Vijesti / Kolumne

PIŠE: BRANKO DETELJ

Zašto iz Čehokovih usta Bazeni postaju 'mi', a Čistoća uvijek 'oni'

Zašto iz Čehokovih usta Bazeni postaju 'mi', a Čistoća uvijek 'oni'
Varaždinski.hr

Kada treba skupiti jeftine političke poene par dana prije izbora, i kada se u organizaciji jedne gradske ustanove besplatno nudi grah, tada su to uvijek 'mi'. Kada pak druga gradska tvrtka mlati građane po džepovima, diže cijene odvoza smeća, kada radi pritisak na poslodavce nezadovoljnih građana i protiv njih piše tužbe, tada su to uvijek i samo 'oni'. Tada 'mi' s time nemamo nikakve veze.

'Red je, ako je to naš prostor, da mi tamo organiziramo i proslavu Prvog maja. Proslava neće biti plaćena iz gradskog proračuna, pronašli smo donatore koji će sponzorirati tu priredbu na zadovoljstvo građana', tako je proslavu Praznika rada, koja je već tradicionalno upriličena na dravskim bazenima, prokomentirao gradonačelnik Ivan Čehok.

Širokogrudno dijeljenje porcija prvomajskoga graha, i to baš u tjednu izbora za vijeća mjesnih odbora, svakom prevejanom bizantincu uvijek dođe kao as na cenera pa je tako došlo i varaždinskom gradonačelniku. Njemu, naravno, nije padalo na pamet propustiti priliku da dođe na štih.

Osim toga, kako je nedavno objasnio njegov alter ego zadužen za društvene mreže, napokon su došla vremena kada na Dravi više nećemo morati slušati komuniste.

Koliko je to 'zadovoljstvo građana' koštalo i tko ga je na kraju platio, ne znamo. Iz nekog teško dokučivog razloga 'pronađeni' donatori žele ostati anonimni. Kako to? Zar je moguće, čudi se naivni Vojko V u vama, da netko ih sabotira? Zar je moguće da velikodušni sponzori ne žele da ih se dovodi u istu rečenicu s gradskom vlasti?

Na koga, uostalom, gradonačelnik misli kada koristi zamjenicu 'mi'? I čiji je točno taj 'naš' prostor?

Prvomajsku proslavu, kako doznajemo, organizirali su Gradski bazeni, javna gradska ustanova kojoj je povjereno upravljanje kompleksom na Dravi.

Kakva je međutim razlika između Gradskih bazena i nekih drugih gradskih tvrtki? Uzmimo, recimo, gradsku Čistoću. Zašto su, primjerice, Bazeni 'mi', a Čistoća uvijek 'oni'? Razlika je, jasno, samo u gramatici i specifičnom shvaćanju zamjenica.

Kada treba skupiti jeftine političke poene par dana prije izbora, i kada se u organizaciji jedne gradske ustanove besplatno nudi grah, tada su to uvijek 'mi'.

Kada pak druga gradska tvrtka mlati građane po džepovima, diže cijene odvoza smeća, kada radi pritisak na poslodavce nezadovoljnih građana i protiv njih piše tužbe, tada su to uvijek i samo 'oni'. Tada 'mi' s time nemamo nikakve veze.

Porcija graha? 'Red je, ako je to naš prostor, da mi tamo organiziramo proslavu Prvog maja.'

Povećanje cijena? 'Nema to veze s nama u Gradu, jer mi sustav ne provodimo u tehničkom, tehnološkom, logističkom i organizacijskom smislu, to čini Čistoća.'

Nitko ozbiljan, naime, neće povjerovati u to da se u gradskim tvrtkama ili ustanovama, bile one više ili manje ovisne o proračunu, nešto radi na svoju ruku, bez znanja gradske vlasti predvođene cijenjenim poteštatom. Stvar je, kako vidite, samo u jednoj klasičnoj zamjenici teza.

Porciju graha, baš kao i poskupjeli odvoz smeća, naposljetku ćete uvijek platiti 'vi'.

Komunista smo se, hvala dragome Bogu, uspješno riješili. U njihovim sedlima sada jašu jeftini populisti.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.