditi što god žele.

#ijasamfranjo

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video