Vijesti / Kolumne

PIŠE: DENIS VLAŠIĆ

Prosvjed je uspio, a sijanje straha najavom tužbe rezultat je bahatluka kojem smo upravo mi građani dozvolili da se razmaše

Prosvjed je uspio, a sijanje straha najavom tužbe rezultat je bahatluka kojem smo upravo mi građani dozvolili da se razmaše
Varaždinski.hr

Diskreditacija prosvjeda nije uspjela. Građani su na legitiman način iskazali svoje nezadovoljstvo, dok su neki s društvenih mreža nastavili napadati prosvjednike uobičajenim floskulama da se u gradu konačno 'nekaj dela'.

Jučerašnji prosvjed pokrenut građanskim aktivizmom okupljenih oko Facebook grupe 'Varaždinsko smeće' bio je lakmus papir i odlična prilika za osjetiti puls asfalta u našem duboko podijeljenom gradu.

Reakcije vladajućih (ili vladajućeg) na mirnu građansku inicijativu podsjetile su nas na to da mi još debelo živimo u dvadesetom stoljeću, gdje je na kritiku sistema partija promptno djelovala i ugušila svaki otpor.

Iako se naš gradonačelnik trudi predstaviti kao liberalan i moderan političar, što možemo iščitati iz toga da su u njegovom timu nekadašnji građanski aktivisti poput Malenice ili Mladenovića, stvarno stanje daleko je od prave istine.

Poput njegovog kolege iz Zagreba, oko Čehoka sjede ljudi koji su svoju šutnju naplatili i tako preko noći postali dio sustava koji će im pomoći da plate ratu kredita.

Sijanje straha najavom tužbe, za koju ne vidim nikakvu utemeljenost, truli je potez i rezultat bahatluka kojem smo upravo mi građani dozvolili da se razmaše.

Mladi Matija Benić koji je performansom odlučio ukazati na problem smeća ispravno je u izjavi za medije detektirao da je pozicija sadašnjeg gradonačelnika sasvim legitimna. A to je zato jer se nismo posvetili mijenjanju sustava koji omogućava sudski gonjenom čovjeku fotelju iz koje opet može odlučivati o problemu nastalom upravo za njegovog mandata.

Na društvenim mrežama pokušalo se diskreditirati skup kao politički, jer su se njemu odazvali i oporbeni političari, koji su u svojoj učmalosti jedva čekali da netko odradi za njih događaj na kojem ih narod neće zasipati trulim povrćem.

Naravno, diskreditacija prosvjeda nije uspjela. Građani su na legitiman način iskazali svoje nezadovoljstvo, dok su neki s društvenih mreža nastavili napadati prosvjednike uobičajenim floskulama da se u gradu konačno 'nekaj dela'.

Građani koji tako rezoniraju očigledno su politički i ekonomski nepismeni pa im nije jasno da to 'kaj se dela' plaćaju upravo oni sami pa smo zato obvezatni konstantno propitkivati poteze vladajućih.

Kult ličnosti kojeg pojedinci njeguju prema sadašnjem gradonačelniku opet se može usporediti s totalitarnim sustavom iz prošlog stoljeća, kada su štovatelji vječnog predsjednika govorili 'on je krao, ali je i nama dao'.

Ekološka katastrofa i dalje je gdje je i bila. Gotovo je nevjerojatno da smo trinaestu godinu zaredom dozvolili balama da truju ljude i budu prva čestitka na ulazu u grad.

Prosvjed je nedvojbeno bio uspješan i treba se veseliti budućim okupljanjima nezadovoljnih građana, jer je to jedini korektiv vladajućoj garnituri.

Također, nadajmo se buđenju tihe većine koja se ne želi kompromitirati zbog iskustva iz 2011. godine, kada su Mladenoviću poslužili kao odskočna daska za ulazak u politiku. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video