Vijesti / Kolumne

PIŠE: BRANKO DETELJ

'Vrući erotski šou' bio je previše čak i za političku starletu koja četiri godine pleše oko štange

'Vrući erotski šou' bio je previše čak i za političku starletu koja četiri godine pleše oko štange
Željko Lukunić / PIXSELL

Tjedan iza nas obilovao je zanimljivostima, u nastavku donosimo pet odabranih crtica iz pera našeg Branka Detelja: Ne brinite za HDZ, Barunica, Odlazak neostvarenog uhljeba, Starleta, Za Europu ima nade.

Ne brinite za HDZ

Lovro Kuščević preživio je još jedan tjedan kao ministar u Vladi RH. To, naravno, manje govori o njemu, a više o Vladi i ovoj državi kao takvoj.

Priču, vjerujemo, znate, nema stoga potrebe ponavljati je još jednom. Nekad, dok je još novinare pozdravljao s 'Hvaljen Isus i Marija', Kuščević je bio samo iritantan, sada je već, dok besramno pokušava opravdati svoje bračke kosture iz ormara, opasan po zdravlje.

U eklatantnoj zloupotrebi političkog položaja i sumanutoj aferi s nekretninama, ministar, naravno, ne vidi nikakav problem. Štoviše, iz današnje perspektive, sve bi, kaže, napravio isto. Ne sumnjamo.

'Nemojte se brinuti, iz ove fabricirane i umjetno stvorene krize izaći ćemo jači i HDZ i Vlada', poručio je Kuščević. Ne brinemo ni najmanje.

Barunica

Miroslav Škoro do prosinca bi mogao požaliti što se dao nagovoriti da sudjeluje u utrci za Pantovčak. U mjesecima koji su pred nama, slavonski tamburaš morat će javnosti objašnjavati mnoge stvari koje inače, da se nije kandidirao za predsjednika, ne bi morao - od čudnih stilskih figura čudna imena u svojoj jeftinoj lirici i nekih pomalo nezgodnih izjava iz prošlosti, preko ponešto intimnijeg odnosa s pojedincima čije životopise oplemenjuju optužnice za ozbiljan kriminal i zločine, do nekih poslovnih relacija i odluka, bez obzira na to jesu li one dubiozne ili nisu – a to čovjeka nepotrebno troši i umara.

Novine ovih dana pišu o tome kako su prihodi jedne informatičke tvrtke, u kojoj predsjednički kandidat ima vlasnički udio, značajno porasli zadnjih par godina zahvaljujući unosnim ugovorima s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Resorna je ministrica, znamo, Gabrijela Žalac. Zločesti kakvi već jesu, novinari su vrlo brzo pronašli poveznicu. Prije dvadesetak godina, aktualna je ministrica jahala konja u jednom Škorinu spotu.

'Što me najviše vrijeđa, gospođa ministrica nije uopće jahala konja, nego je glumila u spotu Šumi, šumi javore', žalosno i skromno napominje Škoro.

Skromnosti međutim nema mjesta nakon takve izvedbe. Da ju je kojim slučajem, samo par godina ranije, zapazio Tonči Vrdoljak, zasigurno bi joj u Glembajevima namijenio ulogu barunice Castelli. S jednom malom preinakom u scenariju: rolu stare proleterke Rupertice igrala bi desetogodišnja djevojčica iz Vinkovaca.

Odlazak neostvarenog uhljeba

Nakon osamnaest godina vjernog služenja stranci, kako se to danas patetično voli kazati, Igor Franolić – magistar prometnih znanosti, nogometni sudac i nekadašnji kandidat za gradonačelnika Ludbrega – napustio je HDZ.

Nespokojan je, objašnjava, zbog udaljavanja od demokršćanskih vrijednosti, razočaran rezultatima koje stranka postiže na lokalnoj razini i umoran od čekanja. Unatrag tri godine, nekoliko se puta, kaže, javio na natječaj za mjesto u Upravi Hrvatskih cesta, a nakon toga i za mjesto šefa odjela HC-a u Poslovnoj jedinici Varaždin, ali posao nije dobio zbog toga što je postao prijetnja predsjedniku ŽO HDZ-a Anđelku Stričaku.

'Gospodine Plenkoviću, mislim da sam dosta čekao', napisao je, između ostalog, u ostavci koju je poslao predsjedniku stranke.

Premda je on sam izašao iz partije, Franolićev slučaj zapravo više govori o tome zašto se ljudi danas uopće učlanjuju u stranke. U ovom slučaju govorimo o HDZ-u iako je jasno da ni druge stranke nisu imune na klijentelizam.

Ne iz neke velike ljubavi, ne treba biti neodgovoran prema vlastitoj pameti, nego isključivo zbog toga što vjeruju da će od članstva u stranci imati jasno mjerljive koristi.

Starleta

Ostanimo još malo na lokalnom terenu. Zanimljiva vijest stigla je iz Vinice, gdje se idućeg vikenda održava tradicionalni međunarodni moto susret. Vinička motorijada humanitarnog je karaktera i trebala je biti održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon što je vijest o tome dospjela u medije, uvažena predsjednica odlučila je otkazati pokroviteljstvo.

Spornim se pokazao najavljeni 'vrući erotski šou', već tradicionalan na događanjima ove vrste, popraćen fotografijom polugole plesačice na reklamnom plakatu.

'Obzirom da je Ured Predsjednice naknadno putem medija upoznat i sa dijelom programa koji Predsjednica Republike ne može podržati, ovim putem vas obavještavamo da povlačimo pokroviteljstvo za navedeni događaj', stoji u priopćenju pristiglom iz predsjedničina Ureda.

Ovakva odluka, vrijedi zabilježiti i to, zatekla je sve one koji političko djelovanje Kolinde Grabar-Kitarović unazad četiri godine uspoređuju upravo s plesom političke starlete oko štange.

Za Europu ima nade

Nisu rijetki oni koji smatraju da je za Andreja Plenkovića funkcija predsjednika Vlade samo usputna stanica na putu prema zavodljivim i vrlo izdašno plaćenim pozicijama u tijelima Europske Unije.

U tjednu za nama svjedočili smo pravoj maloj političkoj drami. Što će biti s nama ako premijer ode? Kako će se njegov odlazak reflektirati na ovdašnju političku zbilju?

Naime, nakon zadnjih izbora za Europski parlament, u završnu su fazu ušli pregovori o čelnim ljudima institucija Europske Unije. U kuloarima se šuškalo da je jedan od izglednih kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije upravo Plenković.

Na koncu je za predsjednicu Komisije predložena njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

Plenković za sada ipak ostaje tu gdje jest. Za Europu dakle još uvijek ima nade. Za Hrvatsku je ionako već odavno prekasno.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.