Vijesti / Kolumne

PIŠE: BRANKO DETELJ

Kako je gradonačelnik propustio priliku da se bezbolno odrekne samoga sebe

Kako je gradonačelnik propustio priliku da se bezbolno odrekne samoga sebe
Varaždinski.hr

Upornim odbijanjem da se jasno i nedvosmisleno ogradi od stranice Varaždinci ZA Čehoka, gradonačelnik je osobno potpisao baš svaku invektivu koja je na toj stranici ikada napisana.

Iako nije najvažniji, uvjerljivo najzabavniji dio dokumenta koji su predstavnici nezadovoljnih građana okupljenih u grupi 'Varaždinsko smeće' donijeli na sastanak s predstavnicima gradske vlasti - za ovu prigodu u sastavu Ivan Čehok, Damir Habijan i Željko Bunić – ukratko je raspisan na samom početku, u takozvanoj nultoj točki, zamišljenoj kao osnovni preduvjet moguće suradnje u budućnosti, i sadrži izjavu kojom potpisnik garantira da u recentnim raspravama što su se oko problema sa zbrinjavanjem otpada povele na društvenim mrežama nije sudjelovao skriven iza anonimnih profila niti zna tko iza njih stoji.

Izjavu su, bez odlaganja, potpisali Habijan i Bunić. Jedini koji je to odbio učiniti bio je gradonačelnik Čehok. Da je kojim slučajem sastanak potrajao samo tih desetak minuta, već bi bio konstruktivan, da se poslužimo rječnikom predsjednika Gradskog vijeća.

To da neki zajebanti dolaze na megdan gradonačelniku s vrlo ozbiljnim pitanjima o transparentnosti rada jedne gradske tvrtke, pa mu onda, i to baš njemu, jednom od najvećih virtuoza, samom Armandu Maradoni, Božjoj Ruci ovdašnjih foruma i društvenih mreža, šeretski guraju pod nos izjavu kojom će se pod punom moralnom odgovornošću ograditi od lažnih i anonimnih profila, to dakle zaslužuje ući u sve antologije lokalpolitičkog cinizma.

Ako u cijeloj priči postoji išta zabavnije, onda su to tek gradonačelnikove opetovane tvrdnje da iza anonimnih profila na društvenim mrežama - čiji se jedini smisao iscrpljuje u tome da se upravo u njegovo, gradonačelnikovo ime, na jedan vrlo prizeman način, obračunavaju s građanima ovoga grada - stoje njemu nepoznati ljudi, koje je on, nećete vjerovati, unatoč tome što ih ne zna, u više navrata telefonski upozoravao da malo smanje doživljaj i da pokušaju ostati u okvirima civilizirane komunikacije.

Čiji se točno telefonski broj okrene kada nepoznatog nekog želite upozoriti da ostane pristojan, to je već aporija koja nadilazi spoznajne mogućnosti ove skromne rubrike.

Cijela je priča tako svedena na razinu groteske. Zlobnici će kazati da je gradonačelnik zapravo propustio džentlmenski ponuđenu priliku da se prilično bezbolno odrekne samoga sebe. Iz političkog rakursa, dugoročno gledano, bio bi to, bez ikakve ironije, upravo maestralan potez koji bi mu omogućio velik korak prednosti u odnosu na suprotnu stranu.

On se pak u svemu tome nije najbolje snašao, nego je jednu uvredu stao opravdavati drugom, a to je već u pravilu - dovoljno smo stari i znamo – faza očajničkog hvatanja za konopce.

Ako u grupi 'Varaždinsko smeće', kako kaže gradonačelnik, ili u bilo kojoj drugoj grupi, postoje osobe s imenom i prezimenom koje kleveću ili pozivaju na nasilje, onda se takvo ponašanje može i treba sankcionirati. Opravdavati jednu uvredu drugom ovako se doima tek kao loše kamuflirani bijeg od političke odgovornosti.

Siže vam je ovog cirkusa, vjerujem, dobro poznat. Baš nekako u vrijeme kada se počelo sramežljivo nagađati o mogućoj Čehokovoj kandidaturi na zadnjim lokalnim izborima, u bespućima virtualne zbiljnosti pojavili su se anonimni profili koji su imali samo jedan cilj.

