Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

Teme za dileme

Teme za dileme
Varaždinski.hr

'Kad bi se roditelje učenika malo oplelo po novčaniku zbog djelovanja njihove djece, možda bi se trgnuli i posvetili odgoju. Imati besplatno neodgojeno dijete je već postalo pravilo. E pa neodgoj bi trebalo debelo naplatiti.'

Ne prođe niti jedan dan da se nešto vezano uz djecu, školu, nastavnike, ne dogodi. Većinom se ništa lijepoga ne događa, sve neke nebuloze i ružne stvari. 

Jadni jež

U Splitu su učenici osmih razreda jedne osnovne škole na smrt iscipelarili bespomoćnog ježa. Loptali su se s njim, gazili ga i mučili. Jež nije preživio, ali je, na žalost poživio dovoljno dugo da se pati nakon cipelarenja. Onako izubijan i prebijen patio se kod veterinara još dva dana s tko zna kakvim bolovima i krvarenjima. 

Što je toj djeci bilo u glavama kad su se iživljavali nad jadnom nemoćnom životinjom vjerojatno nikad nećemo doznati. Već sam pisala nedavno o okrutnosti djece i mladih prema životinjama. Ovo je bila samo jedna u nizu tih dječjih okrutnosti nad bespomoćnim stvorenjima. Ništa novo, a na žalost ni neobično. 

Stručnjaci kažu da su se dječaci, pubertetlije, iživljavali nad ježićem kao 'vapaj u pomoć', jer su i sami dobili obrazac zlostavljanja, vjerojatno kod kuće od strane roditelja, kao pretpostavlja se da su i sami zlostavljani. Ima dosta mišljenja koja se baš i ne slažu s tim raznim psiholozima i pedagozima koji opravdavaju, odnosno pronalaze opravdane razloge dječje okrutnosti nad sirotom nedužnom  životinjom.

Većina ljudi smatra da djeca trebaju biti primjereno kažnjena, kao i njihovi roditelji koji, eto, nisu odgojili svoju djecu da su i životinje živa bića koja osjećaju bol. Kad bi se roditelje tih učenika malo oplelo po novčaniku zbog djelovanja njihove djece, možda bi se trgnuli i posvetili odgoju. Imati besplatno neodgojeno dijete je već postalo pravilo. E pa neodgoj bi trebalo debelo naplatiti. 

Bilo kako bilo, ne mogu nikako opravdati bilo kakvu okrutnost ikoga nad životinjom. Ne postoji niti jedan razlog koji bi opravdao zlostavljanje drugog živog bića. Zlostavljati životinje mogu samo primitivni, bezosjećajni i zli koji ne zaslužuju ni trunčicu empatije niti opravdanja. I tu je priči kraj.

Žao mi je ježića, žao mi je one jadne male bespomoćne njuškice koja je imala nesreću naletjeti na neodgojenu djecu. 

Danas jež, sutra neka djevojka ili dijete, ili netko slabiji od zlostavljača.

Štrajk protiv klimatskih promjena

Neki dan se diglo na noge nekoliko tisuća mladih, srednjoškolaca u okupljanju protiv klimatskih promjena. I dok su neki (rijetki) išli iz uvjerenja i znali su zašto markiraju iz škole i odlaze na okupljanje, većina njih se pridružila skupu samo kako bi imala opravdani razlog da taj dan izbjegne nastavu.

Teško da su baš tisuće mladih ekološki osviješteni. Tim više što su neki nakon okupljanja opet otišli u parkić u kojem se inače okupljaju, nakupovali pive i ostavili iza sebe prazne konzerve, nered i svinjac. (Bilo je to u jednom od gradova gdje su se djeca okupila, šapnula mi ptičica.)

Toliko o osviještenosti mladih. Jedno je zviždati na prosvjednom skupu, a drugo provoditi te iste ideje s transparenata u praksi. 

Rado bih da me netko razuvjeri i dokaže da su svi ti mladi ekološki osviješteni, da ako i piju iz plastične boce da odlažu plastiku u spremnike za plastiku, ili vraćaju boce za 50 lipa, voljela bih čuti da kad se iznapijaju piva odnesu prazne konzerve natrag u trgovinu, a ne da ih pobacaju po okolnom grmlju ili zgaze u travi, rado bih da me se uvjeri kako djeca ne koriste plastične vrećice već isključivo platnene, rado bih da me netko uvjeri kako ta ista djeca skupljaju plastične čepove i poklanjaju ih onima koji ih trebaju za skupe lijekove, rado bih da mi se dokaže da su nam mladi totalno ekološki osviješteni kako bi se i odrasli mogli u njih ugledati, da protestiraju uvjereni u ono što rade.

Ovako ostaju samo ispraznice (floskule prevedene na hrvatski) u zraku. 
Bilo bi zanimljivo kad bi se moglo pratiti koliko će učenika koji su nazočili protestima prihvatiti viralni izazov koji je sad moderan po društvenim mrežama, a taj je da se pronađe zagađena priroda, poslika se kako izgleda, počisti pa poslika slika čiste prirode i pokupljenog smeća. Tako se djeluje. Lako je zviždati u masi. 

Neka konobare

Netko se je dosjetio kako bi učitelji mogli popraviti svoj loš kućni budžet i male plaće pa rekao 'neka konobare' ljeti na obali. Ono, kao imaju tri mjeseca ferja pa nek' idu na sezonu konobariti i tako zaraditi još jednu plaću barem preko ljeta. Ideja uopće nije loša, osim što i učitelji, kao i svi drugi smrtnici, imaju samo 30 dana godišnjeg odmora, a teško da će ih neki ugostitelj primiti na 30 dana da mu konobari. Dakle onaj koji je predložio konobarenje preko ljetnih praznika je od onih koji trube o tri mjeseca godišnjeg, nema pojma i omalovažava prosvjetare. Bilo bi možda ipak bolje da ih se pošalje brati jagode u Škotsku za dvije tisuće eura mjesečno. 

Trka izdavačkih kuća

Od jeseni će se raditi po novim udžbenicima, svi prvi razredi, peti, te neki predmeti u sedmim i osmim razredima osnovnih škola. Pa su izdavačke kuće krenule u trku pridobivanja učitelja da odaberu baš njihove udžbenike.

I dok je samo jedna izdavačka kuća (ne smijem napisati koja, bio bi to besplatan epepe) dala ogledne primjerke udžbenika svim učiteljima koji će najesen imati prvi razred, druge dvije izdavačke kuće učiteljima pokazuju udžbenike online, na internetu, u digitalnom obliku.

Ne treba reći da je nebo i zemlja imati tiskani primjerak u ruci i gledati neke stranice na računalu. Živa knjiga je ipak živa knjiga, stoga bi ovima koji su preškrti da tiskaju ogledne primjerke udžbenika za nastavnike bilo isplativije kad bi nastavnicima dali knjigu u ruke, da ju opipaju, 'omirišu', prelistaju. 

Daju tako neke izdavačke kuće samo online materijale pa će se poslije čuditi zašto je izdavačka kuća koja je podijelila prave knjige uspješnija pri učiteljskom odabiru udžbenika. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video