On se otprilike svodio na sljedeće: žestokom kritikom dojučerašnje nesposobne gradske vlasti i jeftinim opanjkavanjem neistomišljenika izgraditi kult ličnosti budućeg gradonačelnika. Vjerojatno najpoznatiji takav profil nazvan je jednostavno 'Varaždinci ZA Čehoka'.

Usput rečeno, u svemu tome nema ničeg spektakularno novog. Slični su se profili otvarali i zbog mnogo efemernijih razloga od gradonačelničkih izbora. Sjetit ćete se možda onog slučaja iz Hrvaca, o kojem su izvještavali čak i nacionalni mediji, gdje je HDZ-ov načelnik pod raznim nadimcima tamburao po lokalnom župniku kojem se nisu dopali načelnikovi građevinski planovi.

Posao je, uglavnom, odrađen propisno i plan je kao što znamo uspio. U to vrijeme još je bilo onih koji su naivno smatrali da će nakon pobjede na izborima, po nekoj logici stvari, polako jenjavati i gerilsko mitraljiranje na internetskim frontovima, ali kako svaki kult ličnosti teži beskonačnoj i konsenzualnoj adoraciji, tako su i anonimni gerilci, oboružani viškom vremena i čeličnom voljom da svakom 'heretiku' skrešu u brk sve što ga ide, nastavili čuvati utvrđene položaje iza poteštatovih leđa sve do dana današnjeg.

U protekle dvije godine otprilike nakupilo se tu zaista svega i svačega. Od jeftinih diskvalifikacija, preko suptilnih poziva na linč, do loših, petparačkih pokušaja duhovitosti. Sve to vrijeme gradonačelnik je na pitanja novinara i oporbenih gradskih vijećnika odgovarao da ne zna o čemu je riječ i da nema vremena čitati.

Stvari su se do kraja otele kontroli nakon nedavnog građanskog prosvjeda na Korzu. Nikada se vjerojatno u dokumentaciji za inicijalni radni sastanak ne bi našla ona nulta točka s izjavom o moralnoj odgovornosti da se u paničnom pokušaju saniranja novonastale štete i peglanja imidža najuže gradske vlasti na koncu nije pribjeglo najnižim strastima i prekomjernom verbalnom granatiranju.

Neistomišljenici su se pokušavali diskvalificirati na osobnoj razini, kao nevažni i primitivni luzeri, zaostali bedaci, u priču su se odjednom upleli seksualni apetiti i preferencije tuđih žena, uz pomoć neke ekspresne, perverzne dijagnostike čitave su se skupine ljudi, i to ne baš male, stale proglašavati autističnima i tako dalje i tome slično.

Sve to upravo s fantomskog profila koji se predstavlja kao stranica podrške gradonačelniku, nosi njegovo ime i ukrašen je njegovim fotografijama.

Uživatelj ove nesebične podrške i dalje se međutim pravi grbav i uporno tvrdi da se nikada nije zapitao kome može zahvaliti na silnom trudu. Hajdemo biti do kraja benevolentni i povjerovati mu na riječ.

Varaždin, naravno, nije Kairo. Ili Šangaj. U malenom gradu poput Varaždina, gdje svatko svakoga zna, nije tako teško pretpostaviti tko se sve može logirati na anonimne profile podrške, ali to je u cijeloj priči zapravo manje važno.

Važnije je nešto drugo. Osim pravne odgovornosti postoji i ona druga, politička odgovornost. Kada političar koji sebe doživljuje ozbiljnim nešto prešućuje, onda znači da to nešto i odobrava.

Upornim odbijanjem da se jasno i nedvosmisleno ogradi od stranice 'Varaždinci ZA Čehoka', gradonačelnik je osobno potpisao baš svaku invektivu koja je na toj stranici ikada napisana.

On je toga, sva je prilika, itekako svjestan. U zadnje vrijeme, čini se, toga postaje svjestan i sve veći broj građana.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video